CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Cum isi poate lua Romania banii inapoi

0 comentarii / 1657 vizualizări / 8 septembrie 2013

Dupa douazeci si trei de ani de capitalism salbatic, avutia publica a romanilor a fost, in linii mari, devalizata. A trecut in mainile unor intreprinzatori, multi dintre ei necinstiti si rapace. Pentru a-si ascunde averile, acestia le-au scos peste granita. In paradisuri fiscale. Cum pot fi adusi banii inapoi?

Prima tentatie este utilizarea instrumentelor coercitive. Penale. Mai ales ca acum identificarea acestor conturi nu mai reprezinta nicio problema pentru autoritati. Dar drumul este anevoios. Dureaza multi ani pentru a demonstra, printr-o justitie dreapta, ca banii au fost furati. Exista insa si o alta cale.

E calea amnistiei fiscale. A fost utilizata, de-a lungul timpului, de multe state ale lumii. Si, de fiecare data, a functionat. Procedeul este simplu. Autoritatile statului roman isi informeza proprii cetateni – ma refer desigur la cei care au sifonat sume insemnate de bani – ca au posibilitatea, in anumite conditii, sa-si legalizeze situatia. Ultimul exemplu de acest fel pe care eu il cunosc este Cipru. Autoritatile cipriote au acordat un termen rezonabil pentru ca banii detinuti in alte state sa fie declarati si repatriati, urmand ca impozitul sa fie modic, de 2-3 la suta, iar persoanele respective sa nu mai fie intrebate niciodata cum anume au procurat respectivele sume de bani. A existat si un al doile termen, in care impozitul a fost mai mare, dar in rest conditiile identice. Si un al treilea termen. Dupa care se trage linia.

Ce se intampa dupe ce se trage linia? Dupa ce autoritatile pun punct acestui procedeu, mii de imbogatiti ai capitalismului salbatic, de cumetrie, de jaf rezultat al marii si micii coruptii, isi repatriaza tot castigul dupa ce au platit un procent rezonabil statului roman, iar aceste sume colosale de bani, de ordinul zecilor de miliarde de euro, pot fi investite in afaceri, de aceasta data cinstite, supravegheate de stat, aducatoare uriase de locuri de munca, de valoare adaugata. Vanatoare de vrajitoare inceteaza. Sau se diminueaza semnificativ. Atunci cand totul este la vedere, atunci cand este asigurata transparenta, viata politica se poate insanatosi. Societate se impaca cu ea insasi. Infuzia uriasa de capital in economia Romaniei poate asigura relansarea cresterii. In cele din urma, intreaga societate iese in castig.

Vor fi, desigur, si situatii limita. Cazuri in care, dintr-un motiv sau altul, posesorii de conturi in strainatate nu se conformeaza ofertei statului roman si nu isi repatriaza banii. Nimic nu impiedica insa autoritatile ca, in aceste situatii, sa declanseze cuvenitele investigatii. Asa ca vor avea si procurorii de lucru. Si apoi justitia.

Dar societatea romaneasca ar depasi in acest fel o importanta etapa. Ar exista o sansa istorica, oferita chiar de USL, pentru depasirea unei etape lungi care a insemnat nu numai intrarea in NATO si UE, nu numai o serie de satisfactii, ci si multa suferinta si amaraciune. Si, mai ales, ceea ce este si mai rau, instaurarea unui sentiment al neputintei.

La fel cum s-a intamplat in Cipru sau in Italia, in urma cu mai multi ani, sau la fel cum a procedat Rusia lui Putin, pentru a opera o aministie fiscala este nevoie de multa vointa politica. Deci, de existenta unei puteri consolidate. USL, dispunand astazi de 70 la suta din locurile in Parlament, dispune de un Guvern suficient de puternic pentru a opera pe cord deschis Romania economica si financiara. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998