CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Cum i-a ciuruit Putin lui Iohannis organigrama de la Cotroceni

12 comentarii / 4938 vizualizări / 14 mai 2022

Cine crede că președintele Klaus Iohannis nu face sacrificii personale la vreme de criză e nedrept și se înșală amarnic. Situația dificilă de care e responsabil exclusiv și integral Vladimir Putin afectează și administrația prezidențială și o face, indirect, mai puțin eficientă.

O dovadă în acest sens e organigrama Cotrocenilor.

Din echipa lui Iohannis lipsește un șef al Administrației Prezidențiale, cum au avut foștii președinți și chiar cel actual, la începutul activității.
Comparativ cu echipele președinților precedenți, nu există – și e foarte grav, am zice – consilier de politică externă, ci doar unul pentru afaceri europene, ceea ce e altceva.
Și nici consilier pentru analiză politică.
Nu există, caz uluitor, consilier purtător de cuvînt al președintelui. Și nu mai există nici consilier în domeniul justiției și problemelor constituționale, după trimiterea Mihaelei Ciochină la CCR.
Nici unul specializat pe anticorupție, cum avea Băsescu.
Ori unul dedicat pe probleme cetățenești, ci doar la pachet cu alte sarcini.
Nu știm ca președintele Iohannis să mai aibă vreun consilier personal, după ce Andrei Muraru și Mihai Răzvan Ungureanu, cu mulți ani în urmă deținători ai acestui statut, au plecat în alte zări.
Și nu a avut niciodată vreun consilier personal străin, în condițiile în care Băsescu avusese patru, Hughes de Chavagnac, Rupert Llewellyn Vining, David Broucher și Klaus Werner Grewlich, nostimă coincidență de prenume.

Să mai remarcăm în organigrama de la Cotroceni lipsa deplină de intelectuali cu renume și prestigiu profesional, așa cum se regăseau la foștii președinți, de la Andrei Pleșu și Zoe Petre la Renate Weber, Eugen Mihăescu, Theodor Baconschi, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Octavian Belu ori Virgil Păunescu.

Singurele nume cît de cît răsărite sunt, în acest moment, Sandra Pralong și Constantin Dudu Ionescu, vestigii ale altor epoci. În orice caz, singurul consilier de la Cotroceni care e vizibil cît de cît în spațiul public e doamna Delia, de la Protocol, cea responsabilă cu ținute și cafele. Unii spun chiar că apare exagerat de mult, ținînd cont de fișa postului. La fel de straniu e că doamna Delia e consilier prezidențial plin, deci cu rang de ministru, în timp ce Pralong și Ionescu sunt doar consilieri de stat.
Restul consilierilor sunt toți missing in action, iarăși caz nemaintîlnit la președinții anteriori și, foarte probabil, la orice alt președinte de pe planetă.
Iar absența numelor de prestigiu din echipa lui Iohannis nu poate avea decît o explicație, în opinia noastră: oamenii de valoare reclamă salarii grele.
Și Președinția nu are acești bani, din vina, desigur, a lui Putin. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. De ce i-ar trebui consilieri? Ca sa il paraseasca cu scandal? Si sa mai dea si din casa! Si nu ca nu ar avea buget ca sa ii plateasca! Presedintia este o institutie fantoma, moar-tă. Purtator de cuvant nu are nevoie, el fiind si propriul purtator de cuvant. Din moment ce primeste in scris de la altii ce trebuie sa spuna, de ce se mai complica cu purtatorii de cuvinte? El este mesagerul stapanilor din umbra. Daca tot ati adus vorba de d-na Delia, ati vazut-o mergând cu spatele? Pe tocuri! O data i s-a rupt tocul, pe iarba, cand dădea cu spatele, dar tot nu s-a lăsat, nu a vrut cu nici un chip sa intoarca fundul spre presedinte. Nici la Ceaușescu, sărmanul, care tot e dat exemplu rău – desi nu a jefuit țara, nu am vazut pe cineva sa mearga cu spatele. Dar d-na Delia este si putred de bogata, ceea ce ministrii lui Ceausescu, ca tot revin, nu au posedat.

 2. Putin i-a ciuruit Plăvanului organul mai mult decât organigrama. Iar Plăvanul o are din ce în ce mai mică.

 3. Doamna Delia este lăsată moștenire de Petrov. Apare des pentru că ceilalți sînt doar niște nulități.

 4. Geniul din Sibiu nu are nevoie de sfaturi! El le știe pe toate!
  Doar sa nu facă copii, nu știe!

  • Doar sa facă copii
   Nu știe

   E mai corect!

 5. Din 2021 au îndatorat ţară în prostie, fără nici un beneficiu real. Câţu se împrumuta în fiecare zi aproape, iar banii se resipeau ca apa într-un deşert uscat. Trebuia să vină şi scadenţă, criza. Tot Putin e de vină?

 6. […] „Din echipa lui Iohannis lipsește un șef al Administrației Prezidențiale, cum au avut foștii președinți și chiar cel actual, la începutul activității. Comparativ cu echipele președinților precedenți, nu există – și e foarte grav, am zice – consilier de politică externă, ci doar unul pentru afaceri europene, ceea ce e altceva. Și nici consilier pentru analiză politică. Nu există, caz uluitor, consilier purtător de cuvînt al președintelui. Și nu mai există nici consilier în domeniul justiției și problemelor constituționale, după trimiterea Mihaelei Ciochină la CCR. Nici unul specializat pe anticorupție, cum avea Băsescu. Ori unul dedicat pe probleme cetățenești”, completează jurnalistul lista de „găuri”, în articolul intitulat Cum i-a ciuruit Putin lui Iohannis organigrama de la Cotroceni. […]

 7. Dacă Putin își făcea treaba în România, Iohannis nu mai ajungea președinte cu obsesii educaționale. Până anul acesta nu a scos nici un cuvintel impotriva sefului de la Rasarit. Acum i s-au incordat muschii nato.

 8. Ce-i trebuie unei slugi consilieri? Sluga raspunde frumos de sub masa poruncilor si atat; nu are nevoie de consilieri pentru a fi de acord cu ce i se ordona.

  • Aşa e. Dacă primeşte deciziile în plic de la stăpâni, nici nu mai are nevoie de ajutoare ca să gândească singur. Execută, nu gândeşte.

 9. Lucreaza DIRECT cu SRI.
  Pe bune, la ce ar mai avea nevoie de „consilieri”, de chestii… „civile”? SRI tine locul la tot. Oricum, dupa orice „deliberare” cu saracii de civili…, tot pe la SRI trebuia sa treaca pt „accept”. Asa ca… ce tot atata tura-vura de agitatie pt nimic?

 10. De ce sinteti putinisti si nu vedeti partea buna a lucrurilor: mai putini „consilieri” inseamna mai putini bani de la buget cheltuiti degeaba cu salariile lor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998