CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9681 RON UP | 1 USD = 4.6029 RON UP | 1 GBP = 5.8001 RON UP

Cum am devenit africanii Europei, cu binecuvintarea presedintelui Iohannis

27 comentarii / 9748 vizualizări / 11 aprilie 2020

Presa israeliană relatează azi despre un fenomen amar: într-o țară în care un sfert dintre cetățeni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, există un segment social care își asumă toate riscurile imaginabile, prestînd muncile cel mai vulnerabile la infectarea angajaților. E vorba de imigranții africani, care nu au nici resursele financiare pentru a sta în case, nici dreptul la tratamente medicale gratuite. Din acest motiv, ei acceptă, cu inima strînsă, să facă ceea ce alții nu fac la vreme de criză. Destul de asemănător cu ce fac românii în țările bogate ale UE, nu-i așa? Și totul, sub ochii blajini și înțelegători ai președintelui Klaus Iohannis.

Care ce ne spunea în cartea sa de căpătîi din 2014, ”Pas cu pas”?
Ne spunea cam așa:

”O altă relaţie pe care preşedintele ţării are obligaţia să o întărească este aceea cu cetăţenii români care lucrează şi trăiesc temporar pe teritoriul altor ţări. Sprijinirea acestora este o obligaţie constituţională, care trebuie materializată prin acţiuni concrete(…)Mai ales în contextul în care migraţia pune din ce în ce mai multe probleme în europa, România trebuie să pledeze puternic pentru aplicarea principiului liberei circulaţii a forţei de muncă. Există câteva asociaţii ale românilor din diaspora, iar rolul lor este acela de a reprezenta interesele propriilor membri în raport cu statele în care trăiesc. Cred că ele trebuie sprijinite, finanţate, dar şi depolitizate. Cetăţenii României, atât aceia din interiorul graniţelor, cât şi aceia care trăiesc în străinătate, sunt, în viziunea mea, adevăraţii parteneri ai unui bun preşedinte al României. Migraţia din raţiuni economice este o mare problemă la nivel naţional. ea va trebui abordată de fiecare guvern şi de fiecare preşedinte până când se întrevăd soluţii. există două aspecte foarte importante, după părerea mea: unul este negativ, fiindcă pleacă din România forţă de muncă activă, şi asta este o pierdere netă pentru ţară. o pierdere netă nu doar a forţei de muncă, ci a întregii investiţii care s-a făcut în forţa de muncă respectivă, deci întreaga şcolarizare. Pleacă mai mulţi oameni calificaţi decât oameni necalificaţi şi, din acest motiv, este o mişcare de-a dreptul dureroasă pentru România, în care oricum nu există un exces de oameni calificaţi, ci, dimpotrivă, o nevoie mare de profesionişti. Aceasta ar fi partea negativă”.

În cei 6 ani de mandat, pentru Iohannis a fost un veritabil leit motiv preocuparea declarată pentru condițiile în care muncesc românii peste hotare. În repetate rînduri, președintele s-a arătat nemulțumit de faptul că ai noștri cetățeni sunt tratatați ca muncitori de mîna a șaptea în statele europene și au parte de condiții umilitoare, adesea chiar degradante.
În august 2017, cu prilejul vizitei președintelui Emmanuel Macron în România, Iohannis ne-a anunțat, mîndru, că a discutat cu el problema discriminării muncitorilor români de peste hotare

Referindu-se la subiectul „muncitorilor detașați”, Iohannis menționa, astfel, într-o conferință de presă comună cu Macron, că în Europa de Vest apare tot mai des discuția referitor la social dumping.

„Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Există o foarte mare nemulțumire în Franța, cu lucrători care încearcă să eludeze sistemul. Există muncitori români care doresc să lucreze în Franța, Germania. Este important să vedem aceste nemulțumiri din Europa de Vest și dorința oamenilor din Est care vor să trăiască mai bine”, sublinia președintele României. Și mai spunea el că directiva UE ce vizează „muncitorii detașați” trebuie să fie una mai clară, aplicabilă și eficientă.
„Lucrurile nu se rezolvă simplu. E nevoie de o colaborare între sistemele sociale din toate țările UE, control mult mai bun, și atunci este șansa să facem sistemul să funcționeze mai bine”, afirma Iohannis, menționînd că regulile europene au fost construite pentru o dezvoltare care ”să ne aducă pe toți pe aceeași treaptă a nivelului de trai. Există companii din Europa care fac uz de diferențele din sistem”.

Au trecut șase ani de la preocuparea maximă din ”Pas cu pas” și trei ani de la frumoasele angajamente luate la comun cu Macron.

Ce vedem azi?

Cu complicitatea de-a dreptul ilegală, și imorală, a președintelui și a guvernului, mii de români sunt livrați ca vitele la export, nu în bou-vagoane, ci în avioane, profitîndu-se de sărăcia în care se zbat și care îi face să nu aleagă, pentru a pune pe mesele bogaților Germaniei sparanghelul de Paște.
Miile de ONG-uri diasporene coordonate de SRI și SIE tac acum mîlc, pentru că ele sunt active doar pe durata alegerilor.
Dincolo de halucinantele derogări de la restrîngerile drepturilor cetățenești pe durata stării de urgență – derogări care permit doar unora să plece la muncă -, presa internă și internațională scoate la iveală amănunte terifiante despre condițiile jalnice în care aceștia ar urma să lucreze.

Un sindicalist, lider al proiectului german Faire Mobilität, dedicat egalității muncii în UE, formulează, pentru Deutsche Welle, acuzații grave la adresa responsabililor cu exportul de români pe plantațiile din Germania:

”Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”.

Szabolcs Sepsi ridică și întrebări cruciale:

”Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reține din plăți costuri exagerate pentru cazare și masă? În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme”.

”Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul” mai spune Sepsi.

Și punctează lucrul, poate, cel mai trist din toată povestea:

”Mă deranjează în mod deosebit că, până acum, s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiți, pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsesc forțele de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină”.

Cum sunt protejați germanii de ”infectații” din Est

Ați reținut bine: un proiect european de anvergură precum Faire Mobilität, afirmă negru pe alb că măsurile guvernamentale de ”combatere” a coronavirusului au, în paralel, menirea de a proteja finanțele bogaților agricultori germani în dauna lucrătorilor români.

Și se mai iau niște ”măsuri”: acelea de protejare a populației Germaniei de ”infectații” din Est:

”Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt „carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci”, sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania” mai spune Sepsi.

Una peste alta, Covid 19 a reușit să ”carantineze” promisiunile social-electorale ale președintelui României.
Klaus Iohannis a luat o pauză ”de urgență” de la preocuparea constantă pentru condiții echitabile de muncă ale românilor în Germania, Franța șamd. Zilierii români, africanii Europei, – sau ”sclavi”, cum i-a etichetat number one din PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan – au luat și ei o pauză de la normele sanitare menite să le salveze viețile de pandemie, pentru că li s-a îngăduit și, oricum, să mori de foame sau de virus e cam tot aia.

Nu definitiv: doar pînă se văd germanii cu sparanghelul pe masa de Paști. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

27 Comentarii

 1. Motto:
  Și el e „Johanis”, și toate le are // E mândru, e falnic, e trăsnet, e Zeu!
  (Din ciclul: România „normală”, România lucrului „bine făcut”.)

 2. „Romania normala” ofera doua variante: ghetou sau sclav pe plantatie.

 3. De ce nu -i trimiteti pe toti etnicii romi afara? Am fi foarte prosperi si ….linistiti.

 4. Bre, daca cititi bine declaratia lui Bulannis o sa vedeti ca el era preocupat in primul rand de ,,nemultumirile din Europa de Vest”, adica de dorinta jmekerilor de acolo sa aiba sclavi pe plantatii. Nu muncitori cu drepturi.
  Probabil ca de aia asteapta Arafat si Streinu-Cercel varful pandemiei dupa Paste. Atunci se intorc in tara culegatorii de sparanghel. Evident, tot aparatul de propaganda o sa reproseze populatiei ca n-a stat in casa, daca va creste numarul de cazuri. Si iar o luam cu rromii, cum a incercat azi tovarasul Tismaneanu, sau cu bugetarii. Evident, pana la urma tot la Dancila si la Dragnea se va ajunge.

 5. […] Bogdan Tiberiu IACOB, inPolitics.ro […]

 6. Doar sint specialisti in organizat lagare de munca. Arbait maht frai, in germana aproximativa.

 7. Niste prosti astia care scriu aceste lucruri. Oamenii aia au primit niste contracte. Le-au acceptata si gata. Majoritatea dintre ei au mai fost acolo stiu cum e….restul sunt carcotasi. Ei cred ca toti trebuie sa fie manageri, smenari, oameni ancorati la buget care castiga fara sa faca nimic. Multi nu stiu ca de fapt se castiga prin munca. Daca lucrau pamanturile din Ro nu mai erau sclavi sau????

  • Prostălane, contribabuilul român suportă SRI-ul, carantinarea țărănetului la suprapreț, testarea țărănetului și șmenurile guvernului care operează la ordinul Germaniei.
   Ești cam ultimul prost care nu a aflat că banii rezultați intră în buzunarele organizatorilor, sclavii urmând să strângă din buci pentru un procent infim din paguba generată de toată această hoție.

 8. Fondurile de carantina vin de la UE. Mai informeza-te. Inca odata oamenii care s-au dus sunt oameni care au mai fost. Au acceptat un contract de munca. Tu ai semnat vreodata un contract de munca? Ai fost de acord cu el? Ei bine iti spun eu ca sunt multi din jurul tau romani care o sa-ti spuna ca esti un sclav la contractul semnat…..Cand o sa gandesti cu capul ar fi bine sa mi te adresezi.

  • Jigodie securistă, ce fonduri de carntină, cretinule?!? Sclavii ăia au venit în țară cu doar câteva săptămâni în urmă, carantinați pe banii contribubilului român!!!

   • Banii de carantinare vin de la UE.Daca ai avea putin timp sa te informezi corect….dar asa eu sunt securist 100%. Vandut lui Soros care in feicare luna imi trimite lunar cel putin 5000 euro ca sa scriu ceea ce scriu.

    • Vin de la mă-ta, mincinos grobian!!! Banii sunt ai contribuabilului român, JEG SECURIST!!!

     • Poti sa ti revizuesti un pic vocabularul ?

     • Nu mai mințiți ca porcii securiști. MARȘ, JEG INFECT!!!

 9. @Ervfr
  Boss, contractele ale de munca pe care le-au semnat sparanghelistii prevad si asistenta medicala? Sparanghelistii or fi suficient de alfabetizati sa inteleaga prevederile unui contract de munca? Dar dedesubturile lui? Si cine raspunde, bre, daca o parte dintre ei se intoarce infectata cu coronavirus? Angajatorul? Ala de-i mufat la fondurile de carantina ale UE?

  • Nu sunt Boss. Sunt un simplu om. Ai citit contractele de munca ale celor care au plecat? Tu ai semnat vreodata un contract de munca? Daca da atunci sti ce ai semnat. Crezi ca in Ro daca ar fi semnat un contract d emunca ai mai fi pus intrebarea daca erau alfabetizati sa semneze acel contract de munca? Eu cunosc unii dintre cei care au plecat. Au plecat pentru ca acolo castiga mai bine decat in Ro. Tu daca ai primi un contract mai bun pentru tine, la nivelul tau educational, in alta parte nu ai pleca? Ba da. ai face un calcul simplu aritmetic, financiar, uman si ai lua o hotarare. Nu sunt bre cu tine…vezi-ti de lungimea nasului. Fondurile UE se dau pentru carantina. Oricum eu in postarile mele am scris ca ar trebui sa il facem constient pe omul care merge de riscurile de coronavirus. Totusi o intrebare: Daca multi dintre cei care au plecat acum in Germania ar fi lucrat in Ro si ar fi luat coronavirus? Sa spunem ca multi dintre ei lucrand in agro nu ar fi avut CM….

   • Ești foarte constructiv pe subiectul mafiei securiste care se ocupă de livrări sclavi pe vreme de pandemie.

    Arde la Securitate?!? :)))))))))))))))))

 10. Tot felul de cocalari, care precis o freacă pe câteva sute de euro în România, se arată „îngrijorați” de faptul că niște oameni au acceptat, fără să-i oblige nimeni, să lucreze în altă țară pe salarii de două sau trei ori mai mari decât salariul mediu pe economie din țara de baștină. Aceiași cocalari îl spurcă și-l înjură pe președintele țării pentru plecarea acelor oameni, dovedind că habar nu au ce atribuții are el și împreună cu autorul acestui articol dovedind că IQ-ul lor comun are cel mult o cifră. Cu minus în fața ei.

  • Cocalar infect, lumea onestă se lamentează că guvernanții se joacă de-a ordonanțele militare în România, se joacă de-a miliția și mitralierele prin orașe, iar ultimele rapandule sunt cărate cu autobuzele și depozitate în parcările aeropurturilor în maxmă nesimțire, prostule care ești tu!
   Tot ce se petrece în perioada stării de urgență se face sub coordonarea unui sclav al mafiei securiste, avizat de Klaus Werner Iohannis.
   Tot escrocul ăsta imobiliar a instituit starea de urgență și prezidează CSAT, gunoi securist ce ești!!!

   Măsuri care se pot dispune pe durata stării de urgență (Capitolul 6, OUG nr.1/ 1999)
   organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor, comunicațiilor, produselor, resurselor și infrastructurii pentru nevoile forțelor destinate apărării;

   Uite, zdreanță securistă, sclavii Germaniei au beneficiat de statutul de resursă la ordinul lui Klaus Werner Iohannis!!! :)))))))))))))))))))))

 11. Noul slogan electoral al galbejitilor: „Romania normala e un avorton rezultat dintr-o relatie contranaturii dintre o colonie penitenciara si un sparanghelion”…Imi place mult cand ii vad pe aplaudacii sistemului, dezgropatii epocii „Labele poc” cum se straduiesc sa bagatelizeze un act de o abominatie rara…Lucrurile sunt foarte simple, un individ, cu puteri absolute (apropriate prin eludarea graduala a sistemului democratic), dupa ce declara starea de urgenta, un soi de lege martiala, cu abrogarea tuturor drepturilor si libertatilor, ba si cu arestarea la domiciliu a majoritaii populatiei, livreaza, pe alese, loturi de sclavi, in baza unei intelegeri, nici macar scrise, cu alt individ, cu functie mare, dar cu puteri limitate (asa cum ar fi trebuit sa fie si in Romania, daca eram democratie), transportul robilor facandu-se cu incalcarea tuturor restrictiilor impuse de acelasi ins prin abuzivele „ordonante militare”…Nu e nicio problema la oamenii care au plecat la munca, nici macar daca (asa cum minte Vela) ar fi taiat campurile si ocolit filtrele…oamenii aia isi exercita dreptul universal la munca (ala abolit, abuziv in Romania) si implicit la viata…toti romanii ar trebui sa aiba dreptul asta…dar, numai intelegerile pidosnice, facute de presedintele fara nicio atributiune in domeniu sunt respectate, in ciuda calcarii in picioare a oricaror prevederi legale in vigoare…Toata balbaiala autoritatilor, care incearca sa acopere mizeriabila implicare prezidentiala si recrudescenta p(r)ostacilor de servicii nu demonstreaza decat ca statul paralel (cu legea) functioneaza si tocmai a pus de o dictatura feroce.
  P.S.1. Sa le spuna cineva, cand li se face instructajul, ca aducerea in discutie a IQ-ului, cand vrei sa combati o opinie, demonstreaza precaritate intelectuala grava si complexe de inferioritate.
  P.S.2. Cred ca postacii Elenei Udrea (creatoarea sistemului) s-au pensionat de ceva vreme, epigonii astia nici macar n-au aflat ca s-a scris in presa despre lipsa de ajutor din partea UE, asazisa contributie, „fondurile UE” accesate sunt, numai cele vreo 400 mil euro necheltuite pe proiecte si pe care UE ne-a lasat sa le pastram…ca pentru „chelneri de bacsisuri mici”, sa inteleaga si Orban. Interesant ca, la noi, reflexele staliniste, desi, dezgropate, sunt mai zglobii ca oricand…

 12. Bati campii amice. Nu exista nicio dovada de implicare prezidentiala, scrii numai prostii. Imi aminteste de Gabi Firea si povestile despre copiii vanduti. Atata o ducea capul ca sa infranga alegerile lui Puie Monta. La fel si voi cu sclavii pe plantatii.
  Apropo de scris, scrii cam mult. Si totusi, nu am remarcat sa scrii ceva de pensile speciale, sunt bune? Bunicele, grasute? Sau cum sunt?

  • Filmele cu escrocul imobiliar de la Sibiu care șofa pentru traducătoarea și clienții mafiei înfierilor sunt publice. :)

   Ia spune, securist abject, cât are tac-tu pensia specială. :))))))))))))

  • Toate afirmatiile referitoare la steaua ta de presedinte sunt cu dovezi, chiar hotarari de instanta si afirmatii proprii ale insailatului…Partea cu „agrementul” dintre el si presul german (care are numai atributii de reprezentare, deci, chiar daca semnau ceva, nu doar strangeri de mana mafiote, oricum ar fi fost caduc) a fost adusa in lumina publica de „toti oamenii presedintelui”, care-si imaginau ca ne dau pe spate cu intalnirile la nivel inalt ale nefrecventabilului, cu aceeasi ocazie s-a vorbit si de cifra de 90000 de sclavi, livrabili imediat, ca sunt pe stoc…Cand subiectul va fi pensiile speciale, o sa te desfiintez pe tine si pe beneficiarii neamului tau, cu argumente, dovezi si solutii…Putintica rabdare…pana atunci, ai grija cu cuvintele folosite, te deconspiri si n-ai vrea…

 13. @Erfvr
  Acel contract de munca, care-i legea partilor, poate sa reflecte o stare de inegalitate sociala infioratoare intre parti. Nu inseamna ca daca ai contract de munca n-o sa fii explotat/exploatata. Dimpotriva. Deci formalismul asta pe care-l invoci nu apara neaparat muncitorul, cu atat mai putin pe amaratul de sparanghelist.

  Ai observat bine ca ,,nivelul de studii” influenteaza decizia de a schimba jobul. Sunt convins ca marea majoritate a sparanghelistilor abia de-au terminat liceul. De asta, calculul lor de a pleca la munca s-a bazat pe putine variabile. Oamenii au plecat de foame.

  • Sclavii nu au semnat niciun contract de muncă. Au primit adeverințe de la primărie, fără valoare juridică, și un telefon de la agenția securistă de recrutare.
   Ce se va întâmpla la destinație deja este tardiv, iar după sparanghel, CONTRIBUABILUL ROMÂN le va plăti a doua oară carantinarea!!!

 14. @Georghe Gheorge.
  Cel mai scazut nivel de inteligenta din zona se pare ca-l ai chiar tu. Daca chiar traiesti in Romania, stii probabil ca atributiile informale ale presedintelui sunt mult mai multe decat alea prevazute de lege. In Romania, vointa Presedintelui e adevarata Constitutie. Asta a inteles Basescu prin ,,democratia eficienta” , ,,democratia ieftina” si prin ,,modernizarea statului”. Pe scurt, in Romania, statul e Presedintele. Asta reiese si din diferenta dintre informarile pe care serviciile le fac pentru Presedinte si informarile facute pentru ceilalti demnitari. S-a intamplat asta si la Constantinescu, si la Basescu. Mi-e greu sa cred ca s-a schimbat ceva substantial intre timp.

  Altfel, n-am zis ca Iohannis e implicat in sparangheliada. Ce-am zis, reiese din declaratia prezidentiala repodusa de BTI. Ierarhizarea facuta de presedinte intre,,nemultumirile din Europa de Vest” si ,,dorintele oamenilor din Est” pare evidenta. Poate ca nu-i asa, poate ca s-a strecurat o neintelegere, o nuanta slab comunicata. Da’ nu m-astept sa ai ochi pentru nuante de genul asta. Tu inca n-ai inteles care sunt raporturile de putere dintre Presedintie si celelate institutii publice din Romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998