CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum incalca premierul Ciolos, cu seninatate, legile statului

1 comentariu / 4702 vizualizări / 31 octombrie 2016

Aflăm din presa de azi că premierul Dacian Cioloş a oferit o şa tradiţională, primită de la preşedintele Mongoliei, unei ferme de lângă Cluj-Napoca, unde se organizează şi cursuri de terapie asistată cu animale şi care este administrată de un fost coleg de facultate. Cioloş a primit, în schimb, un arc cu săgeţi, pe care l-a lăsat la Cluj, spunând că ”se va întoarce pentru a exersa”.

Știrea face parte, probabil, din campania de ”umanizare” a premierului, în perspectiva viitoarei cariere politice, din păcate ascunde flagrante încălcări ale legii.

Concret, potrivit legii 251/2004, ”Persoanele care au calitatea de demnitar public şi cele care deţin funcţii de demnitate publică, magistraţii şi cei asimilaţi acestora, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, funcţionarii publici din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice sau de interes public, precum şi celelalte persoane care au obligaţia să-şi declare averea, potrivit legii, au obligaţia de a declara şi prezenta la conducătorul instituţiei, în termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei”.

Sunt exceptate de la prevederile respective medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi altele asemenea, primite în exercitarea demnităţii sau a funcţiei; obiectele de birotică cu o valoare până la 50 euro. E clar că șaua mongolă nu se încadrează aici.

Legea mai prevede că același conducător al autorităţii, instituţiei publice sau al persoanei juridice dispune constituirea unei comisii alcătuite din 3 persoane de specialitate din instituţie, care va evalua şi va inventaria bunurile primite cadou. Comisia ţine evidenţa bunurilor şi, înainte de finele anului, propune conducătorului instituţiei rezolvarea situaţiei bunului.
În cazurile în care valoarea bunurilor stabilite de comisie este mai mare decât echivalentul a 200 euro, persoana care a primit bunurile poate solicita păstrarea lor, plătind diferenţa de valoare. Dacă valoarea bunurilor stabilită de comisie este sub echivalentul a 200 euro, acestea se păstrează de către primitor.
În cazurile în care persoana care a primit bunurile nu a solicitat păstrarea lor, la propunerea comisiei bunurile rămân în patrimoniul instituţiei sau pot fi transmise cu titlu gratuit unei instituţii publice de profil ori vândute la licitaţie, în condiţiile legii.

Cioloș a primit, ca premier, șaua sus pomenită drept cadou de protocol, cel mai probabil în luna iulie a.c., cînd a vizitat Mongolia, iar valoarea ei trebuie să fie mult peste 200 de euro.
În loc să o predea comisiei, ca predecesorii săi, el a făcut-o cadou unui prieten, înainte de finele anului, cînd trebuia făcută, cel mai devreme, evaluarea de către comisia legală,
Mai mult, cadoul primit de la ferma amicului său, un arc cu săgeți, trebuia, de asemenea, luat și predat aceleiași comisii, nu lăsat la Cluj ca să ”exerseze” premierul.
Fapte aparent mărunte, dar, la urma-urmei, nu se spune că diavolul se ascunde în detalii? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu cunoaste regulile, asa cum nu cunoaste nici ce trebuie sa faca in calitate de pm. El este sluga si atat. Ii spun stapanii ce sa faca.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998