CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum citim corect sondajul Insomar?

0 comentarii / 1671 vizualizări / 29 iulie 2010

Explicatiile pe care incerc sa le dau mai jos sunt esentiale. Dar nu am sa trec la acest demers inainte de a face o precizare. In mod normal, astazi, ar fi trebuit sa scriu despre o porcarie uriasa. Cea generata de Adriean Videanu, care a intervenit, in scris, sub semnatura sa, in favoarea unei firme private. Generand, astfel, daca nu cumva chiar incitand, scandalul, soldat cu lovituri de bate si impuscaturi, legat de proiectul eolian din Dobrogea. Daca in locul lui Videanu, care a facut trafic de influenta in scris, ar fi fost Tariceanu, imaginati-va ce ar fi urmat. Astazi, Presedintele Traian Basescu s-ar fi lafait pe toate televizoarele, acuzand un important lider politic. Iar slugile sale din Parchet ar fi trecut la treaba. Tariceanu ar fi fost acuzat nu numai de trafic de influenta, nu numai de coruptie la cel mai inalt nivel, ci si de spionaj in favoarea unei puteri straine. Daca este vorba de Adriean Videanu, acelasi Traian Basescu a pus batista pe tambal. Si cu toate ca ne aflam in prezenta unui scandal urias, extrem de spectaculos, eu aleg un demers editorial mai putin interesant. Dar, sper, mai important. Si incerc sa raspund intrebarii din titlu.
Din nou, intr-un sondaj de opinie, facut de aceasta data de un alt institut si comandat de altcineva, Traian Basescu si PD-L se prabusesc. Fiind trasi in jos de reaua guvernare. Adica de un Executiv, in care nu mai cred decat cativa. Cifrele, din aceasta perspectiva, sunt concludente. Numai 10 la suta dintre romani doresc ca Guvernul Boc sa ramana. 3 romani din 4 au foarte putina incredere in Boc, iar neincrederea in Traian Basescu a ajuns la 72 la suta. Daca alegerile ar avea loc duminica viitoare, cu PD-L ar vota doar 13,7 la suta. Sunt si alte cifre la fel de ingrozitoare, asupra carora nu are rost sa mai insist. Oricine doreste le poate gasi pe internet. Dar ce inseamna acest sondaj?
Cum citim corect rezultatele comunicate recent de Insomar, care concorda cu cele ale unei alte cercetari de piata, facute de un alt institut, chiar la comanda PD-L? Oare Traian Basescu s-a prabusit cu adevarat? Oare PD-L este la podea, asteptand sa il numaram? A fost creata o magistrala electorala pentru actuala opozitie? Raspunsul meu la toate aceste intrebari este urmatorul: nicidecum.
Nu este pentru prima data cand atrag atentia, in ultimii 20 de ani, ca un sondaj de opinie, din perspectiva intentiei de vot, este cu adevarat relevant doar inaintea scrutinului. La mijloc de interval – cum se intampla acum – cetatenii au raspunsurile distorsionate. La mijlocul ciclului electoral, ei sunt dispusi, mai degraba, sa sanctioneze decat sa desemneze.
Sub aspectul sanctiunilor, cifrele catastrofale pentru Traian Basescu si PD-L, furnizate de ultimele sondaje de opinie, sunt absolut corecte. Cum, in paranteza fie spus, corect a fost si sondajul legat de Nicolae Ceausescu. In realitate, cetatenii Romaniei nu l-ar vota, ca presedinte, pe Nicolae Ceausescu. Dar l-ar palmui cu placere, evident la figurat, pe Traian Basescu. In realitate, PD-L nu este atat de jos. Dar oamenii il sanctioneaza “la greu” pentru a-l atentiona. Si nici opozitia nu este deloc sus. Ca dovada, nici procentele de incredere, acordate PSD si PNL, nu fac onoare acestor partide.
La mijlocul unui ciclu electoral, sondajele de opinie trebuie citite altfel decat la sfarsitului ciclului electoral. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998