CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Cum ii aburea Iliescu pe americani in 1990: ”Fostii membri ai Securitatii contribuie la mentinerea ordinii publice”

5 comentarii / 2223 vizualizări / 8 octombrie 2020

Pe 9 octombrie 1990, la cîteva luni de la căderea comunismului, apărea în presa post-decembristă un interviu acordat de președintele Ion Iliescu marelui ziar american „The New York Times” care dovedește din plin că liderul fesenist avea un pronunțat simț al umorului. Mai ales prin prisma a ceea ce știm azi, trei decenii mai tîrziu.

Să vedem ce transmitea la acea vreme Associated Press despre interviul lui Iliescu, readus la lumină de agenția Amosnews.

”Preşedintele României, Ion Iliescu, a declarat ziarului „The New York Times” că guvernul său a preluat „cîteva mii de membri” ai Securităţii – poliţia secretă, desfiinţată după înlăturarea şi executarea lui Nicolae Ceauşescu, în luna decembrie 1989. El a adăugat că foştii membri ai Securităţii contribuie la menţinerea ordinii publice. Majoritatea îndeplinesc „funcţii tehnice” şi au fost preluaţi numai după investigaţii care au stabilit că nu sînt vinovaţi de crime în timpul conducerii lui Ceauşescu.
„Există cîteva mii de profesionişti care nu au deţinut nici un fel de responsabilităţi politice, cu precădere tehnicieni, folosiţi acum în armată şi contrainformaţii, după ce au fost cercetaţi minuţios” – a declarat preşedintele Iliescu. El a precizat că grosul forţelor poliţiei secrete, inclusiv „20.000 oameni cu destinaţii speciale subordonaţi Securităţii”, au fost concediaţi, iar şefii lor – deferiţi justiţiei.
În interviul său, preşedintele Iliescu a motivat folosirea foştilor ofiţeri ai Securităţii afirmînd că România post-revoluţionară s-a confruntat cu numeroase probleme în menţinerea ordinii publice. El a spus că numai cîţiva agenţi ai Securităţii şi oameni ai armatei au tras asupra cetăţenilor civili în timpul Revoluţiei din decembrie, îndreptate împotriva guvernului comunist. Dacă ar fi fost mai mulţi, „am fi asistat la un masacru enorm” – a adăugat Iliescu.
Oficialităţile române au apreciat numărul victimelor revoluţiei la peste o mie”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Iată cum era confirmat încă din 1990 faptul că securiștii erau, de fapt, tehnocrați.

  2. Securistii l-au pus pe Iliescu Sef. La misto. Pentru sovietici… Ca sa fie lasati in pace – sa fure…

  3. Spunea cineva intr-o emisiune cred ca la TVR2 atit am am fost liberi de la 12.30 in ziua de 22 dec. 89 si pina la ora 17 cind a aparut ILIESCU ! Intrebarea se pune cine l-a adus la televiziunea nationala ? Securitatea !

    • Pe Isărescu l-a adus Securitatea abia pe la final de 1990. Din poziția de guvernator BNR a supravegheat cele mai mari tunuri date ROMÂNILOR.

      Nu deranjează pe nimeni, securistul Manole a împlinit 3 decenii în fruntea BNR. :)))

  4. Pai și nu spune adevărul!?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998