CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum isi pregateste Coldea revansa

0 comentarii / 3896 vizualizări / 14 martie 2018

Care e singurul lucru pe care îl are în cap un rechin captiv? Să se întoarcă în adîncul oceanului albastru. Zicere din filmul ”Deep blue sea”. Dar un rechin din servicii tras pe tușă în plină glorie ce o avea în cap, clipă de clipă? Simplu: să-și ia revanșa, să-și recapete puterea și privilegiile. Dacă nu pe calea serviciilor, blocată momentan, măcar pe cea politică. Rechinul Coldea dă semne tot mai puternice că asta urmărește: să se întoarcă pe cai mari în fruntea bucatelor, și va face tot posibilul să asigure supremația politică a celui care îi poate facilita come backul. În cazul de față, Liviu Dragnea.

Audierea de ieri a lui Coldea a avut un rol triplu și fostul general le-a bifat pe toate.
Primul, ieșirea la rampă – cu toate neajunsurile ei, Coldea nefiind un răsfățat al reflectoarelor presei! – pentru a dovedi că e viu și sprințar. Prea mult praf al uitării dăunează grav sănătății. Chiar a exagerat un pic cu interpretarea artistică, pentru cine l-a urmărit atent.

Al doilea, să lase impresia că încă e asociat sistemului, odată ce e luat la puricat de ditai Comisia SRI.
De altfel, așa se explică și agățarea generalului de posturi cam nespecifice lui, precum cele de profesor la academia de informații și la alte două universități cunoscute, cursurile lui fiind strict de intelligence. E foarte important ca el să fie perceput, în continuare, un om al sistemului, un insider.
Un personaj care își conservă puterile uriașe, în ciuda debarcării oficiale din SRI.
Impresia de rablă trasă pe dreapta după trecerea în rezervă ar fi cea mai periculoasă pe care ar putea-o lăsa.

Al treilea punct marcat a fost lansarea cu impact maxim a unor mesaje neinteresante pentru comisie, dar foarte utile lui, două la număr.
E vorba de mesajul privind politicienii care s-au oferit, de-a lungul anilor, să toarne la SRI din proprie inițiativă și de cel privind ziariștii care pe vremuri îl cultivau intens, iar acum îl critică.

Mesajele lui Coldea au fost abil formulate, în primul rînd pentru că au creat cadrul legal necesar divulgării numelor celor în cauză, la nevoie, o amenințare teribilă.
Un fost ofițer SRI nu poate divulga numele agenților acoperiți, din politică ori presă, care livrează informații serviciului sau scriu la ordin.
În schimb, poate divulga fără riscuri numele unora care făceau asta voluntar, în absența unui angajment legal.

Cei care cred că marile jocuri politice se fac în campania electorală ori puțin înaintea acesteia se înșală amarnic. Marile jocuri se fac cu minim un an și jumătate înainte, chiar doi. La debutul anului electoral, e ideal să se cam știe poziționările strategice, la nivel de partide ori de alte structuri, candidații reali (nu neapărat cei anunțați oficial), resursele financiare ori sprijinul mediatic. Pot apărea și surprize, desigur, dar cadrul general trebuie îndeobște cunoscut mult înainte.

Reamintim nu știm a cîta oară felul cum George Maior, spre exemplu, avertiza într-un interviu încă din prima parte a anului 2013 că se lucrează intens în anumite laboratoare pentru atragerea SRI în jocurile electorale din anul electoral 2014. Și asta s-a și întîmplat.

România tocmai a intrat în rutina uzuală a marilor jocuri electorale, în contul anului viitor, și meciul se anunță mai tensionat ca oricînd.

Agitația include partidele politice, guvernul, serviciile secrete, DNA și DIICOT, ÎCCJ, președinția, mass-media etc.
Ce s-a întîmplat ieri la Hotnews, bunăoară, nu e străin de scenariul de mai sus.
Vor mai fi și alte asemenea mișcări.
Din ecuație au dispărut, față de alte perioade similare, instituții precum CNSAS ori ANI.
Au apărut în schimb forțe precum Florian Coldea, un soi de serviciu secret de sine stătător, care trage din greu pentru Liviu Dragnea, cu toate dezmințirile acestuia.
El este arma teribilă care îi dă încredere șefului PSD, îl face temut în raport cu subalternii din partid și îngreunează misiunea justiției de a-l îngropa.
Nu știm care e prețul lui Coldea pe care va trebui să-l achite PSD cu mîna lui Dragnea.
Categoric, însă, nu va fi unul mic.
Marele meci electoral e de abia la început și va dura luni bune pînă cînd lucrurile se vor mai calma, cît de cît.
Pînă atunci, trebuie să ne așteptăm la bombe peste bombe. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998