CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a umilit Rares Bogdan PNL. Cu largul concurs al lui Orban

8 comentarii / 4250 vizualizări / 2 martie 2019

Marele partid al Brătienilor are o problemă: deși trîmbițează pe toate drumurile că va spulbera PSD în alegerile europarlamentare, membrii PNL habar nu au cine urmează să îi reprezinte la Bruxelles, dintr-un motiv foarte simplu, acela că lista nu e finalizată. Deși, în toamna anului trecut s-a făcut un mega-sondaj național tocmai pentru a ușura compunerea listei. De zile bune, se strîng semnături de susținere în orb, culmea ridicolului, dar, mai grav, liberalii sunt obligați să înghită o porție uriașă de umilință din partea unui personaj care nici măcar nu e membru de partid.

Să amintim ce promitea actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, în moțiunea cu care a candidat la șefia partidului, în 2017:

”Promovarea la „excepţional”, aducerea traseiştilor pe final de mandat, apariţia de „prospături” din afara partidului la momentul întocmirii listelor cu candidaţi, trimiterea de la centru a unor candidaţi de tip “Agamiţă Dandanache”, numirea sau susţinerea de demnitari străini partidului sunt practici care vor dispărea din viaţa PNL. Resursa umană internă trebuie cultivată, fidelizată şi dezvoltată.

Orice membru al PNL are dreptul la o carieră politică în partid care să reflecte experienţa dobândită, nivelul de implicare in viaţa partidului, evoluţia profesională şi politică, notorietatea şi încrederea de care se bucură.

Selecţia în partid pentru ocuparea diferitelor poziţii publice se va face în toate cazurile printr-o procedură transparentă şi pe baza unor criterii obiective. De la înscrierea în partid, fiecare membru are dreptul să i se evidenţieze activităţile la care participă, contribuţia personală adusă pentru atingerea obiectivelor partidului, participarea la elaborarea programelor, documentelor de poziţie, a politicilor sectoriale, implicarea în susţinerea campaniilor PNL. În luarea deciziilor de desemnare a membrilor pentru ocuparea funcţiilor publice, evaluarea candidaţilor se va face ţinând cont în primul rând de istoricul activităţii fiecăruia”.

Exact pe dos în raport cu ce face azi Orban, după ce s-a văzut cu sacii puterii în căruță.
Mai întîi, cum spuneam, se face mega-sondaj național și campanie de depunere a candidaturilor de către cei interesați.
Se dau asigurări că partidul va promova oameni curați în parlamentul european, nu ca penalii de la PSD.
Se stabilește ca lista să fie gata într-un anume interval de timp.
Ce urmează?
Sondajul e aruncat la gunoi, deși a costat o avere, pentru că favoriții jocurilor de culise obțin procente de-a dreptul ridicole.
Pe listă apare ca sigur numele lui Vasile Blaga, care se află în plin proces de corupție și ar putea, teoretic, să înfunde pușcăria la recurs, direct din plenul de la Strasbourg.
Apare, totodată, ca sigur, pe loc eligibil, numele Adinei Vălean, care nici măcar nu și-a depus candidatura în toamnă, decretînd că nu mai vrea în PE.
În fine, apare numele ziaristului Rareș Bogdan, în calitate de guest star de cinci stele, căruia i s-a rezervat, printr-un privilegiu ”prezidențial” – un soi de droit du seigneur – absent din statut, dar mai ales din moțiunea lui Orban, direct locul întîi pe listă. Desigur, dacă Alteța Sa va considera că merită efortul.
Se tot amînă anunțarea oficială a listei, deși, în 15 ianuarie, Ludovic Orban dădea ca sigur anunțul după 15 februarie. Numai că ulterior acestei date, după noi amînări, liberalii s-au trezit că vine o nouă amînare, de această dată sine die.
Stupefacție maximă.
În fine, pentru ca meniul să fie complet, vine umilința supremă: cel care dezvăluie indirect momentul anunțării listei liberale nu e un lider al partidului, ci outsiderul Rareș Bogdan, care declară, pentru realitatea.net, că decizia sa de a candida sau nu va fi anunțată pe 21 martie, cînd mai rămîne doar o săptămînă pînă la termenul limită de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral.

”Sunt onorat de propunerea PNL, impartasim aceleasi valori, dar raspunsul final va fi pe 21 martie” a spune Bogdan.

Dacă ziaristul ia decizia abia pe 21 martie, bunul simț ne spune că lista PNL nu poate fi anunțată mai devreme pentru că un eventual refuz al acestuia de a accepta locul unu ar relansa discuțiile: se caută o nouă vedetă din afara partidului, pune Orban un alt om din interior, se pune pe sine pe post de locomotivă, ori urcă întreaga listă cu un loc?

Marea întrebare e dacă amînarea listei pînă pe 21 martie chiar e impusă de presupusa indecizie a lui Rareș Bogdan ori, mult mai probabil, Ludovic Orban se teme că forma finală a listei va stîrni scandal în partid și nu vrea să mai lase timp renegocierii acesteia?
Și, în acest din urmă caz, oare ce surprize îi mai așteaptă pe liberali, că oarece zvonuri ar fi, slavă Domnului? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Niste panarame.

 2. Cainele moare de drum lung si prosul de grija altuia

  • În politică e numai și numai pe baza grijii altora.
   Nu-i ca la Securitate, deși chiar și acolo va fi tot grija contribuabilului. Intoarcerea la stână este inevitabilă.

 3. Sa nu ne mai miram (!) de „prestatia” unor europarlamentari romani. Dupa modul in care sunt alesi pentru o asa functie……………….Unde este profesionalismul, stiinta limbilor sttraine, patriotismul (o vorba goala), cinstea, stiinta de a face fata serpariei de la UE; ca si acolo este o serparie, s-a vazut de curand……………..

 4. N-am văzut un OM. La PNL este că la spitalul de nebuni. Doctorul, mai nebun decât pacienții.

 5. Pana pe 21 martie este un termen pana la care trebuie sa aleaga intre PNL si USR-Plus ! Asa ca sa nu va surprinda un poll position la ultimii !!

  • Exclus, Gigele. USR functioneaza altfel. N-ai sa vezi acolo pe lista alde Irina Loghin, Ion Dolanescu, Doina Melinte sau Simona Hahalep. Nu intelegi ca mai sunt si alte abordari pe lumea asta? De unde si pana unde este Rares Bogdan vrednic pe in loc eligibil pe lista la oricare partid?

   • La USRI-PLUS sunt doar nepoți de securiști.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998