CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum cultivă statul-paralel infractorii în eprubetă: halucinantul caz Cocoș

0 comentarii / 2175 vizualizări / 19 iunie 2024

Prezent zilele trecute la Realitatea Plus, afaceristul Dorin Cocoș, un nume supergreu în mandatele lui Traian Băsescu, a făcut dezvăluiri care în orice stat normal la cap ar fi provocat un cutremur de gradul nouă în politică, justiție, servicii secrete, societatea civilă. Nu s-a clintit o frunză, în schimb. Mărturii șocante despre controlul absolut al statului-paralel (impropriu spus, de fapt era chiar statul!) asupra tuturor domeniilor au rămas la stadiul de povești la gura sobei. În rîndurile care urmează vom face o mică radiografie la rece a situației, așa cum reiese din interviul luat afaceristului de către Anca Alexandrescu.

Dorin Cocoș. Afacerist de buzunar pînă la președinția lui Băsescu, erupe vulcanic în business după 2005. Face bani cu nemiluita, sponsorizează entități politice, coordonează medii de afaceri, are acces neîngrădit în cele mai înalte cabinete în stat.

În paralel, comite infracțiuni grave, pentru care ajunge în pușcărie, iar într-un alt dosar greu scapă doar prin prescripție.
Cînd se petrec faptele penale ale pușcăriașului Cocoș?
Aici se ascund problemele.

Cocoș comite infracțiuni într-o decadă în care soția sa e consilier prezidențial, deputat, ministru. Demnitățile statului dorm în pat cu corupția, la propriu.
Dar lucrurile sunt și mai grave, și asta conform propriilor vorbe ale lui Cocoș, pe care le reproducem grație transcriptului oferit de SolidNews.

Toate faptele reprobabile comise de Cocoș s-au făcut direct sub ochii șefilor SRI.

”Eu i-am cunoscut pe toți șefii de SRI din 90 încoace, inclusiv pe șeful Securității de dinainte de 90. Pe domnul general Iulian Vlad, care mi-a fost ca un bunic. Nu că ar fi bunicul meu, Doamne ferește, dar a fost un om extraordinar și un mare patriot. În lumea afacerilor românești, dacă nu aveai un sprijin din anumite zone, nu puteai să te dezvolți. Toată lumea, tot ce s-a făcut, privatizări. Și pe domnul profesor Măgureanu l-am cunoscut, și pe Costin Georgescu și pe domnul Mircea Gheordunescu i-am cunoscut. Am stat cu ei la masă” a relatat afaceristul. ”Și am stat, și am cunoscut, și am stat la masă cu – mai puțin cu domnul Iohannis -, cu toți președinții României, cu toți prim-miniștrii aproape, cred, nu știu dacă l-am ratat pre vreunul”.

Nu doar că i-a cunoscut pe toți șefii SRI, dar se bătea cu ei pe burtă, avea întîlniri regulate și dese la sediul instituției și mențineau relații strînse pe linie informativă:

Întrebare A.A.: Cînd v-ați împrietenit cu Coldea și cu George Maior?

”Cam de prin 2008, așa. 2008-2009. Cam așa. Eu numai pe George (directorul SRI n.n.) l-am sunat tot timpul. Niciodată pe Florian (nr.2 în SRI n.n.). Și m-au invitat la ei la sediu, acolo lîngă Stejarii. Și m-am dus, normal. O dată, de două ori pe lună. Doar nu mă duceam în fiecare zi, că nu eram angajat. Și am început să discutăm despre lumea afacerilor, despre politică, despre anumiți oameni, despre una, despre alta. Normal, ducîndu-mă de foarte multe ori, eu m-am dus cu sufletul deschis. Am zis că sunt oamenii lui domn` președinte. Dacă Doamne ferește fac ceva rău, o să-mi spună bă vezi-ți de treabă, nu face prostia asta, nu? ”.

Numai că, surpriză: capii SRI, cei foarte interesați de politică, nu i-au spus niciodată că face ceva rău. Deși a făcut la greu, pînă la nivel de pușcărie.
De fapt, nu doar că nu l-au prevenit că face rele, dar chiar l-au stimulat să le facă. Pentru că iată ce mai spune afaceristul: că din afacerea cu statul român a Microsoft, niște băieți deștepți care au luat comisioane grele – 16 milioane de euro – au trebuit să dea din ele pentru campania partidului prezidențial, PDL. Milioane de euro. În beneficiul campaniei președintelui care numea șefii serviciilor.

Întrebare A.A.: Cînd ați fost la Maior și Coldea le-ați spus că o parte din bani se vor duce la campania lui Traian Băsescu?
Dorin Cocoș: Normal. Păi ei l-au delegat, dl Cocoru (Dumitru, general SRI n.n.) era aproape săptămînal la dl Gabi Sandu (ministrul Comunicațiilor, condamnat la închisoare n.n.) cu astea, cu licențe.
A.A.: A fost o licitație: SRI a participat sub o formă la această licitație?
Cocoș: Sub nicio formă. Eu vă zic că de la SRI, dl Dumitru Cocoru se duce la dl Gabi Sandu.
A.A.: S-a făcut sub supravegherea dlui Cocoru această licitație.
Dorin Cocoș: A SRI, da. Nici nu putea să cîștige altcineva pentru că Microsoft, nu erau trei de Microsoft la nivel mondial. Era unui singur. Ăla vindea licența.
A.A.: V-ați dus la Maior și la Coldea și le-ați spus că o să faceți asta cu americanii și o parte din bani se duc la campania PDL?
Cocoș: Exact. Nu știu de ce au acceptat, de ce n-au acceptat, eu i-am informat.

Ce făceau procurorii patriei cînd se deturnau milioane de euro din bugetul statului către partidul președintelui?

„Toți dormeau. Procurorii. Toți dormeau. Dacă nu venea procuratura din Austria să sesizeze Fujitsu în România nu știa nimeni nimic de Microsoft” spune afaceristul.
După ce a bubuit scandalul Microsoft, amorsat de statul austriac, toți cei care dăduseră bani partidului președintelui au ajuns la pușcărie, mai spune afaceristul, inclusiv el însuși. O selecție operată tot de șefii SRI plus șefa DNA, Laura Kovesi, dintr-un lot mult mai mare de suspecți, zice el. ”Eu cred că Coldea cu Kovesi i-au selecționat. George era puțin pe lîngă, așa…”.
”Doar doi au scăpat de pușcărie, unul a fost Videanu și unul Sebi, și în rest eu, Nicu Niro, Georgian Surdu de la RAPPS, Pinalti, Gabi Sandu, Florin Popescu, șeful CJ Dîmbovița. Toți, pușcărie a scris pe noi”.

Să tragem linie și să adunăm.

Aflăm de la afaceristul privilegiat al regimului Băsescu și soț – pe atunci – de înalt demnitar în stat faptul că directorul SRI, generalii din conducerea serviciului și șefa DNA supervizau afaceri de mare corupție pe care ar fi trebuit, de fapt, să le combată. Că stăteau la masă, la propriu, des și regulat, cu infractorii care spoliau bugetul statului și pe care fi trebuit să-i trimită după gratii. De trimis i-au trimis la un moment dat, dar doar în numele unor înalte interese politice și nu în cel al societății române.

Cum spuneam, dezvăluirile nucleare cu valoare de autodenunț ale lui Dorin Cocoș ar fi trebuit să provoace un cutremur.
Nicio autoritate a statului nu a schițat cea mai măruntă reacție. George Maior e bine mersi la postul de ambasador. Laura Kovesi la șefia EPPO. Florian Coldea e anchetat în cu totul alte chestiuni. gen.Cocoru e bine mersi. Traian Băsescu, marele protector al sistemului, își mănîncă liniștit pensia și se ciondănește cu televiziunile.
În grădina numită România toate ”păsările” dorm. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998