CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum ii da consilierul Lazaroiu in git pe americani

0 comentarii / 2812 vizualizări / 30 martie 2011

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu dezvăluie, cu subiect și predicat, într-o postare pe siteul de opinii blogary.ro, cum au călcat legea americanii în cazul Teo Peter.

Concret, într-un material postat pe blogary.ro, Lăzăroiu dezvăluie că familia lui Teo Peter a primit o sumă mult mai mare de bani decît cea oferită inițial și care ar fi inclus mai multe zerouri. Reamintim, pe scurt, că după uciderea artistului român într-un accident din vina unui soldat american, în 2004, familia acestuia a primit oferta unei despăgubiri materiale din partea armatei americane, de 80.000 de dolari, suma maximă permisă în asemenea situașii de legislația americană, soldatul fiind achitat penal de justiția de peste ocean.

Nemulțumită, familia a deschis un proces civil, la care a renunțat, însă, în 2009: “Am luat hotărârea în familie că este momentul să punem punct acestui capitol trist. (…) În final, deoarece timp de cinci ani nu s-a făcut nimic în acest sens, vreau să solicit autorităţilor române abilitate, Parlament, Guvern şi viitorului preşedinte al României, să aibă ca prioritate iniţierea unui cadru legislativ menit să-i protejeze măcar de acum încolo pe toţi cetăţenii români în astfel de situaţii. Asta mi-ar da sentimentul că lupta noastră totuşi nu a fost zadarnică”, se arăta într-un comunicat al fiului artistului.
Anul trecut, în decembrie, Teo Peter Jr. ”decarta” în ziarul Ring sumele oferite de americani: “Prima dată ne-au oferit 15.000 $, apoi 80.000 $. Aşa au decurs lucrurile, însă, oricum, nu mă interesau banii, ci dreptatea. Mă întristează că tot ceea ce s-a întâmplat cu tatăl meu se poate întâmpla cu orice român, pentru că legea nu ne apără pe teritoriul nostru”. El nu confirma cîtuși de puțin, însă, că ar fi încasat vreun cent de pe urma întregii povești, sugerînd mai degrabă contrariul.

Acum, iată, aflăm de la mîna dreaptă a președintelui că familia a încasat, totuși, un cec cu mai multe zerouri decît cele inițiale, ceea ce înseamnă de la sute de mii la milioane de dolari. Purtătorul de cuvînt prezidențial Valeriu Turcan vehiculează chiar suma de un milion de dolari cu care Băsescu s-ar fi oferit, mai mult sau mai puțin ironic, să împrumute statul american pentru ajutorarea familiei lui Peter.

“Vă pot spune că în contextul unui anumit blocaj în discuţiile bilaterale pe aceasta temă, preşedintele chiar a evocat în mod ironic posibilitatea ca statul român să sprijine autorităţile americane cu 1 milion de dolari în vederea despăgubirii familiei lui Teo Peter” arăta Turcan, zilele trecute, într-un comunicat.

Așa cum spuneam, însă, partea americană nu putea, în mod legal, după cum s-a relevat pe parcursul procesului, să ofere o sumă mai mare de 80.000 de dolari, din cauza plafoanelor existente, iar soldatul ucigaș e exclus să fi avut asemenea sume. Reamintim că SUA nu acceptă să dea bani, spre exemplu, nici măcar în cazuri de luare a unor ostatici, pentru a nu se încuraja asemenea practici.

Ceea ce nu lasă decît varianta unei plăți ”neoficiale” de către statul american, adică mai pe românește ilegale. Un lucru care se mai practică uneori, poate, dar cu maximă discreție, pentru a nu se isca scandaluri uriașe vizavi de felul în care se cheltuie banii contribuabililor. Mai puțin în cazurile în care ai de-a face cu guri slobode precum Sebastian Lăzăroiu ori Valeriu Turcan.

Contactat azi de Napoca News, fiul lui Teo Peter, în prezent consilier local din partea PNL, a declarat “Am văzut la TV declaraţia consilierului prezidenţial Lăzăroiu, care este corectă şi s-a referit la o ironie a preşedintelui Băsescu din telegrama WikiLeaks către ambasada americană privind despăgubirile. Eu le mulţumesc autorităţilor române care s-au implicat şi m-au ajutat în procesul intentat de mine în urma accidentului mortal al tatălui meu. Mi-am încheiat socotelile cu Departamentul de Stat al SUA în 2009. Nu am primit despăgubiri prin Traian Băsescu sau statul român, ci de la autorităţile americane. Din acest punct de vedere pentru mine e un caz închis”.

Doi ani de zile, de la închiderea procesului civil, în decembrie 2009, pînă la apariția documentelor Wikileaks, atît autoritățile de la noi cît și familia regretatului rocker au ținut secret, în mod suspect, că scandalul s-a încheiat convenabil. Asta, deși cazul Peter a întristat și indignat întreaga Românie, presa a scris tone de articole și peste 40.000 de români au semnat o petiție on-line către Departamentul de Stat cerînd dreptate.

Tuturor acestror oameni li s-a ascuns adevărul, ceea ce demonstrează clar, în opinia noastră, că rezolvarea cazului a fost, finalmente, una neortodoxă. Noroc cu gura spartă a lui Lăzăroiu & Turcan. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998