CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum il plesneste Ponta peste bot pe Ion Iliescu

1 comentariu / 2681 vizualizări / 1 aprilie 2015

Peremistul Corneliu Vadim Tudor și-a anunțat, azi, înscrierea în UDMR. Nu, nu este o păcăleală de întîi aprilie, este doar o figură de stil menită să sugereze, prin comparație, spectaculozitatea știrii că senatorul ex-PNL Sorin Ilieșiu este, de azi, membru al PSD. Un gest cu bătaie lungă, în opinia noastră, care are toate șansele să se înscrie în campania de rebranding a PSD demarată mai mult sau mai puțin fățiș de Victor Ponta.

Comparația de mai sus nu e deloc deplasată. Mai înainte de a ajunge senator liberal, Sorin Ilieșiu este cunoscut drept una dintre vocile anti-comuniste și anti-iliesciene cel mai răspicate în spațiul public post-decembrist. Încă din primii ani de după revoluție, regizorul Ilieșiu, membru al GDS, fondator al Alianței Civice șamd s-a poziționat contra regimului FSN-Iliescu, activînd în cadrul CDR, pentru care a realizat clipuri electorale de campanie, participînd la acțiuni politice și civice șamd. Tot el este co-autor al unui film despre fenomenul Piața Universității. A făcut parte, de asemenea, din Comisia Prezidentială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, în mandatul lui Emil Constantinescu, și a fost, ulterior, autor al Raportului neoficial de condamnare a comunismului ca nelegitim și criminal, dar și al Proclamației pentru România, prin intermediul căruia solicita iniţierea, în România, a unui proces al comunismului.

La începutul acestui an, Sorin Ilieșiu, devenit senator PNL, și-a reluat apelul privind necesitatea unui proces al comunismului, de această dată către noul președinte Klaus Iohannis. “Viitorul Proces al Comunismului de la Bucureşti ar putea fi un prim exemplu de condamnare juridică a totalitarismului comunist şi, totodată, o premiză a condamnării internaţionale a acestuia”, este menţionat în apelul semnat de el.

Toate aceste acțiuni ale lui Ilieșiu, de la denunțarea revoluției drept o lovitură de stat la criticarea mineriadelor și la solicitarea unui proces al comunismului au fost lovituri mai mult sau mai puțin directe date lui Ion Iliescu și partidului acestuia, PSD. De altfel, Iliescu nici nu a participat la ședința solemnă a Parlamentului în care, în 2006, a fost adoptat raportul Comisiei prezidențiale de analiză a dictaturii comuniste.

Taberele erau extrem de bine delimitate.

Și iată că, azi, pică bomba: Sorin Ilieșiu, marele adversar al comunismului și al urmașilor politici ai acestuia, cum a considerat mereu a fi PSD, s-a înscris în acest partid. Un partid creat și girat, de un sfert de secol, de către autorul loviturii de stat, al înecării în sînge a Pieței Universității, al mineriadelor etc, așa cum Ilieșiu l-a etichetat mereu pe Iliescu.

Un gest șocant al unui oportunist feroce?
Posibil, dacă analizăm lucrurile strict din perspectiva anticomunistului Ilieșiu.

Cu adevărat șocant e, însă, gestul PSD de a-l accepta, senin, în rîndurile sale.
O mai mare sfidare la adresa lui Ion Iliescu nu se poate imagina.
Iar Victor Ponta știe foarte bine asta.

Iată de ce credem că decizia nu e deloc întîmplătoare, ci extrem de bine calculată.

Aducerea în partid a unui simbol al anticomunismului se înscrie perfect în campania recentă a lui Victor Ponta de a desprinde PSD de imaginea tradițională, de partid succesor al PCR.
De altfel, Ponta a semnat, anul trecut, alături de Ilieșiu, volumul ”Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist ” (ed.Contemporanul), stîrnind furia lui Vladimir Tismăneanu, pe contributors.ro: ”Mitomanul galactic Victor Ponta se impaunează cu mantia anticomunismului pur si dur, sa i se atraga atentia că minte fără urmă de rusine. Nu, domnule Ponta, nu sunteti un anticomunist! Sunteti, ca in atatea alte domenii vitale pentru viitorul democratiei romanesti, un maestru al travestiului!”

Ori, campania lui Ponta include în primul rînd conflictul cu mentorul spiritual Ion Iliescu, declanșat anul trecut, după mai multe declarații tăioase ale premierului, culminînd cu plasarea acestei imagini de partid comunist în topul cauzelor pierderii alegerilor prezidențiale.
Scriam, nu demult, că relansarea procesului mineriadei de către Parchet îi poate aduce lui Iliescu nu doar inculparea, ci chiar excluderea din PSD, grație noii rezoluții a integrității.

Prin aducerea marelui dușman al lui Iliescu în partid, Ponta dă semne chiar că se grăbește și forțează o eventuală demisie la nervi, din proprie inițiativă, a fondatorului PSD. (Bogdat Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. dimpotriva, iliesiu se compromite

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998