CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a ajuns Florin Piersic masa de manevra in lupte politico-afaceristice

0 comentarii / 2022 vizualizări / 15 aprilie 2010

Presa de ieri a difuzat pe larg informația-bombă că marele actor Florin Piersic s-a apucat de a doua facultate la bătrînețe, prin înscrierea la Facultatea de Psihologie a Universității ”Petre Andrei” din Iași, sub ochii fericiți ai rectorului universității, Doru Tompea. Numai că evenimentul, dincolo de aspectul, să zicem, monden, ar putea avea conotații mult mai serioase, de care artistul să fie străin.

În primul rînd, e ciudată înscrierea – printr-o cerere scrisă, nu verbală – a actorului la o facultate în luna aprilie, cînd înscrierile se fac vara, iar examenele se dau toamna. În al doilea rînd, documentul completat de actor prevede urmarea cursurilor la zi, ceea ce înseamnă că ar trebui să facă naveta București-Iași, dacă nu zilnic, măcar o dată, de două ori pe săptmînă, ca să nu riște exmatricularea. Asta nu ar fi nimic, însă. Marea problemă e faptul că Piersic s-a înscris la o universitatea măcinată de un război în toată regula, soldat cu procese în justiție și chiar violențe, în care sunt implicate și forțe politice.

Foarte pe scurt: universitatea ”Petre Andrei” a devenit scena unui mega-conflict, în care s-au utilizat inclusiv poliția ori firme de pază și protecție, după ce doi dintre membrii fondatori, profesorii Doru Tompea și Nicolae Niculescu s-au certat și au încercat, fiecare, să îl elimine pe celălalt din conducere. Pe siteul aripii Niculescu, să zicem așa, apare, spre exemplu, informația că, pe data de 5 martie a.c., Curtea de Apel București a decis, prin sentința nr.1153, anularea Ordinului nr. 4294/10.06.2009 emis de ex-ministrul Educaţiei – Ecaterina Andronescu, prin care Doru Tompea a fost numit, în funcţia de rector al Universităţii „Petre Andrei” (UPA). Pentru cei care nu știu, Tompea este președintele organizației PSD Iași și coleg de partid cu Andronescu, iar la universitatea sa preda și Cristian Diaconescu, ministrul pesedist al Externelor. Anul trecut, la scurtă vreme după ce ministrul Andronescu l-a înscăunat, prin Ordinul amintit, rector pe colegul său de partid, un grup de profesori pro-Tompea de la Facultatea de Psihologie, aceiași care ar urma să îl dăscălească pe Florin Piersic, au pătruns cu forța în secretariatele de la Rectorat și de la Facultățile de Drept și Economie, instalîndu-se în respectivele încăperi și refuzînd, de atunci, să le mai părăsească.

În februarie, anul acesta, a urmat o nouă repriză de geamuri sparte și îmbrînceli, amplu relatată în presa locală, în paralel cu războiul din justiție. În acest moment, taberele par să fie la egalitate: gruparea Tompea deține sediul, în timp ce gruparea Niculescu deține hotărîrea justiției de care aminteam mai sus, singurii confuzi fiind tinerii interesați de înscrierea la facultățile respectivei universități, care nu știu unde să se înscrie: la secretariatul lui Tompea, ori la cel al lui Niculescu, pentru că fiecare grupare susține că ea și numai ea are dreptul legal să organizeze concurs. Pînă și pe net se poartă o luptă aprigă, una dintre grupări avînd siteul www.upaiasi.ro, cealaltă www.upa.ro. Nu lipsesc nici acuzațiile politice, gruparea Niculescu susținînd, spre exemplu, în materialele de pe siteul propriu, că, anul trecut, la Iași, a avut loc un forum la care au participat Mircea Geoană, Ecaterina Andronescu și Doru Tompea și la care s-a discutat, în mod neprincipial, situația universității ”Petre Andrei”, ministrul Educației lansînd amenințarea că UPA ar putea fi desființată dacă ordinul privind numirea lui Tompea va mai fi contestat.

Cum a ajuns, însă, Florin Piersic să facă jocurile grupării Tompea, prin înscrierea în rîndul studenților acestuia? Că e vorba de o manevră de imagine e mai mult decît limpede, din motive expuse mai jos, dar a știut, oare, marele actor în ce se bagă? Contactat de Inpolitics, Florin Piersic spune că totul a pornit după un spectacol cu piesa ”Străin în noapte”, susținut la Iași, după care Tompea i-a organizat o întîlnire cu studenții universității, la care a fost primit cu cea mai mare căldură și aplaudat minute în șir la scenă deschisă. Actorul susține că ideea nu i-a fost sugerată de nimeni: ”Eram așa de fericit și de înduioșat de tinerii aceia, că m-am decis brusc și le-am spus că vreau să intru și eu în rîndul lor. Cînd au auzit că vreau să mă înscriu la ei au făcut ochii mari și nu le venea să creadă. Dl.Tompea, pe care eu îl respect foarte mult, mi-a spus, textual: ”domnul Piersic, nici nu știți ce dar minunat ne faceți”. Așa că imediat s-a adus o hîrtie și eu am completat-o. Le-am spus că vreau să vin la toamnă și să dau examen, dînșii mi-au dat o temă, ca să mă pregătesc și chiar voi veni aici, la toamnă, pentru că mi-e tare drag orașul, mai ales că părinții mei sunt bucovineni”. Actorul spune că nu știe nimic despre scandalurile din jurul universității și că, oricum, nu îi pasă.

El furnizează, însă, o informație foarte interesantă: întrebat de ce s-a înscris la cursuri de zi, pe care nu le va putea urma, Piersic răspunde: ”Păi eu nu voi fi decît un student onorific”. Altfel spus, toată tevatura mediatică legată de viitorul psiholog Piersic e un balon de săpun. Într-adevăr, un dar minunat pentru Tompea, gestul lui Piersic: știrea că va deveni student al acestuia a făcut turul întregii prese române, iar războiul aripilor universitare se va relansa în forță, mai ales că, de acum, nu mai e vorba de orișicare universitate, ci chiar de cea a lui Mărgelatu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998