CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum ne explica ministrul Plesu in 1990 de ce nu trebuie sa demisioneze un demnitar

9 comentarii / 4406 vizualizări / 5 februarie 2019

Filosoful Andrei Pleșu, un răsfățat al tuturor regimurilor post-decembriste prin funcțiile deținute, are un of: acela că guvernanții actuali refuză să se conformeze cererilor străzii și să demisioneze, după cum scrie el într-un editorial de zilele trecute. Se știe că cel mai rău l-a enervat pe marele intelectual episodul 10 august 2018, cînd a criticat dur reprimarea brutală de către autorități a manifestanților din piața Victoriei. Interesant, dar tot Andrei Pleșu ne-a furnizat o explicație cît se poate de limpede a refuzului unui guvernant de a demisiona. Doar că a făcut-o atunci cînd se punea insistent problema propriei demisii. Pe atunci, lui Pleșu nu i se părea normal să părăsești guvernul după o reprimare brutală a unei manifestații. Ori în orice altă conjunctură.

”Cîtă vreme guvernanţii nu par prea impresionaţi de revolta străzii, cîtă vreme chiar şi o parte a opiniei publice rămîne inertă, dacă nu chiar suspicioasă, temeinic intoxicată de teoriile conspiraţioniste ale „Puterii“ („încercare de lovitură de stat“, „agenţii lui Soros“, „manifestaţii finanţate de cercuri duşmănoase“ etc.), totul rămîne o formă de nobilă neputinţă. În cel mai bun caz, te poţi mîngîia că ţi-ai salvat onoarea, spunînd „nu“ în vîltoarea pieţei. Rezultatul rămîne însă, deocamdată, mai curînd la nivel simbolic. Protestul nu atrage suficientă cantitate umană, guvernul nu are deprinderea, educaţia şi dorinţa dialogului, iar sondajele pre-electorale dovedesc o nevindecabilă bîlbîială: „răii“ coboară puţin, dar nu destul, iar „ăia mai buni“ urcă puţin, dar nu destul” scrie Pleșu, în Dilema Veche.

Iată, însă, ce susținea Andrei Pleșu într-un interviu acordat revistei ”22” în decembrie 1990, cînd i se reproșa tot mai vehement pactizarea cu FSN și refuzul de a demisiona din guvernul Roman după mineriada sîngeroasă din iunie.

”Cred că teoria demisiei, care a marcat cultura românească atîtea decenii, nu mai este actuală. Noi am practicat întotdeauna un fel de demisie strategică. După decembrie, în România s-a întîmplat ceva care ne pune în postura de oameni responsabili. Dacă începem iar să practicăm demisia, boicotul, statul deoparte, nu mai avem nicio scuză. Chiar cînd găseși argumente nobile. Postura celui care se implică este mult mai dificilă. Eu nu pretind ca toată lumea să aibă aceeași strategie, dar, din punctul meu de vedere, esențial este efortul participativ”.

Întrebat dacă asta nu înseamnă exact pactizarea cu Puterea, Pleșu răspunde:

”Eu nu-mi pun problema asta. Eu nu am făcut niciun Pact! Cu nimeni. Funcționez în postul în care mă aflu și, zi de zi, fac efortul să fiu coerent cu mine însumi. Senzația mea e că am reușit. Pot să mă înșel, dar ăsta e păcatul meu împotriva lui Dumnezeu! Cei care socotesc că am făcut un Pact cu puterea trebuie să ofere probele Pactului”.

Cîteva zile mai tîrziu, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu și alte figuri ale opoziției democratice era huiduite de feseniști la Alba Iulia, de Ziua Națională. După alte cîteva zile, Regele Mihai era întors de la aeroport și dat afară din țară; ulterior avea să se nască o nouă legendă, după cea conform căreia Pleșu și Mihail Șora ar fi demisionat din guvern după mineriada din iunie: aceea că ministrul Culturii ar fi demisionat în semn de protest față de expluzarea Regelui. Doar că Andrei Pleșu a rămas bine mersi și ne-demisionar din guvern pînă în octombrie 1991, cînd a căzut tot guvernul Roman, victimă pe altarul altei Mineriade.
Azi, filosofului i se pare de neînțeles de ce alți guvernanți – mult sub nivelul său moral și intelectual – nu se grăbesc să demisioneze îndată ce sub ferestrele Guvernului se produce cîte un miting neautorizat. Iar păcatul contra lui Dragnea, bunăoară, i se pare mai teribil decît cel împotriva lui Dumnezeu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Un imbuibat ” intelectual” bun la dat din gura…stiu ce spun caci am avut neonoarea sa stau la aceeiasi masa cu mereu ” flamandul” de glorie desarta …Un neica nimeni, un filfizon gaunos si fara constiinta , cu exceptia faptului ca e bun ca apa sfiintata…bun la toate si la nimic! Un profitor si atat!

 2. Panarama.

 3. Plesu ne cere probe pentru pact. Pai nu e nevoie, ca ne spune chiar el. Are scrise jdemii de articole in care pupa in kur un borfas proprietar de restaurant unde manca ipochimenul. Cum s-at spune burdihanul vorbeste despre ingeri si se da nu numai cult. Ci maxim de cult, iac. Rusine maistre. Case closed

 4. Poate de data asta, Dilema și 22 nu vor mai primi bani de la buget. După 30 de ani de subvenții grase, cred că a sosit momentul să stea pe propriile picioare. Nu de alta, dar mai au puțin și împlinesc vârsta de pensie.

 5. Un pupinkurist de profesie. Al oricarui regim. Subaltern al Elenei Udrea pe linga marinerul turnator si multiinfractional. Un frecator de cuvinte, lustruitor limbist, la fel ca Liicheanusi ca toti intelectualii fripturisti. Mincator de ecleruri si de fripturi in singele poporului… Un resentimentar recrutat devreme etc etc

 6. Pe langa telectualu asta, porcul este un animal nobil.

 7. Credeti ca ceilalti au fost timpiti cind i-au pus la index pe Liiceanu si pe Plesu? Stiau foarte bine cu cine au de-a face. Si cind era vorba de munca de cadre nu se jucau.

 8. Tovarasa Maria,
  Vorbiti sa nu taceti ! Cind au fost pusi muraturile astea de Presu si Liicheanu la index ? Astia sint recrutati si promovati de la UTM, Tovarasa ! Poate chiar de cind purtau pantaloni scurti! La fel ca mumia Sora ! Cine i-a trimis la studii in Germania ? Securitatea, draga Tovarasa ! Si KGB-ul sau GRU-ul, dracu’ mai stie ! Si preluati ca fecioare de americani de la englezi… Curve multilaterale pentru eternitate, cum ar zice Tovarasul Tismaneanu !

 9. Kurul Vopsit Plesu a fost membru PCR de la 19 ani, iar opera lui principala sint doua scrisori de pupat in fund la Ceausescu… Un model pentru tinerele generatii capitalisto-imbecile…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998