CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a transformat Iohannis Romania in republica constitutionala

6 comentarii / 5278 vizualizări / 19 decembrie 2018

”Eu m-am gândit și mulți s-au gândit la România să fie republică prezidențială” grăit-a președintele Klaus Iohannis deunăzi, la o întîlnire cu tinerii alegători, la un suc. Nu știm dacă și cînd își va vedea președintele visul cu ochii, dar sigur e că în ultima vreme a reușit să transforme România în republică constituțională. În așa măsură încît te gîndești unde am putea ajunge în ritmul ăsta, anul viitor.

Prin republică constituțională, scuze de cacofonie, am putea înțelege un stat în care cea mai intensă activitate și cel mai greu cuvînt ajung să îl aibă nu parlamentul, guvernul ori președintele, ci judecătorii Curții Constituționale, tot mai solicitați în activitatea lor.

Sigur că sarcinile le vin din direcții diferite, de la parlament, de la guvern, de la Avocatul Poporului, de la președinte, de la ÎCCJ, de la tribunale șamd.
Pînă în 2010, un număr fabulos de dosare, peste 10.000 anual, ale CCR era constituite pe baza excepțiilor de neconstituționalitate ridicate în diverse procese în justiție. O schimbare inspirată de legislație acum opt ani a dus la scăderea dramatică a numărului acestora.

Spre ghinionul judecătorilor – care sunt nevoiți să judece în complet integral toate aceste dosare -, în ultimul an, după o perioadă ceva mai relaxată, a apărut un ”angajator” nou, care îi cocoșează cu munca.
E vorba de președintele Klaus Iohannis.

În 2016, el a făcut 3 sesizări de neconstituționalitate a unor legi.
În 2017 a lăsat-o chiar mai moale: doar două sesizări.

Anul acesta, însă, s-a declanșat tăvălugul: pînă la data de 17 decembrie, a ultimei sesizări, președintele României a făcut – țineți-vă bine – nu mai puțin de 44 de sesizări ale CCR pe marginea unor legi. Și anul nu s-a încheiat.

În medie, una la 7,9 zile.

Numai în primele 18 zile ale anului Iohannis făcuse mai multe cereri decît în tot anul guvernării Cioloș.

Pe lîngă acestea, mai sunt și 20 de cereri către parlament de reexaminare a unor legi.

Președintele dă semne că se află într-un furibund război legislativ cu parlamentul României, contestarea legilor într-o formă sau alta a devenit, de departe, cea mai importantă activitate a sa de zi cu zi.
Nu mai vorbim de solicitările către CCR care vin dinspre partidele de opoziție, ori despre soluționarea conflictelor constituționale între puteri ale statului, și ele tot mai dese.

Se impune o întrebare de maximă importanță: de vină e actualul legislativ, care anul trecut scotea legi normale, dovadă numărul infim de contestări prezidențiale, iar acum s-a prostit brusc?

Ori, poate, confruntat cu acuzații tot mai numeroase de inactivitate cotrocenistă, șeful statului a găsit cea mai lesnicioasă modalitate de a arăta că lucrează?

Oricare ar fi răspunsul corect, dacă ritmul exploziv de creștere a solicitărilor prezidențiale se menține și anul viitor, probabil că, în eventualitatea unui al doilea mandat, Klaus Iohannis va trebui dotat cu o Curte Constituțională de uz personal. Iar numele țării schimbat în Republica Constituțională România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Iohannis n-a facut nimic notabil ca presedinte. Mandatul sau este un esec pentru Romania. Faptul ca Iohannis se comporta ca sef al opozitiei anti-PSD, dar si ca mahalagiu politic, ii diminuiaza prestigiul de presedinte al Romaniei si nu aduce nimic bun pentru societate, pe care a dezbinat-o profund. Asa cum Basescu a mintit alegatorii cu „Sa traiti bine!”, si Iohannis a mintit cu „Un altfel de presedinte!”.

 2. Si Iohannis si Ponta sunt doi frustrati. Doi copii imaturi, care nu fac altceva decat sa parasca pe unul sau altul pe la inaltele porti. In rest, activitate penibila, la limita cea mai de jos posibila. Iarintersul tarii nici nu conteaza.
  O fi slab guvernul actual, dar cel tehnocrat ne-a terminat.

 3. El nici nu citeste ceea ce trimitre la CCR pentru ca si daca ar citi, nu ar intelege. Este doar o activitate. Mandatul sau s-a rezumat la plimbari, mersul saptamanal la Sibiu, contre cu guvernul si Parlamentul si sesizarea CCR. Merita cu prisosinta un al doilea mandat………………………….

 4. Bah voi sunteti intregi la minte? Astia dau foc la tara si voua va arde de Iohannis? Ce face si drege Iohannis de a cazut bursa? Si cu ea toate fondurile care detin active la companiile respective, inclusive cele de pensii! Geeez

  • Ce construiește Securitatea pe bază de comisionat rapt se prăbușește ușor. Criza e globală, prostia securistă, universală.

 5. iohannis este o nulitate ajuns presul RO. Asa cum a inteles acesta sa se manifeste ca presul tarii ,i-mi demonstreaza mie ca acesta nu este presul nostru al tuturor ,ci numai al unei gasti care l-a propulsat pe
  scaunul ( mai bine era unul de wc ) de presedinte. Asa cum afirma presa, nu respecta Constitutia ,hotarari CCR si legislatie, impunandu-si deciziile care nu tin cont decat de ce vrea muschiul lui si a gastii din spatele lui, cea interna si posibil si unele externe.Prin urmare nu mai este vorba de republica , sau prezindentiala sau constitutionala , fiind vorba dupa parerea mea numai de DIKTATURA astuia.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998