CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a sporit DNA-ul spaniol coruptia din tara

2 comentarii / 2967 vizualizări / 18 februarie 2019

Legenda spune că DNA a fost înființată la noi acum 17 ani după modelul Parchetului Anticorupție din Spania, structură aparte, creată ca să lupte cu marii corupți. De fapt, nu e chiar legendă; într-un interviu acordat Hotnews acum cîțiva ani, ministrul spaniol al Justiției, Rafael Catala, spunea: ”Spania felicită autorităţile române pentru lupta lor din ce în ce mai hotărâtă împotriva corupţiei şi în special activitatea DNA, instituţie clădită pe baza modelului spaniol al Parchetului Anticorupţie”.
Există o mică problemă, însă: în Spania, parchetul anticorupție a mărit corupția, în loc să o scadă.

Ultimul raport al Transparency International privind corupția din statele UE, preluat de Eurostat, scoate la lumină date stupefiante, cel puțin pentru admiratorii DNA, instituție a cărei înființare a fost adesea criticată pentru caracterul ei ”special”.
Mai precis, în țara care ne-a exportat modelul DNA, după înființarea parchetului anticorupție în loc să scadă, corupția crește vertiginos.
De la 65 de puncte în 2012, percepția asupra corupției iberice a ajuns, pas cu pas și an de an, la 58 în 2018, în condițiile în care punctele se acordă de la 100 – inexistența corupției, la 0-corupție totală.

România stă o idee mai bine, în sensul că de la 44 de puncte în 2012 am ajuns la 47 anul trecut.
Adică un progres de cca.6,8% în 7 ani.
Asta, cu tot cu zecile de protocoale, cu implicarea serviciilor secrete, cu încălcări grave ale drepturilor omului, cu milioane de interceptări ilegale și de stenograme contrafăcute, plus spectacolul televizat al cătușelor.
Mult zgomot pentru (aproape) nimic, cum ar fi spus Shakespeare.
Cît despre spanioli, se luptă în stilul făcut nemuritor de Cervantes: cu morile de vînt. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Lupta anticoruptie este o afacere politica, ce a fost inventata de niste smecheri suprastatali care, folosindu-se de cativa procurori denaturati profesional, pot elimina rapid orice politician national incomod sau afacerist local concurent.

  2. @Perseverent: Absolut de acord cu tine! Felicitari!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998