CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum isi dau guvernantii romani chilotii jos in fata americanilor

3 comentarii / 3310 vizualizări / 10 octombrie 2017

România se află din nou pe marginea unei crize politice, după ce ieșirea de aseară a premierului Mihai Tudose a transmis mesajul clar că sunt probleme mari în paradisul guvernării. E limpede că ceva se va întîmpla în zilele următoare: fie Tudose demite, cum a promis, cinci miniștri din cabinet, inclusiv nume foarte grele, devotate lui Dragnea, fie va demisiona din funcție, cum singur a amenințat. Ori se intră într-o bătălie politică mai lungă, cu rezultate imprevizibile. Din păcate, o criză care vine în cel mai prost moment cu putință: cînd vin americanii.

Zilele care urmează vor aduce evenimente fierbinți, după ce Mihai Tudose a anunțat aseară, la Antena 3, că va schimba cinci miniștri din funcție, între care Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, care au probleme penale. În plus, se vehiculează numele lui Ilan Laufer și Răzvan Cuc, miniștrii mediului de afaceri, respectiv al transporturilor.
Finalul acestei săptămîni și debutul celei viitoare are toate șansele, deci, să găsească România într-o profundă agitație guvernamentală, asta în cel mai bun caz, pentru că e posibilă și o veritabilă criză.

Pentru țara noastră, situația e catastrofală, însă.

Peste doar 7 zile, Bucureștiul va găzdui cea mai mare manifestare economică post-decembristă, celebrul eveniment Trade Winds, în cadrul căruia zeci de mari companii americane vin pentru a tatona mediul sudest-european de afaceri în scopul unor investiții.
Cum București a fost ales drept hub-ul acestei manifestări, mari companii americane, printre care IBM și producătorul rachetelor Patriot, Raytheon, își vor trimite reprezentanți la București, pentru a se întâlni cu firme mici și mijlocii (IMM) românești și a evalua oportunitatea unor viitoare investiții.

Domeniile de interes ale firmelor americane care vor veni la București sunt: Apărare și tehnologie aerospațială, Agricultură, Auto, Construcții, Energie, Tehnologii de protecție a mediului, Tehnologii în domeniul sănătății, Procesarea alimentelor, ambalare, Echipamente industriale etc. Tot unul și unul.

Pentru România, e vorba de o șansă extraordinară care trebuie fructificată la maxim: șansa de a convinge mari companii de peste Ocean că aici e un mediu de afaceri bun.

Ca mai mereu, reușim să ne dăm în petec exact cînd nu trebuie.

România ar trebui să fie reprezentată la Trade Winds, la nivel guvernamental, de premierul Mihai Tudose și ministrul mediului de afaceri, Ilan Laufer.

Laufer s-ar putea, însă, nici să nu mai fie în funcție săptămîna viitoare și e greu de crezut că succesorul său va fi validat pînă atunci, așa că e probabil ca la Trade Winds să meargă vreun secretar de stat.

Nici premierul Tudose nu e sigur, însă, că se va putea ocupa în liniște de marele eveniment economic.
Pentru că el însuși amenință cu demisia, ceea ce ar fi o catastrofă de imagine, pentru că mega-reuniunea Trade Winds s-ar derula pe fondul unei crize guvernamentale în care nu i-ar mai arde nimănui de afaceri cu americanii.

De fapt, însăși derularea de pînă acum a evenimentelor denotă, din nefericire, că nu prea îi pasă nimănui de asta, la nivelul guvernanților.

În locul unor măsuri de excepție care să fie luate de guvern și de PSD în perspectiva marelui eveniment economic american pentru a ne asigura că exploatăm la maxim această uriașă oportunitate, clasa politică autohtonă alege să-și pună poalele în cap și să-și arate chiloții, demonstrînd din nou că interesele personale și de partid le bat de la distanță pe cele naționale.

Aproape ai crede că lucrurile au fost orchestrate ca să se meargă în direcția asta.

Și, ca o observație de final: dacă premierul Tudose demisionează în zilele următoare, România va ajunge la cel de al 10-lea premier în ultimii 5 ani, 7 ”plini” și 3 interimari.
O stabilitate politico-economică de invidiat, nu-i așa? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Vom vedea…
    Poate tocmai acest eveniment va pune batista pe tambal o perioada…
    Atata lucru cred ca vor face…

  2. o alta dovada ca psd e ghidonat de la moscova

  3. Se vor intalni cu IMM „acoperite”, asa ca nu are importanta cine e prim-ministru ori ministru…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998