CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum au pus umarul Tudose si Dragnea la lansarea noii armate germane

3 comentarii / 5045 vizualizări / 26 iunie 2017

Nu știm cît de bine orientat economic e nominalizatul la postul de premier, Mihai Tudose, dar sigur e extrem de bine orientat militar: spre Germania. Și nu singur, ci la pachet cu Liviu Dragnea. Un contract încheiat discret, zilele trecute, ar putea explica brusca sa ascensiune, de la un ministru mai degrabă anonim la ditai nominalizatul pentru șefia guvernului.

Scriam azi, într-o analiză, că președintele Klaus Iohannis a dat vineri anumite semnale viitorului guvern, la loc de cinste fiind relansarea industriei de apărare în numele mult vehiculatei noi armate europene.

Un contract încheiat acum aproape două săptămîni, pare să indice că PSD a înțeles cum merg lucrurile chiar înaintea discursului prezidențial de la Bruxelles.

Mai precis, Uzina Automecanică Moreni și furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat, conform unui comunicat oficial al ministerului Economiei, actul constitutiv al societății mixte Romanian Military Vehicle Systems. În principal, RMVS va fabrica, vinde și asigura mentenanța transportorului blindat de trupe 8×8 (TBT 8×8), produs realizat în comun de join-venture-ul româno-german. Romanian Military Vehicle Systems este o societate mixtă româno-germană, cu cote egale de capital social.

Ceremonia s-a desfășurat sub egida Ministerului Economiei, adică sub patronajul lui Mihai Tudose.

Dar, extrem de interesant – pentru că e cam neuzual – la ceremonie a luat parte și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Deși, în aceeași zi, avea o foarte grea ședință de Comitet Executiv, la partid.

Cu acel prilej, Mihai Tudose, ministrul Economiei, a declarat: ”Mulțumesc părții germane pentru determinarea și celeritatea cu care s-a implicat în acest proiect. Sper ca și celelalte proiecte pe care am început să le dezvoltăm și concretizăm cu Rheinmetall în domeniul industriei de apărare, să se întâmple cu aceeași viteză și cu aceeași seriozitate”.

La rîndul său, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, a punctat: ”În acest an sărbătorim 25 ani de la semnarea tratatului de prietenie româno-german. Cred că tocmai am adăugat un element foarte important acestui jubileu”.

Cît despre Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, nu a tăcut nici el: ”Documentul semnat arată că România a permis ca, în cel mai sensibil domeniu al său, să intre un stat pe care îl respectă foarte mult. Sper ca acest joint-venture să producă tehnică militară nu doar pentru industria noastră de apărare, ci și pentru alte zone ale lumii”.

În aceeași zi a semnării contractului, 14 iunie, Dragnea a decis retragerea sprijinului pentru guvernul Grindeanu. Și declanșarea crizei politice care îl va aduce, foarte probabil, pe Mihai Tudose la Palatul Victoria.

Avem, deci, un ministru/potențial-premier care nu din vorbe, ci, deja, din fapte, își arată deschiderea către Germania.
Avem un președinte al Camerei și al PSD care își anunță public, hodoronc-tronc, respectul maxim pentru Germania.
Avem un președinte de stat etnic german și proaspăt revenit din Germania, care trebuie să desemneze un nou premier.

Ghici ce va face Iohannis? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. tocmai cand trump are deschidere fata de romania, tradatorii se duc spre germania

  2. […] Inpolitics: CUM AU PUS UMARUL TUDOSE SI DRAGNEA LA LANSAREA NOII ARMATE GERMANE […]

  3. […] mai luăm în calcul ce scriam ieri, anume contractul semnat pe 14 iunie între o firmă românească și una germană pentru […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998