CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum au jucat USL si PDL fotbal cu mingea numita Oltchim

0 comentarii / 1400 vizualizări / 26 septembrie 2012

Dacă Omar Hayssam a fost, cîndva, un bun al întregului popor, vorba mucalitului Năstase, care dorea să sugereze ”universalitatea” controversatului afacerist-terorist, și despre Oltchim s-ar putea spune că a fost un fel de vacă de muls, politico-electoral, pentru mai toate partidele și guvernările ultimilor 20 de ani. Unul era mesajul politicienilor vizavi de soarta combinatului vîlcean atunci cînd se aflau în opoziție, și cu totul altul cînd ajungeau la putere.

Nici guvernarea USL nu a făcut excepție. Asistăm în aceste zile, pe toate canalele, la explicații bîlbîite ale guvernanților privind modul aiuritor în care s-a derulat și se derulează tentativa de privatizare. Circotecă în toată regula, din care profită doar televiziunile. PSD și PNL invocă presiunile FMI, legislația europeană etc pentru a explica de ce Oltchim se vinde separat de Arpechim, de ce se acceptă la licitație figuri caricaturale precum Dan Diaconescu și tot așa.
Și, vai, a trecut atît de puțin timp de cînd parlamentarii USL bubuiau sub cupola legislativului în legătură cu soarta Oltchim & Arpechim, atît de ingrată sub comanda nevolnicului guvern Boc…

Anul trecut, bunăoară, prin aprilie, deputatul PNL Cristian Buican afirma, într-o declarație politică, despre cabinetul Boc, că ”acest Guvern a faultat continuu orice încercare a Oltchim de preluare a Arpechim, însă dacă nici acum autorităţile nu înţeleg că această tranzacţie trebuie să aibă loc, economiile judeţelor Argeş şi Vâlcea vor avea enorm de suferit. Mai mult decât atât, personal consider că se doreşte închiderea cu orice preţ a rafinăriei, cum şi firma PCC doreşte închiderea Oltchim-ului. De ce? Pentru că, astfel, s-ar elimina bitumul românesc de pe piaţa europeană. Bitumul românesc este cel mai bun din Europa. Dacă se închide rafinăria de la Piteşti, lucrurile sunt foarte clare. Modernizarea drumurilor naţionale, europene, construcţia de autostrăzi în România nu se va mai putea face decât cu bitum din import. Şi ştiţi cine ni-l dă? Austriecii care ne anunţă că doresc să închidă rafinăria din Piteşti(…)
Salvarea Oltchim şi preluarea de către aceasta a Arpechim este singura şansă a acestei companii de a supravieţui, este singura şansă a judeţelor Argeş şi Vâlcea de a nu suferi o cădere economică dezastruoasă, este singura şansă ca mii de oameni să nu rămână fără locuri de muncă. Tocmai de aceea consider că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, să convingem Guvernul României să susţină planurile Oltchim de preluare a Arpechim” afirma deputatul.

Îi ținea isonul perfect alt parlamentar al USL, pesedistul Mircea Drăghici, care, într-o declarație asemănătoare, declara: ”Închiderea Arpechim reprezintă o veritabilă sinucidere economică! (…) Dacă Arpechim va dispărea şi Oltchim va urma un drum similar, pentru că cele două platforme sunt proiectate să lucreze integrat. Impactul social va fi teribil, deoarece se vor pierde peste 15.000 de locuri de muncă, iar din punct de vedere economic se va distruge cel mai important producător de bitum autohton. Bitumul produs la Arpechim este de calitate superioară şi ar putea constitui o materie primă de bază pentru proiectele de infrastructură rutieră. Practic, statul român va susţine, prin importuri de bitum, economia altor ţări, dacă Arpechim se închide”.

Cîteva luni mai tîrziu, deputatul PSD Dumitru Chiriță anunța, într-o altă declarație politică: ”S.C. „Oltchim” – S.A. intră şi ea pe lista societăţilor ce urmează a fi privatizate, fără a se lua în calcul faptul că factura la energie electrică emisă de S.C. „Electrica” – S.A. are o restanţă de peste 150 milioane de euro. Dacă această factură va fi „ştearsă” ca urmare a privatizării S.C. „Oltchim” – S.A., există pericolul ca acest lucru să provoace falimentul furnizorului de energie. S.C. „Romgaz” şi S.C. „Transgaz” – S.A., societăţi strategice, mai ales în condiţiile în care gazul rusesc creează mari probleme României şi celorlalte ţări dependente de importurile din Rusia, sunt vândute, în loc să fie păstrate în proprietatea statului, pentru a garanta astfel un acces la gaze naturale la preţuri rezonabile pentru toate categoriile de consumatori. Este greu de înţeles de ce statul se încăpăţânează să vândă societăţi profitabile, acestea fiind mult mai de folos României pentru a putea plăti datoriile contractate faţă de instituţiile financiare internaţionale prin contribuţii periodice.
Aflaţi în faţa acestei situaţii, nu ne rămâne decât să iniţiem şi să susţinem orice acţiune care să demaşte jaful din interiorul acestor societăţi şi care să blocheze procesele de privatizare, cu convingerea că, odată venită la putere USL, se va renegocia acordul cu FMI, pentru ca românii şi economia românească să se bucure de servicii publice de calitate, oferite de către societăţi cu capital majoritar de stat”.

Exemple de asemenea declarații și poziții ale reprezentanților USL, în ultimii ani, pe tema Oltchim sau Arpechim, pot continua. Ei plîngeau pe umărul Oltchim, iar pedeliștii își astupau urechile.

A venit, însă, momentul în care fosta opoziție a preluat puterea, guvernele Boc și Ungureanu au fost înlocuite de competența USL, iar marele public constată, uimit, că locul pozițiilor sforăitor-patriotarde de altădată ale liberalilor și social-democraților e luat de tiradele jenante ale lui Dan Diaconescu, după un simulacru de privatizare de a cărei organizare și derulare ar fi mîndru și Benny Hill. Astăzi, cei care plîng pe umărul Oltchim sunt parlamentarii PDL, iar cei care își astupă urechile sunt cei ai USL.

În doar cîteva luni, strategia de privatizare a Oltchim s-a schimbat de patru ori.

În rest, nu prea s-a schimbat nimic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998