Cum au votat liberalii ca oile candidatul anti-PNL
1 comentariu / 2265 vizualizări / 26 ianuarie 2025
Crin Antonescu a fost validat azi de către Consiliul Național al PNL drept candidat la Cotroceni, practic în unanimitate, ceea ce ar putea părea un succes, subliniind unitatea de nezdruncinat din jurul său. Din păcate pentru candidat, tocmai aici se află călcîiul lui Ahile pentru el. Crin Antonescu candidează în pofida propriului partid și nu în asentimentul său, ba chiar în pofida propriei persoane. Pentru că anul trecut au existat multiple poziționări ale sale, contrate de PNL, și nu e clar cum s-au aranjat lucrurile ulterior ca să se ajungă la situația de acum.
După un deceniu de tăcere, anul trecut, Antonescu a scos brusc capul în media și a început să critice foarte dur PNL, și asta în plin an electoral. Nu zicea rău, atacurile sale vizau aspecte cît se poate de reale ținînd de politica aiuritoare a liberalilor, incluzînd calitatea execrabilă a candidaților.
Ne amintim cum în repetate rînduri Crin a vorbit despre un grup de ”nevertebrate politic”, mai exact Nicolae Ciucă, președinte și candidat prezidențial, Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Lucian Bode ori Gheorghe Flutur, care conduc PNL și-l conduc spre dezastru. El spunea răspicat că, după previzibilul eșec în alegeri, cei cinci ”ar trebui nu doar înlăturați de la conducere, ci dați afară din partid”.
”Trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale, care trebuie totuși denunțată de cineva care poate”.
”Eu cred că dacă Nicolae Ciucă devine președinte în urma acestor alegeri, intrăm în al 3-lea mandat al președintelui Klaus Iohannis. Orice vot pentru Nicolae Ciucă este un vot pentru al 3-lea mandat al lui Klaus Iohannis” spunea el în toamnă.
”Marea primejdie care pândește PNL-ul este cea a ridicolului. Cum un comunicator principal, un «frontman» ca Rareș Bogdan practică chiar forme de șarlatanie în comunicarea publică. Un exemplu este marea victorie a PNL la alegerile locale. PNL a pierdut 5 consilii județene, adică o treime din câte avea, în favoarea PSD-ului. (…) A pierdut primari, a pierdut consilieri județeni. Cine a câștigat? PSD, la toate capitolele. Să vii să prezinți asta ca pe o mare victorie, că ai 30% și așa mai departe…înseamnă o formă de înșelătorie” comenta el.
”Privesc această campanie electorală ca pe un non-eveniment, eu nu mai aștept nimic de la ea, nu mai am nicio speranță”, continua Antonescu, pentru Gîndul.
Foarte important: Antonescu înfiera faptul că, în loc să se dezbată idei și strategii care ar putea fi de interes pentru cetățenii români, campania electorală este marcată de „discuții irelevante” și „banalități care deturnează atenția de la adevăratele probleme”.
„Nici vorbă să discutăm vreo idee, nici vorbă să discutăm vreo strategie, nici vorbă să discutăm lucruri care, eventual, ar putea interesa această lume românească, această societate, începem să discutăm ce spune domnul Becali că ar fi discutat într-o discuție privată. Și de aici să ajungem la aprecieri de importanță geopolitică”
„PNL și candidatul Ciucă nu ar fi avut altceva de făcut și n-ar avea în continuare, deși eu, repet, mi-am pierdut speranța, decât să-i convingă pe români că sunt mai buni, mai de încredere decât Simion, decât Ciolacu, decât ceilalți.
Dl Ciucă, din păcate, a fost îndemnat de domnul Motreanu, cine conduce campania pe acolo, să zicem de colectivul său de campanie, să se ocupe mai mult de tot felul de atacuri împotriva contracandidaților în loc să prezinte un proiect și o imagine care să convingă românii.”
Acuzațiile repetate ale lui Antonescu la adresa PNL au primit replicile corespunzătoare, oficial: „Cuvinte ca acelea pe care le-a rostit Crin Antonescu nu pot fi comentate și nu poți să dai reacție la așa ceva. Acuma, în mod evident, de ceva vreme Crin Antonescu împărtășește alte opinii decât cele majoritare în PNL pe care le-ați văzut manifestându-se în Consiliul Național”, declara anul trecut Ionuț Stroe, purtătorul de cuvînt al PNL.
Să tragem linie și să adunăm.
Partidul în care majoritatea membrilor aveau oficial alte viziuni politice decît Crin Antonescu îl desemnează pe acesta după vreo două-trei luni, în unanimitate, candidat la președinție.
”Nevertebratele politic” sunt, în esență, bine mersi în partid. Nicolae Ciucă a fost făcut președinte de comisie senatorială grea, Dan Motreanu e tot prim-vicepreședinte, Bode e parlamentar, Rareș Bogdan e aranjat la Strasbourg și continuă să fie prezent în spațiul mediatic, Flutur e senator și a condus PNL Suceava pînă zilele trecute, în pofida imensului eșec în alegeri.
La vîrful PNL au fost aduși 2-3 lideri noi, cu Bolojan și Veștea în frunte și gata.
În rest, partidul are aceeași garnitură de lideri care anul trecut, erau anti-Crin în majoritatea lor, care îi respingeau criticile și care e de mirare că nu l-au exclus din partid, deși s-a discutat intens.
După alegeri nu a existat niciun for de conducere serios – congres în primul rînd – care să facă o analiză la sînge a eșecului, să stabilească vinovații, să adopte politici noi și să marcheze oficial o schimbare de poziționare, de discurs șamd. Doar o spoială de înlocuire, practic nestatutară, la vîrful-vîrfului și PNL s-a declarat gata pentru candidatul anti-PNL Crin Antonescu.
Unanim l-au votat pe candidatul Ciucă, unanim l-au votat pe candidatul anti-Ciucă.
Anul trecut, Crin Antonescu, un om cu reale calități politice, mult peste cam toți liberalii ultimilor ani, nu a fost valabil nici măcar pentru un post de deputat. Acum, e înscaunat unanim drept salvator al României dinc ea mai înaltă funcție în stat. Meandrele politice ale PNL sunt de ceva vreme absolut halucinante și cu potențial sinucigaș.
A doua vulnerabilitate a lui Antonescu a ieșit la lumină tot azi, odată cu discursul său la Consiliul Național. Candidatul a făcut azi exact ce reproșa în toamnă foștilor lideri și candidați.
În loc să-și prezinte proiectele și strategiile de viitor președinte, discursul lui Crin Antonescu a fost doar o răfuială perpetuă cu independentul Călin Georgescu. Singura ”strategie” și singurul ”proiect” anunțate repetat de pe scenă au fost păstrarea direcției euro-atlantice. Să ne fie bine, ca să nu ne fie rău, nu-i așa?
”Dincolo de cine e în spatele lui Călin Georgescu, de manipulatori, de păpuşari, de rezerviştii trecutului, de rezerviştii istoriei, de securiştii cei mai răi pe care i-am cunoscut în viaţa noastră. Poate să fie propaganda rusă şi este, în mod evident, pot să fie atacuri cibernetice, dar mai e ceva care ne interesează în această bătălie. Sunt nişte oameni care chiar dacă nu pot fi poporul, sunt mulţi şi sunt, fac parte din acest popor. Şi acolo dincolo de manipulare, este multă ignoranţă este multă furie, dar e şi multă speranţă”, a mai spus Crin Antonescu.