Cum isi bate Zgonea joc de liberali
1 comentariu / 2437 vizualizări / 8 octombrie 2015
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, dă semne că vrea să atragă PNL într-o cursă de proporții în privința mult comentatei legi a votului prin corespondență, el făcînd azi, la RFI, un anunț cel puțin aiuritor, dar numai pentru cei la curent cu legislația.
Concret, Zgonea a declarat într-un interviu că legea votului prin corespondență, reclamată zgomotos de liberali, ar putea fi adoptată chiar și în luna februarie, cu aplicare la alegerile de anul viitor.
El spune că temerea că modificarea legii după scurgerea lunii noiembrie ar încălca prevederile Comisiei de la Veneția (legile electorale nu se modifică în anul alegerilor) „n-are nici o legătură. Este o interpretare pe care o parte a presei şi o parte dintre politicieni au făcut-o şi se agaţă de ea”.
Politician hîrșîit și uns cu multe alifii, e greu de presupus că Zgonea chiar nu știe că judecătorii CCR au respins, deja, modificări ale legilor electorale pe motiv că încalcă respectiva prevedere a Comisiei de la Veneția.
Și, culmea, la sesizarea PDL, partid care azi se regăsește în componența PNL.
Astfel, în 2012, în urma modificării de către USL a legilor electorale cu doar cîteva luni înaintea alegerilor, PDL a contestat legea la CCR, iar aceasta a reținut, prin decizia 682/27 iunie, că ”Legea criticată încalcă principiul securităţii juridice, consacrat implicit de art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât modifică legislaţia electorală în anul în care au loc alegeri, iar această modificare are consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot”.
În aceeași motivație, CCR amintea și prevederile altei decizii a sa, cu nr.51/2002, ”potrivit cărora trebuie evitată modificarea frecventă a sistemelor de scrutin sau cu puţin timp (mai puţin de un an) înainte de alegeri, precum şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în materie”.
Dacă PNL cade în capcana lui Zgonea, riscă să-și vadă legea desființată la CCR, în primăvară, și să deconteze oalele sparte în ochii adepților respectivului sistem de vot. Cît despre pesedist, el poate invoca, senin, o festă jucată de memorie. În consecință, termenul limită pînă la care se mai poate adopta legea votului prin corespondență ar fi luna noiembrie; cum însă, așa cum am arătat deja, într-un alt material, opoziția, dar mai ales serviciile, nu au un interes real în adoptarea legii, e probabil că ea va rămîne îngropată cel puțin pînă la alegerile prezidențiale și europarlamentare din 2019. (B.T.I.)
se vede scoala kaghebista a psd-ului. sper ca psd sa dispara. e un partid nociv, iubit de catre BTI