CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Cum a iesit din schema ultimul mohican ”coldist” din SRI

10 comentarii / 10370 vizualizări / 6 august 2020

Informația trecerii în rezervă a directorului adunct al SRI, generalul George Voinescu, a fost difuzată sec și în două rănduri, săptămîna trecută, de toată presa, dar nimeni nu a ridicat vreun pic din sprîncene, cum ar fi fost firesc. Pentru că atunci cînd pleacă netam-nesam din SRI un personaj de asemenea gabarit, niște motive trebuie să existe. Unele serioase, am spune.

Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe 31 iulie pe generalul cu trei stele George Voinescu, înlocuindu-l cu generalul Gheorghe Stancu Răducu.
O despărțire care pare amiabilă, dacă ne gîndim că Iohannis i-a dat lui Voinescu la plecare ceea ce i-a refuzat lui Coldea, adică a patra stea de general.
Dincolo de asta, însă, există semne de întrebare. Voinescu nu are vîrsta de pensionare, neîmplinind încă 57 de ani. Putea să mai stea cîțiva ani în serviciu. Pe de altă parte, de ce să se retragă acum și nu de 1 decembrie, cînd, anual, se fac tot felul de decorări, avansări și treceri în rezervă, deci nu ar mai fi bătut la ochi? Nu mai putea adăsta 4 luni la locul de muncă?
Cine este George Voinescu? Răspuns: fost ofițer de Securitate și ultimul mohican din era Coldea rămas la butoanele mari.
Desigur, în SRI mai sunt și alții din acea perioadă, inclusiv adjunctul Adrian Ciocîrlan, ajuns în funcție în 2016.
Dar parcursul lui Voinescu a fost strîns lipit de al lui Coldea, ani de-a rîndul, după cum vom arăta.
Ce făcea el în SRI?

Era stăpînul banilor.

Adică o funcție de maximă greutate într-un serviciu cu un buget imens, cu afaceri legale ori ilegale, cu achiziții pe care nu le poate verifica nimeni etc.

Să o luăm metodic.
În primii ani de după înființarea SRI, stăpînul banilor era legendarul general Gioni Popescu, șef al Comandamentului Financiar-Logistic, decedat anul trecut. Un personaj extrem de puternic și care a rezistat multor lovituri dure, ba chiar i-a supraviețuit ani buni lui Virgil Măgureanu, șeful său direct.
Ca să ne facem o idee: pe la jumătatea anilor 90 a izbucnit celebrul scandal al imensei vile construite de Măgureanu la Giurtelecul Hododului, despre care presa a scris ani de zile, transformînd-o în simbol al opulenței deșănțate. Tot atunci, au apărut informații horror, conform cărora vila fusese deghizată în acte drept sediu al SRI, iar Gioni Popescu, stăpînul banilor, deturnase fonduri ale serviciului către conacul șefului său. Sătenii din Hodod au declarat, și ei, poliţiştilor că lucrările de construcţie au fost supravegheate de cadre SRI. Brigada de Combatere a Corupţiei şi Crimei Organizate (BCCCO) a Ministerului de Interne a demarat o anchetă, care, după ce i-a audiat pe constructorii imobilului şi a constatat implicarea în acest caz a generalului Gioni Popescu, şef al Direcţiei Logistică din SRI, a trimis dosarul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie.
Evident, în final și Măgureanu și Gioni au scăpat basma curată.

Un alt mega-scandal cu implicarea lui Gioni e cel al creditelor preferențiale de la Bancorex, unde apărea și el pe lista beneficiarilor. Nu i s-a clintit un fir de păr.
Nici cînd, prin 2000, un fost subofiţer operativ al Brigăzii Antitero din cadrul SRI, Mirel Muşat, a declarat la Comisia SRI, că pe aeroportul Otopeni se face trafic de stupefiante şi de copii handicapaţi şi se scot sume imense din ţară, precum şi obiecte de valoare din patrimoniul naţional, cu complicitarea unor cadre din conducerea Brigăzii Antitero a Serviciului, cu Gioni Popescu în frunte, nu s-a întîmplat nimic.

Cînd generalul Victor Marcu a părăsit SRI, tot prin anii 90, în urma unor divergenţe cu Virgil Măgureanu, în probleme care nu au nici o legătură cu munca informativă, presa relata că neînţelegeri asemănătoare există şi între Măgureanu şi generalul Gioni Popescu, responsabil cu logistica SRI, şi ele sar fi raportat la informaţii pe care fiecare parte le deţinea despre cealaltă privind implicarea în activităţi ”extra-profesionale”. Dar Gioni a continuat să dăinuie în SRI mulți ani după ce Măgureanu ieșise din schemă. În 2001, din postul de șef al logisticii, Radu Timofte l-a înscăunat director adjunct al SRI, responsabil tot cu banii, dar la nivel mai înalt. Logistica, în SRI, trebuie spus, e tot ce înseamnă asigurarea resursei materiale. Iar pomenitul serviciu consumă resurse, nu glumă, dintr-un buget anual, în prezent, cam cît jumătate din cel al Capitalei României, deși nu știe nimeni exact cîți bani scoate serviciul din afacerile legale la care are dreptul.

Pensionarea lui Gioni s-a produs într-un mod foarte aparte. După venirea la putere, în 2005, Traian Băsescu a suprins neplăcut mulți fani ai săi neatingîndu-se de conducerile serviciilor secrete moștenite de la PSD, schimbarea producîndu-se abia după fuga lui Hayssam din 2006. Doar că răpirea din Irak, din martie 2005, l-a forțat pe Băsescu să reteze totuși, un cap greu din sistem, ca să arate că nu stă chiar de lemn Tănase.
Legenda spune că el s-a rugat, efectiv, de Gioni Popescu, cel mai controversat nume din sistem la acea oră, să plece, cu promisiunea că îl lasă să-și desemneze singur succesorul la șefia banilor SRI.

Iar Gioni l-a lăsat moștenitor pe George Voinescu, copilul său de suflet și finul său de cununie, pe care îl făcuse responsabil de Direcţia Financiară a SRI. Banii serviciului, gestionați în familie, cum s-ar zice.
La pensionarea lui Gioni, în aprilie 2005, Voinescu e numit director adjunct al SRI, responsabil de finanțele serviciului, funcție păstrată pînă zilele trecute. Nu multe săptămăni după aceea, Florian Coldea devine nr.2 în SRI, numit de Traian Băsescu.
Carierele celor doi grei ai SRI au mers umăr la umăr mulți ani.

15 ani de zile, generalul Voinescu, economist cu doctorat în finanțe, a supervizat traseul banilor în serviciu și toate achizițiile făcute.
Cariera sa a dăinuit în patru mandate prezidențiale, fiind de remarcat că mulți s-au întrebat după 2015, dar mai ales după eliminarea lui Florian Coldea, de ce îl mai păstrează Klaus Iohannis pe Voinescu.
Anul trecut, cînd guvernul PSD voia să taie din bugetul SRI, generalul Voinescu a fost trimis să dea cu pumnul în masa comisiilor de buget-finanțe ale parlamentului și să acuze că se vrea blocarea activității serviciului.

Acum, pe nepusă, regele banilor SRI e tras pe linie moartă, în miezul verii deși putea fi trecut în rezervă în martie, de ziua SRI, ori de Ziua Națională, fără a mai bate la ochi.
A vrut, oare, Iohannis să taie ultima mare legătură a lui Coldea cu serviciul înaintea alegerilor?
Să fie oarece probleme cu achizițiile SRI din pandemie și se vrea ștergerea urmelor?
Se pot face multe speculații; mai în glumă, mai în serios, pînă și lipsa lor pînă acum, în media, cînd e vorba de un personaj cu asemenea greutate ar putea genera, la rîndul ei, speculații. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: Luju.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Conform Wikipedia, gl. George-Viorel Voinescu și-a finalizat studiile universitare în 1994, la 31 ani și, în același an, s-a angajat în SRI. Deci, după un calcul simplu, în 2020 gl. Voinescu ar aduna cam 25-26 ani vechime în SRI, ceea ce, potrivit legii, reprezintă minimul necesar pentru trecerea în rezervă din Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Este foarte posibil ca fostul adjunct al SRI să fi avut niște ani-vechime în muncă și anterior studiilor universitare (militare) și încadrării în SRI, dar presa și site-ul SRI nu oferă detalii despre activitatea „civilă” anterioară 1994.
  Fiind angajat în SRI în 1994 este ilogică catalogarea sa drept „fost ofițer de Securitate”…Indirect i-ați atribuit aceeași caracterizare și gl. bg. Adrian Ciocârlan, care de-abia în 1996 și-a finalizat studiile la Academia Națională de Informații…

  • Wikipedia prezintă ce vor securiștii să publice.

   • :) …acesta nu este un contraargument logic, ci din sfera paranoicului. Într-adevăr autorul care a posta pe Wikipedia a utilizat biografia lui Voinescu postată pe site-ul SRI (acum nu mai există pentru că fostul adjunct al serviciului a fost trecut în rezervă). Dar dacă contestăm tot ceea ce se publică pe site-urile oficiale (fie și al SRI) motivând că ”prezintă ce vor securiștii să publice”, nu facem decât să cădem în teoriile conspirației că totul este stabilit și controlat de forțe oculte, ș.a.m.d…, ceea ce nu-i în regulă…

    • Ce treabă are logica elementară cu securismul ciobănesc?

     Adică, altfel spus, știe cam orice țugurlan ce este wikipedia.

 2. Se duc dupa Kovesi…se reface binomul la Bruxelles, zeitza nu stie sa instrumenteze dosare, fara baietii de la scoala lui Dumbrava…Predoiu a antamat „colaborarea” cu o noua generatie de securisti, mai hastagisti, mai eliberati de mesianismul Coldea care credea ca SRI e facator de siguranta nationala…

  • Halal mesianism, cu un sfert din populatie plecata pe coclauri din pricina de prea multa, prea mare si prea indiscutabila siguranta nationala

   • Scuze, am uitat sa pun ghilimelele – oricum, trasatura l-ar caracteriza, clinic, pe ipochimenul aspirant…Ma refeream, strict la felul in care Coldea s-a caracterizat pe el si serviciul pe care l-a condus…inca, nimeni n-a analizat, necum sa fie acctionat in instanta, ori la CCR, ori la Avocatul poporului, principala caracteristica recunoscuta de el serviciului – „are un caracter protectiv”…tot astept sa se ocupe cineva serios de activitatea „protectiva” a Securitatii de rit nou, aia sustinuta din Hai sa nu ne mai facem ca nu pricepem, Berbeceanu isi face treaba pentru care a fost cocotat in copacul reperesivilor! Din cum vad eu ca se desfasoara lucrurile, urmeaza onorurile militare (tziganii, oricum, asa interpreteaza desfoasurarea de trupe…chiar si calare – aspirationalul lor!) si salvele de tun…ca la tunuri sunt experti si complici cu „alesii” lor…Nu poti sa nu constati „afilierea de idei” tziganeasca cu nepreCautul…aceleasi valori, acelasi respect pentru lege, acelasi apetit pentru haina militara si aceiasi dragoste de munca…in sfarsit, am descoperit si noi cine sunt „romanii mei” si „elita diasporeza” care ni l-a varat pe gat pe neaadecvat!rea multi bani publici, lasata sa zburde pe plan economic, sa infiinteze si sa distruga afaceri si, la fel ca in cazul DNA, total imuna la lege

    • Parte din postare e urmarea upgradarii goagalesti, o postare la un alt articol pe care demonul goog a hotarat s-o insereze in raspunsul meu…i-o fi placut cum combat…

    • In sfarsit cineva a pus punctul pe ”i’. Va citez ” nu poti sa nu constati ” afilierea de idei” tziganesca…Totul este tziganizat in aceasta tara la acest moment.De jos pana sus si invers. Mafia interlopa este amestecata cu Politia si Serviciile, populatia s-a tziganit….

 3. Ca de fiecare data noi ramanem cu speculatiile, ei cu banii furati.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998