CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a reusit regimul Basescu sa inmulteasca spectaculos alesii natiei

0 comentarii / 1742 vizualizări / 30 octombrie 2012

Încă o performanță notabilă a fostei guvernări: după ce a trîmbițat ani de-a rîndul necesitatea reducerii drastice a numărului de parlamentari ai României, partidul lui Traian Băsescu a reușit exact contrariul. Grație pasivității de-a dreptul incalificabile a guvernării Boc vizavi de legile electorale, după alegerile din decembrie vom avea un parlament mai disproporționat în raport cu populația decît am avut vreodată în istoria post-decembristă.

Ne amintim cu toții demersurile îndîrjite ale lui Traian Băsescu și ale partidului său de suflet pe marginea micșorării legislativului românesc, din motive de economie și eficiență. După cea am avut și un referendum validat de popor, numărul aleșilor ar fi trebuit, în viziunea PDL, să scadă la doar 300, de la cca.480. În loc de asta, după cum vom arăta mai jos, PDL a făcut tot posibilul pentru a obține efectul exact contrar. Și a reușit cu brio, pe spinarea amărîților de contribuabili.

Mai precis, disperat să modifice din temelii Constituția, timp de trei ani și cîteva luni de guvernare regimul PDL a omis să modifice măcar controversata lege a votului uninominal, care a permis o serie de aberații și care a reușit performanța de a obține unanimitatea în a fi declarată o lege proastă. Venit la putere după PDL, guvernul USL nu a mai avut timpul necesar modificării, după un veto al Curții Constituționale și după intrarea în ultimele șase luni de mandat, răgaz în care aceeași CC nu mai permite modificări ale legii.

Incapacitatea modificării legii se pliază pe altă incapacitate, cea a Institutului Național de Statistică de a finaliza datele recensămîntului din toamna lui 2011 și a le pune oficial la dispoziția guvernului nici după mai mult de un an.

În consecință, alegerile din 9 decembrie se vor organiza pe baza unei norme de reprezentare stabilită cu ajutorul datelor recensămîntului din 2002, informație confirmată pentru Inpolitics de către secretarul general al guvernului, Dan Mihalache.
Legea în vigoare prevede, reamintim, un deputat la 70.000 de români și un senator la 160.000.
Pentru a calcula numărul necesar de aleși, se împarte, deci, numărul total al românilor la fiecare dintre numerele respective.

Numai că între 2002 și 2011, România a avut parte de o scădere dramatică a populației, evidențiată de toate studiile și cercetările posibile și imposibile.
Folosind aceleași date ca cele din 2002, rezultă că după 9 decembrie România va avea un număr excesiv de parlamentari, care vor reprezenta români care nu mai există.

La asta se adaugă altă prevedere a legii electorale din 2008, prin care se înființează colegii parlamentare suplimentare în cazul în care un partid ori alianță ia prea multe colegii dintr-un foc, pentru a nu se destabiliza principiul reprezentativității.
Proiecțiile făcute pînă acum indică cel puțin 40 de fotolii suplimentare de parlamentari, o situație care va da peste cap noul parlament, pentru că noilor veniți va trebui să li se asigure birouri, mașini, staff tehnic șamd, adică o serie de cheltuieli mai mult decît spectaculoase, pe cîrca unui buget de stat ca vai de capul lui.
Și asta, în condițiile în care legislativul actual ar fi trebuit să aibă zeci de locuri mai puțin dacă legea electorală ar fi fost modificată la timp, ori dacă datele recensămîntului din 2011 nu s-ar lăsat, în mod atît de dubios, așteptate. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998