CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Cum a îngropat Bill Gates Africa. Și întrebarea zilei: Germania bate șaua ca să priceapă SUA?

2 comentarii / 4167 vizualizări / 17 septembrie 2022

Presa germană pune tunurile pe Bill Gates cu dezvăluiri de o gravitate incomensurabilă: magnatul american, cel mai mare susținător al agendei progresiste a democraților americani, e devoalat ca fiind dirijorul pandemiei de Covid și al tuturor măsurilor – unele aberante – luate în ultimii doi ani. De parcă nu era de ajuns, o a doua anchetă a presei germane relevă cum același Gates a îngropat agricultura africană, ceea ce înseamnă mai pe șleau foamete pentru sute de milioane de oameni, în beneficiul multinaționalelor occidentale. Să fie o simplă întîmplare că două anchete grele au fost difuzate de germani în decurs de doar 24 de ore? Ori am putea lua în calcul că Germania, îngropată economic de războiul din Ucraina atît de susținut de americani, s-a decis să contraatace, lovind în stîlpul administrațiilor democrate, bossul Microsoft?

Pe 13 și 14 septembrie, publicațiile germane Politico.eu, Welt și Politico.com au publicat materiale care lovesc teribil în magnatul și filantropul Bill Gates, un mare susținător, de decenii, al agendei democrat-progresiste, de la combatarea încălzirii globale la promovarea a tot felul de tratamente medicale la nivel planetar șamd. Intenții frumoase, o spun direct ziariștii germani, dar cu rezultate departe de respectivele intenții, dacă nu cumva chiar pe dos, plus metode dubioase de transpunere în practică.

Dacă una dintre aceste anchete, despre care am scris joi, devoala cum patru ONG-uri deținute, înființate ori finanțate de Gates au primit din partea guvernelor mondiale dreptul de a gestiona total pandemia, o a doua relevă cum îngroapă Bill Gates Africa, de mînă cu familia Rockefeller.

Un program de un miliard de dolari menit să revoluționeze agricultura africană, susținut de fundația Bill & Melinda Gates și de guvernul german, se luptă să reziste în condițiile în care tot mai mulți critici susțin că, de fapt, el dăunează fermierilor, scrie Politico.eu.

În fapt, afirmă jurnaliștii germani, presupusul ajutor al fundației lui Bill Gates și al clanului Rockefeller au adus, în realitate, agricultura africană la mîna marilor producători occidentali de îngrășăminte și semințe, fără ca măcar asta să aducă vreo îmbunătățire recoltelor.

AGRA – care până de curînd era abrevierea de la Alianța pentru o Revoluție Verde în Africa – a fost înființată în 2006 de către fundațiile Gates și Rockefeller ca o modalitate de a crește randamentul agricol și profiturile agricole în Africa subsahariană, facilitând accesul micilor fermieri la îngrășăminte și semințe moderne. Programul a însemnat peste 1 miliard de euro în investiții, facilitând reformele politicilor, specializînd sute de absolvenți universitari în ameliorarea culturilor, și ajutând mii de fermieri să utilizeze îngrășăminte și semințe.

Dar 16 ani mai târziu, în timp ce continentul se confruntă cu duble crize, alimentare și energetice, criticii spun că aceste realizări ascund de fapt adevărul: deși din ce în ce mai mulți fermieri adoptă modelul AGRA, veniturile așteptate din recolte nu apar, iar sărăcia rurală rămâne endemică.

Chiar și în interiorul său proiectul admite că nu își atinge obiectivele: o evaluare comandată de finanțatorii AGRA la începutul acestui an a constatat că inițiativa nu și-a îndeplinit obiectivul principal de creștere a veniturilor și securitatea alimentară pentru 9 milioane de mici agricultori, dintr-un total de peste 10 milioane.

În speranța de a-și remedia neajunsurile, programul AGRA a suferit un rebranding major luna aceasta – a renunțat la „revoluția verde” din numele său – și a lansat un nou plan pe cinci ani.

Dar, la începutul acestei luni, grupuri regionale ale societății civile, fermierilor și comunităților religioase au cerut finanțatorilor internaționali, inclusiv din Germania, Țările de Jos și Marea Britanie, să definanțeze complet inițiativa. Ei susțin că AGRA nu a reușit să materializeze obiectivul său fundamental: acela ca fermierii să nu mai fie la cheremul piețelor globale volatile, înrăutățind în același timp securitatea alimentară a continentului și poluînd mediul.

„Noi cerem nu o ajustare a programului AGRA, ci chiar încetarea finanțării pentru programele dăunătoare ale revoluției verzi”, spune Gabriel Manyangadze de la Institutul de Mediu al Comunităților de Credință din Africa de Sud.

În ciuda criticilor, finanțatorii AGRA țin de program.

Un purtător de cuvânt al Fundației Gates a declarat că programul „joacă un rol esențial în a ajuta țările să implementeze prioritățile și politicile cuprinse în strategiile lor naționale de dezvoltare agricolă și să construiască sisteme alimentare regionale rezistente”. Un purtător de cuvânt al Fundației Rockefeller a spus că „chiar și programele de succes vin cu lecții de care trebuie să ținem cont în viitor”.

Miza programului e determinarea fermierilor africani să folosească tot mai multe îngrășăminte sintetice.

Reprezentanții AGRA cu care a vorbit Politico spun că utilizarea scăzută a îngrășămintelor este principalul motiv pentru care randamentele agricole bat pasul pe loc în mare parte a Africii. Fermierii din Africa sub-sahariană continuă să folosească de departe cele mai mici cantități din lume – în jur de 17 până la 20 de kilograme pe hectar în fiecare an. Prin comparație, fermierii olandezi aplică în medie de aproximativ 15 ori mai mult.

Giganții multinaționali ai îngrășămintelor văd Africa subsahariană drept ultima lor redută necucerită, iar AGRA nu se sfiește să admită că a jucat un rol în a-i ajuta să obțină o poziție mai puternică, chiar dacă își propune să ajute concomitent guvernele africane să stimuleze producția internă.

În timp ce îngrășămintele sintetice ajută la creșterea recoltelor, ele aduc la pachet probleme de poluare.

„AGRA propagă ideea că fermierii africani nu produc suficientă hrană pentru că nu folosesc suficiente îngrășăminte chimice”, a declarat Million Belay de la Alianța pentru Suveranitatea Alimentară în Africa, un grup din Uganda. „Teza este că, dacă tratăm solul cu substanțe chimice, va produce mai multe alimente. Dar știm ce înseamnă asta în ceea ce privește poluarea solului, dependența fermierilor de importuri și schimbările climatice.”

Și pe măsură ce prețurile globale ale îngrășămintelor ating niveluri record, fermierii din Africa sunt tot mai afectați. Cererea de îngrășăminte produse la nivel local este în creștere, dar unele țări depind de importuri pentru până la 70-80% din nevoile lor de îngrășăminte și, în lipsă de numerar, se luptă să ofere asistență fermierilor.

Criticii spun că o parte din această vulnerabilitate poate fi atribuită activității AGRA.

În Zambia și Tanzania, potrivit unui raport, AGRA a convins fermierii mici să ia împrumuturi pentru a putea cumpăra îngrășăminte comerciale și semințe. Dar când prețurile cerealelor au scăzut, fermierii nu au mai putut să-și ramburseze creditorii, iar unii au fost nevoiți să-și vândă recoltele, îndatorîndu-se în continuare. AGRA a fost, de asemenea, criticată pentru că a ajutat multinaționalele producătoare de semințe și pesticide precum Bayer, DuPont și Syngenta să se extindă în câteva dintre țările în care activează.

Concluzia jurnaliștilor germani e tăioasă: după aproape 17 ani de aplicare a programului lui Bill Gates și cu miliarde de euro investite, agricultura africană, de care depind sute de milioane de oameni, e la pămînt, dar totodată mai dependentă ca oricînd de marile trusturi occidentale. Mai multe puteți afla de aici. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cetatenii germani cred in continuare ca Bill Gates este un ”filantrop”, ca este bun si tot ce se spune despre el sunt stiri false care vin de nu stiu unde, probabil ca acum din Rusia. Ei au fost crescuti sa creada numai propaganda, iar propaganda si-a facut bine treaba, in sensul ca tot ce este contra este o conspiratie si trebuie inlaturata. Sunt articole din presa internationala scrise cu ani in urma in care se dezvaluie despre experimentele acestui dement, efectuate sub paravanul filantropiei, in tarile sarace. India, de multi ani, l-a dat afara si i-a interzis fundatiile intentându-i si procese. Rusia, inca de prin 2016 l-a acuzat ca a dus virusul EBOLA, ZYKA, in Africa si ca a facut experimente pe populatia saraca, care a si decedat in masa. Acum aceste tari dar si SUA se confrunta cu o epidemie de poliomielita despre care OMS declarase ca a eradicat-o. Explozia cazurilor de poliomielită vine in urma administrării unui vaccin – creat de Fundatia Bill&Melinda Gates, in anul 2020 si inainte, in tari din Africa. Dar vaccinul cuprinde o tulpina foarte periculoasa care este acum in circulatie. In urma vaccinarii au murit foarte multi copii sau au suferit efecte adverse f grave. Ideea este ca daca nu porneau niste dezvaluiri timide totusi, din Germania, presa din Romania nu avea curaj sa scrie ceva. Articolele sunt pe net de ani de zile, chiar pe site-uri americane care au luat atitudine impotriva acestui psihopat si a experimentelor lui. Nu trebuie sa mai negam ca omul acesta nu este normal!

  2. Si despre AGRA s-a scris demult. Din ea face parte si MONSANTO, compania care a facut experimente pe oameni si domneste peste agricultura din Ukraina, alături de CARGILL si DUPONT. Dețin 17 milioane de ha teren agricol in aceasta țară tâmpă. Unul din finanțatorii AGRA este si ARCELORMITTAL, cel care primeste pomană de la statul român de sute de milioane de euro.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998