CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Cum a ajuns azi Breaking News în toată presa un ”halucinant” discurs al lui Orban de anul trecut

6 comentarii / 4561 vizualizări / 9 ianuarie 2023

Aseară, spre miezul nopții, cade o bombă de presă: Digi 24 difuzează ceea ce numește un nou discurs ”halucinant” – interesant de remarcat, eticheta apare cam peste tot – al premierului ungar Viktor Orban, în care acesta avertizează că statele care antrenează ucraineni pe teritoriul lor se plasează în război cu Rusia și că Europa deja e, parțial, în respectivul război. Nu se suflă un cuvînt despre locul și momentul susținerii discursului, nu e invocată vreo sursă. De aseară pînă acum, materialul e preluat de aproape întreaga presă de la noi și din Republica Moldova. Nimeni nu pare interesat de datele de localizare a respectivului discurs, toți preiau pe nemestecate și comentează cu indignare maximă.
Există o singură mică problemă: respectivul discurs a fost ținut de Orban, într-adevăr, dar anul trecut, în cel mai oficial cadru cu putință, în fața reprezentanților presei internaționale. Cum – și eventual de ce – a fost el descoperit brusc, în România și Moldova, după trei săptămîni?

În cursul zilei de ieri, pe un cont cvasi-anonim de Youtube, aparținînd unui anume @MrLocaljuju, cu doar 16 urmăritori înscriși, a fost postat un fragment dintr-un discurs rostit de Orban, cu subtitrări în engleză. Fără niciun fel de informații legate de momentul și cadrul susținerii lui. Putea să fie, teoretic, și după invadarea Crimeii, din 2014.

La foarte scurt timp apare materialul Digi24, cu traducerea în română a subtitrărilor amintite, preluate azi de restul presei.

Care text sună așa:

”O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi. Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război. Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale. Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet că Europa să nu se bage în treaba asta până la gât. Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea. Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale. Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea”.

Problema e, cum spuneam, data susținerii acestui discurs. Care este miercuri, 21 decembrie 2022. E vorba de discursul rostit de premierul ungar într-o conferință internațională de presă susținută la guvern, în care Orban a prezentat bilanțul guvernării sale pe anul 2022. Cam ce ar fi trebuit să facă și al nostru Ciucă, dar era ocupat cu vacanțele în Coreea de sud.

Un discurs de peste două ore, postat pe siteul guvernului ungar și pe pagina de Facebook a lui Orban, în care la un moment dat apare acest fragment:

”Punctul de vedere maghiar este că, dacă vrei să eviți participarea la un război, nu te lăsa târât într-un război. Cred că cea mai mare parte a Europei este deja în acest război, fiind târâtă în el. Oricine furnizează arme este în acest război – cel puțin până la glezne. Oricine îi antrenează pe soldații uneia dintre părțile în conflict se află până la genunchi în ea și oricine nu doar antrenează soldați individuali, ci oferă și pregătire operațională sau de conducere este în război până la brâu. Și oricine finanțează în totalitate nu numai cheltuielile militare, ci și costurile de funcționare a statului uneia dintre părțile beligerante – așa cum face acum UE în valoare de 18 miliarde de euro – este în război până la gât. Sper foarte mult ca Europa să nu ajungă până la gât în ​​acest război. În orice caz, Ungaria a reușit – în ciuda presiunii internaționale mari – să rămână în afara tuturor acestor lucruri și să mențină poziția potrivit căreia ceea ce este nevoie este o încetare imediată a focului, discuții de pace imediate și pacea însăși”.

Este exact fragmentul care, într-o traducere mult mai aproximativă, face turul presei drept mare și îngrijorătoare noutate, de 24 de ceasuri încoace.
Foarte interesant, pe 21-22 decembrie, presa de la noi a acordat spații destul de largi conferinței lui Viktor Orban, fără a sufla o vorbă despre povestea cu instruirea de ucraineni șamd.

Cum s-a scos subiectul după trei săptămîni de la naftalină, strict grație unui cont obscur de Youtube, cum se explică răspîndirea atît de rapidă în pofida absenței unor date elementare, rămîn întrebări grele, dar care în mod cert nu vor căpăta vreun răspuns. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Este un subiect scos de la ”naftalina” – desi nu s-ar putea considera astfel avand in vedere ca nu a trecut nici o luna de cand a fost sustinut, deoarece ”cineva” nu suportă realismul si fermitatea de care dă dovadă Victor Orban. Daca am fi avut si noi un presedinte care sa gandeasca astfel in ultimii 20 ani, eram deeeeeeparte azi ca dezvoltare si ca respect in UE.
  Digi se compromite incercand sa il denigreze si minimizeze, dar efectul este exact invers. Cine gandeste cu propriul creier si nu cu ceea ce vrea sa induca DIGI isi da seama ca Orban este cu adevarat un politician care doreste binele tarii sale.
  In schimb, discursurile idioate ale celor de la Davos, cu care incepem sa fim impresurati de cca 2 ani, nu am vazut sa fie catalogate drept ”halucinante”.

 2. vorba domnului Ion Cristoiu: informatie de la LA JGHEAB

  • ….sau „informație DE LA VĂLĂU” ( vălăul este jgheabul de lemn în care se toarnă lături, de mâncare pentru porci. Porcii înghit lăturile pe nemestecate și apoi guiță de plăcere cât îi țin bojocii)

   • O ai de model pe mă-ta cum înghite lăturile pe nemestecate și apoi guiță de plăcere?
    De cate ori i-ai dat si tu de pe ţeava? O mai ţin bojocii sau aţi spart-o si acolo la posta?

 3. acuma no, sri si sie o terminat cu colinda si sf ion. nu i de asteptat sa lucre si ei ceva?
  ..tocmai pe „prietenii nostrii” & Orban Victor ar trebui sa i menajam si gadilam?

 4. -si Putin ce parere are?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998