CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum ii decoreaza Basescu pe militarii ”care au dat cinstea pe rusine”

0 comentarii / 2019 vizualizări / 23 ianuarie 2011

Traian Băsescu anunță o repliere parțială în scandalul pensiilor militarilor, prin prelungirea termenului de recalculare pînă la 31 decembrie. Spunem repliere parțială pentru că, în ciuda speculațiilor de ultimă oră că guvernul ar urma să renunțe la recalculare, aceasta merge înainte, decizia fiind determinată nu de voința guvernanților, ci de sentința de vineri a ÎCCJ, care a stabilit că pensionarii nu mai trebuie să umble după actele doveditoare, aceasta fiind sarcina executivului. În absența resurselor umane necesare, guvernul Boc are nevoie de un termen mai lung pentru recalculare.

Preşedintele Băsescu a declarat, în urma întîlnirii de lucru cu premierul şi cu miniştrii implicati, că Executivul va emite o OUG prin care va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare până pe 31 decembrie 2011.
Şeful statului a mai anunţat că totodată Guvernul va emite o nouă hotărâre de Guvern care să ţină cont de elementele invalidate de ÎCCJ. Băsescu a spus că decizia ÎCCJ nu se referă la declararea ca ilegală a recalculării pensiilor, ci la unele prevederi aplicabile pensionarilor, precum obligaţia de a aduce unele adeverinţe şi a acuzat o manipulare şi „o minciună promovată” de trusturile de presă, cărora li s-au alăturat în mod regretabil şi politicieni, dar şi militari, care au dat „cinstea pe ruşine”.

Vorbind de datul cinstei pe rușine, Băsescu a înfierat tăios pe acei militari care au trecut în rezervă la cerere contra unor salarii compensatorii uriașe, în perioada cînd reducerea efectivelor militare era o cerință a NATO.

Curios, dar luna trecută, Traian Băsescu a decorat cu ”Virtutea militară” tocmai pe unul dintre cei mai nerușinați militari din categoria respectivă, adică generalul Ilie Botoș.

Să reamintim că, acum cîțiva ani, fostul procuror militar Botoș, pe atunci cu rang de colonel, a trecut în rezervă, la cerere, contra sumei de 250 de milioane de lei. Ulterior, el a fost avansat la gradul de general, în rezervă fiind, pentru ca Traian Basescu să îl recheme în 2006 în armată, printr-un decret, pentru a fi numit procuror militar șef al Biroului de Urmărire Penală la Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Numai că, surpriză: Botoș a refuzat cu îndîrjire să restituie sutele de milioane încasate la trecerea în rezervă, invocînd o aberație cît roata carului. ”Nu trebuie sa returnez compensatiile primite in 2002 la trecerea in rezerva, deoarece la urmatoarea trecere in rezerva nu o sa mai primesc nici o compensatie. Asa prevede legea”, a declarat presei Ilie Botos. El uita să spună că acordarea de compensații era doar o măsură temporară, strict pentru a stimula reducere efectivelor militare. Azi, Botoș este bine mersi în post, iar luna trecută el a fost chiar decorat exact de același președinte care acum îi înjură pe cei care au plecat pe sume grase din armată, dar contestă reducerile de pensii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998