CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culisele unui smen european: de ce e Macron furios pe PPE

3 comentarii / 2064 vizualizări / 23 martie 2019

Președintele Franței, Emmanuel Macron, e foc și pară pe popularii europeni, după ce aceștia au scăldat-o cu excluderea FIDESZ din grup, optînd pentru suspendare. Ce îl supără pe președintele francez? Simplu, un șmen european care îi periclitează propriile șmenuri planificate.

Decizia Partidului Popular European de a suspenda calitatea de membru a Fidesz este foarte similară cu o serie de decizii luate în ultimii ani, în care nu au fost puse în prim-plan principiile, ci a prevalat „logica tribală”, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron, vineri, la Bruxelles, citată de agenția hirado.hu.

Macron a spus că, din moment ce partidul său nu este membru al PPE, nu poate avea aşteptări, însă decizia PPE prezintă neclarităţi pentru el. În opinia sa, decizia de suspendare a calităţii de membru PPE a Fidesz “nu a fost o decizie reală, nimic nu s-a schimbat cu adevărat”.

Pentru PPE, rezultatul “este cu siguranţă bun şi este o veste bună şi pentru Viktor Orbán, dar nu este sigur că este bun pentru proiectul european, pentru puterea şi claritatea acestui proiect”, a adăugat acesta.
Potrivit preşedintelui francez, există multe lucruri care pot fi dezbătute, dar există şi unele care ar trebui să fie clare şi incontestabile.
“Votul PPE este un eşec pentru Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi pentru toţi cei care au fost jigniţi de Viktor Orbán”, a adăugat acesta.
Emmanuel Macron a subliniat, totodată, că relaţia sa personală cu Viktor Orbán este una foarte bună.
De ce îl deranjează votul de (doar) suspendare a FIDESZ din PPE pe Macron?
Simplu: președintele francez are planuri mari după alegerile europarlamentare, dorind să-și consolideze un grup propriu în PE, poate chiar cel mai mare, unul în care sconta și pe participarea FIDESZ.
Dacă partidul lui Orban ar fi fost exclus de PPE, acesta nu ar fi putut emite pretenții prea mari după alegeri pentru a trece la grupul lui Macron, fiind ceea ce s-ar numi un homeless politic.
Fiind încă membru al PPE, după alegeri Orban poate negocia la sînge prețul transferului la Macron, dar, la fel de bine, își poate negocia și rămînerea la populari, care e de așteptat să piardă multe fotolii în viitorul parlament. Dacă ar fi fost exclus, e de la sine înțeles că popularii nu l-ar mai fi putut reprimi imediat după 26 mai fără riscul de a se face de rîs.
O poziție extrem de convenabilă pentru Viktor Orban, bună și pentru PPE, dar nu foarte bună pentru președintele francez.
Și o dovadă a șmenurilor de înalt nivel european, care se fac la adăpostul cuvintelor înălțătoare precum stat de drept, moralitate, intransigență, democrație șamd. (B.T.I.)

foto: hindustan times

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Am inceput sa ne dumirim: politicienii din occident sunt mai jegosi decat ai nostri.

    • Cu 5 milioane de romani plecati in tari conduse de jegosi? As lasa-o balta. Chiar daca aia or fi jegosi, mai bine I-am cauta la curatenie pe ai nostri

  2. Cea mai mare cloaca sub toate aspectele semantice ale cuvantului este aceasta UE. Niste neica nimeni , nu departe de paria in tara lor – de ex. olandezul zburator frans, dl. doctor SNSPA, au ajuns sa predice despre lucruri pe care nici ei nu le stapanaesc indajuns. Clubul select este de fapt un bordel.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998