CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a ajuns Romania butic international de arme

0 comentarii / 2154 vizualizări / 2 februarie 2011

Pașnica noastră țară, România, și-a făcut un titlu de glorie din politica non-ofensivă, de-a lungul secolelor, dar reușește, sistematic, să fie în epicentrul unor mari scandaluri care par să demonstreze că a devenit un soi de negustor al morții. E vorba de exportul de arme în cele mai dubioase zone de conflict ale lumii, dezvăluiri în acest sens apărînd sistematic fără ca cineva, vreodată, să fi dat socoteală.

Ultimul scandal de acest tip e amorsat de Wikileaks, care prezintă o telegramă diplomatică americană din 2008,în care se evocă un contract în baza căruia o companie românească trebuia să exporte arme automate în Libia, după ce Londra a refuzat să dea licenţă de export unei firme britanice, de teamă că armele ar putea ajunge în zone sensibile. Muhammad el-Obeidi, un om de afaceri libian care are legături cu regimul lui Muammar Khadafi, a afirmat, însă, la 23 octombrie că a semnat un contract cu o companie românească (NFI), pentru exportarea din România în Libia a 100.000 de arme automate de tip AK-47.

E posibil ca documentul Wikileaks să fie o făcătură.

Dacă e real, însă, gluma se îngroașă. Asta pentru că, tot în 2008, puțin înainte de semnarea contractului amintit, izbucnise un alt scandal internațional pe seama țării noastre, după ce, în timpul conflictului militar Rusia-Georgia, liderul abhaz, Serghei Bagapsh, a declarat că în depozitele militare georgiene s-au găsit arme românești. Altfel spus, soldații Moscovei erau împușcați cu mitraliere fabricate la noi, chestie nu tocmai benefică pentru relația cu Kremlinul, mai ales că România era deja pusă la zid de ruși pentru fabricarea de Kalașnikov fără licență.

La vremea respectivă, reacțiile oficiale au fost contradictorii: ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, susținea că nu a existat niciun export către Georgia, MAE, în schimb, recunoaștea exportul și declara că a fost perfect legal. Nu cu mult înaintea acestui scandal, istoricul Marius Oprea, consilier al premierului Tăriceanu, declarase public că România a exportat ilegal arme și în Iran, încălcînd embargoul, în timp ce Amnesty International acuza țara noastră că a exportat ilegal arme în Congo, trecînd peste interdicțiile impuse de ONU.

Noul scandal nu face decît să adîncească în ochii opiniei publice internaționale imaginea unei țări mafiote, în care traficul de arme e la el acasă. În plus, dezvăluirile Wikileaks ar putea readuce pe tapet misterioasa relație apărută, peste noapte, între Traian Băsescu și controversatul Gaddafi. În 2006, Băsescu a fost primul șef de stat român, după geniul Carpaților, care l-a vizitat oficial pe liderul libian și a anunțat glorioase vremuri de colaborare economică, în spiritul ”relațiilor tradiționale”, cum le-a numit președintele nostru.

Tot el sublinia, atunci, că, pentru România ”este foarte importantă relansarea relaţiilor economice, pentru că Libia poate oferi nu numai piaţa ei, dar poate fi un factor de promovare a exporturilor româneşti şi a tehnologiei româneşti în statele africane cu care Libia are relaţii”. Adică exact ceea ce reiese din documentul Wikileaks dat azi publicității, cu precizarea că ”exporturile” respective sunt nițel cam ilegale. Și mortale, deopotrivă, atît la propriu, cît și la figurat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998