CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum decripteaza Ponta manevrele lui Basescu

0 comentarii / 1607 vizualizări / 17 iunie 2011

Prin diversiunea administrativ-teritorială a României, Traian Băsescu ori va ține în șah UDMR, pentru a nu părăsi barca guvernării, ori va forța Uniunea să plece de la Palatul Victoria, ceea ce va provoca căderea premierului Emil Boc, afirmă președintele social-democrat Victor Ponta, pe blog. Deopotrivă, prin potențarea unei teme naționaliste vis-a-vis de așa numitul Ținut Secuiesc, Băsescu și PDL stigmatizează Uniunea, făcând imposibilă orice colaborare între aceasta și USL, fapt ce s-ar solda, după alegeri, cu exilarea UDMR în opoziție.

Diversiunea lui Traian Băsescu
”Putem conveni unanim ca tema regionalizarii, propusa de Basescu, este o diversiune si nu o abordare serioasa (daca era serioasa, nu se impuneau ultimatumuri, nu se purta discutia in acesti termeni). Vom merge la Cotroceni, pentru ca, desi tema e ridicata absurd, este totusi un subiect grav. Dar, acolo, ar trebui sa analizam atent ce a vrut, de fapt, Basescu sa castige din acest gest. Pentru ca, desi, initial, actiunea PDL parea orientata impotriva actiunii USL, de contracarare a ofertei pe administratie (zona pe care PDL a iesit destul de prost – inclusiv din perspectiva reactiei interne, dar si prin comparatie cu proiectul USL), modul in care s-a reorientat ofensiva ulterior dezvaluie o tinta mult mai logica. Este vorba de presarea UDMR cu un subiect suficient de eroziv pentru a contracara orice tentativa a UDMR de disociere de guvernul Boc – pretentia UDMR de a-si face regiune etnica (Tinutul Secuiesc). UDMR nu mai poate presa pe tema statutul minoritatilor, fara sa i se puna in brate si proiectul regiunilor. Prin atacurile din aceste zile, prin fortarea asumarii raspunderii, PDL a fortat UDMR sa reactioneze dur (inclusiv cu sublinierea propriei variante, ceea ce este o greseala). Iar reactia dura e puternic mediatizata (fiind concentrata pe formula proprie de regionalizare, care inseamna oficializarea tinutului secuiesc). Ce obtine Traian Basescu din asta?

UDMR gonită de la guvernare
Varianta 1: UDMR se vede fortata de PDL sa iasa de la guvernare pe un motiv suficient de radical pentru a nu mai putea ulterior sa colaboreze cu USL. PDL forteaza discutia despre regiuni (si angajarea raspunderii) pentru a arata ca UDMR vrea tinut secuiesc. Iar eventuala cadere a guvernului Boc s-ar face cu acest pretext, care i-ar permite lui Basescu sa atace UDMR, precum si sa atace USL daca intentioneaza sa propuna o majoritate guvernamentala alaturi de UDMR (pana la alegeri).

Fidelizarea cu forța a UDMR
Varianta 2: UDMR isi scade forta de negociere din prezent, pentru ca, chiar daca ar fi vrut sa iasa de la guvernare pe alte motive, acum se vede in mare dificultate din cauza acestui subiect. Cu fiecare zi in care se diseca si mai mult variantele de regionalizare (in care se accentueaza nemultumirile, inclusiv ale presei, fata de UDMR), cu atat UDMR va avea dificultati si mai mari sa paraseasca coalitia. Daca o vor face, risca sa ramana in opozitie, fara sanse de dialog real cu USL (pentru ca, la cum arata acum lucrurile, PSD si PNL nu pot accepta o formula alaturi de un UDMR care vrea si statutul minoritatilor si tinutul secuiesc).

Lepădarea de Emil Boc
Varianta 3: Daca tema etnica nu se impune suficient de clar, dar UDMR ramane suficient de iritiata pentru a vota impotriva lui Boc, cu ocazia asta Basescu il alunga pe Boc de la Palatul Victoria cu mana fostilor prieteni maghiari. Si, pana la urma, si asta este o solutie, cata vreme orice alta tentativa nu i-a reusit.

Supapa de evacuare
Practic, in aceste situatii (si cu iesire si fara iesire a UDMR de la guvernare), Basescu castiga timp si o eventuala tema de tip “supapa de evacuare” a nemultumirilor. Nu se va discuta despre caderea lui Boc pe motiv de ineficienta, coruptie sau incapacitate de iesire din criza, ci de caderea lui Boc pe motivul ca a fost suficient de nationalist pentru a apara Romania de pretentiile absurde ale UDMR! Nu dezbatem despre tinerii carora li se amana incadrarea in sistem pentru anul viitor, despre politistii dati afara, despre pretul la gaze sau despre subventia la incalzire care va disparea”, conchide Victor Ponta. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998