CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culisele unei inregistrari misterioase: Basescu semnalizeaza catre putere

1 comentariu / 4264 vizualizări / 4 ianuarie 2017

Evenimente importante se petrec în ultima perioadă, stratificate pe mai multe planuri, aproape la limita capacității de ”absorbție” din partea publicului. Avem formarea guvernului, cu toată agitația care derivă de aici, mai ales că se așteaptă ca președintele să nu stea chiar de lemn Tănase. Avem frămîntările – sau mai corect, absența lor – din interiorul debusolatului PNL, avem valul de ger care stă să vină peste țară. Și mai avem dezvăluirile fugarului Ghiță. Dintre care ultima merită o analiză aparte.

Ieri, a venit un nou episod de dezvăluiri din partea dispărutului Sebastian Ghiță, dar unul nițel mai altfel. Cam brusc sosit în redacția România TV, fără imagini, materialul lasă impresia că nu face parte din seria pregătită de Ghiță înaintea fugii din țară, ci, mai degrabă, i-a fost livrat suplimentar de către cineva, iar fostul deputat a acceptat asumarea lui, pentru că i-a convenit.

E vorba de o înregistrare sau o compilație de înregistrări în care Traian Băsescu face afirmații fierbinți despre relația dintre Binom și justiție, despre imixtiunea lui Coldea în procesul lui Dan Voiculescu, despre felul cum s-ar fi aranjat condamnarea acestuia la ani grei prin mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustaţă etc.

”Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii” afirmă fostul președinte, în înregistrare.

”Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun” spune Băsescu despre România, la un moment dat.

Imediat după difuzarea înregistrării, ieri-după masă, s-a văzut limpede un amănunt extrem de important, după promptitudinea preluării acestuia, pe larg, de către organe de presă nu tocmai adversare fostului președinte: Traian Băsescu A VRUT ca acest material să se răspîndească.

Mai mult, el a ținut să dea, ulterior, declarații la Mediafax în care a recunoscut autenticitatea înregistrărilor
”În primul rând, nu neg înregistrarea. În al doilea rând, este o înregistrare editată în care sunt scoase din context foarte multe lucruri. În al treilea rând, eu spun lucrurile acestea peste tot. Le-am spus într-un fel sau altul şi la televiziuni, le spun şi în discuţii cu oamenii pentru a-i face să înţeleagă că s-a ajuns prea departe cu puterea discreţionară a doi oameni, unul de numeşte Coldea şi altul se numeşte Kovesi”, a declarat el.

Bonus exploziv: ”Dacă mă întrebaţi pe mine, Voiculescu a fost judecat corect. Despre Adrian Sârbu nu ştiu nimic. Sigur, dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat”.

Pozițiile publice au continuat pe Facebook, unde fostul președinte a menționat că înregistrările au fost făcute în ultimele luni ale anului trecut, în cadrul unor discuții private. A mai explicat că informațiile legate de derularea dubioasă a proceselor provin de la serviciile secrete (extrem de grav, pentru că se confirmă declarațiile generalului Dumbravă privind urmărirea proceselor de către SRI), nu din interiorul justiției și, în final, a punctat:

”Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI”.

Să tragem linie și să vedem care ar fi concluziile.

Cum scriam mai sus, Traian Băsescu și-a dorit răspîndirea acestor înregistrări și am putea paria că el însuși i le-a livrat, într-un fel sau altul, lui Ghiță spre a le lansa pe piață.
Așa cum îl știm pe Traian Băsescu, omul nu ar fi avut niciun fel de grețuri să declare că înregistrările sunt false, că nu e vocea lui pe bandă – doar ne amintim scandalul pixelului albastru – și alte argumente de același calibru.
Sau ar fi refuzat să comenteze, pe motiv că nu se coboară la mintea unui infractor notoriu precum Ghiță, hă-hă-hă!…Stilul obișnuit.

Băsescu, însă, s-a repezit să valideze înregistrările respective și chiar să le completeze cu declarații menite să arunce, efectiv, în aer condamnarea fostului său dușman de moarte, Dan Voiculescu.
Spunînd că dosarul acestuia nu a fost investigat complet, Băsescu pune cruce procesului fără echivoc.

Să fie perioada Sfintelor Sărbători cea care i-a insuflat sentimente creștinești de iertare și de căință fostului șef al statului?

Ei aș!

În fapt, Traian Băsescu dă un semnal puternic către noua alianță de guvernare în ce privește poziționarea sa în războiul contra binomului și a legislației penale.
Simțind că se fac pregătiri intense pentru a se reteza din brațele caracatiței autointitulate ”anticorupție” din servicii și DNA, Băsescu spune ”prezent” la apel și semnalizează limpede unde se va afla în acest război.

O poziționare care poate complica, o vreme cel puțin, clarificarea apelor în opoziție, unde era așteptată o alianță a dreptei care să aducă PMP lîngă PNL; pentru fostul președinte, însă, liniștea personală și a familiei sale, pe care o consideră hăituită de binom, pare să fie mai importantă decît întărirea opoziției.
Discret sau fățiș, e cert, de acum, că PMP și al său lider vor sprijini – sau măcar nu vor combate – modificările pe care noua putere le preconizează în justiție și în legislația serviciilor. Sau, cum duios se exprimă Băsescu, ”nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dupa ce, timp de zece ani, a decredibilizat parlamentul si comisiile lui de control, pe motiv ca numai presedintele stie si are puterea sa faca, numai presedintele poate si trebuie sa controleze justitia (neconstitutional, prin numirea directa a magistratilor) si serviciile, acum parlamentar, Basescu vrea contriol parlamentar la tot, mai ales la servicii. Ca, daca numai atata putere a dobandit, el trebuie, ca in toata cariera lui politica, sa controleze, sa faramiteze, sa darame. Individul e atat de meschin, atat de distrugator, ca nu se da in laturi nici sa se autodenunte prin recunoasterea autenticitatii inregistrarilor. Poate ca e sigur ca nu o sa-l ancheteze nimeni pentru interventia in actul de justitie…Ca, pentru celelalte acuzatii, a negociat si castigat in scandalul Black Cube…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998