CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum ne fură OMV Petrom

17 comentarii / 2431 vizualizări / 12 decembrie 2022

De această dată nu voi pune în discuție nici șantajul guvernului austriac, care ne-a obligat să vindem pe nimic Petromul către o societate de câteva ori mai mică, în schimbul acceptării României în UE, și nici măcar maniera incalificabilă în care OMV a încălcat prevederile contractului de privatizare. Un motiv cât se poate de temeinic ca statul român să-și ia Petromul înapoi. În schimb, mă voi referi la modul în care acest aparent contributor de vârf la bugetul României ne fură zilnic.
Înainte de privatizare, producția Petrom era de 6 milioane de tone pe an. Unul dintre motivele invocate de cei care au susținut și au apărat această privatizare este că OMV, repet, o societate de câteva ori mai mică a unui stat, Austria, care nu produce nici măcar o tonă de petrol sau un metru cub de gaz, a fost capacitatea de a face investiții, de a moderniza și crește producția, astfel încât, în final, să ieșim și unii și alții în câștig. Indiferent ce a raportat din această perspectivă OMV, un fapt este cât se poate de clar. Conform chiar statisticilor furnizate oficial de firma austriacă. Și anume că producția a scăzut de la 6 milioane de tone, la 4,7 milioane de tone. Oficial, deci, nu a crescut. Investițiile, dacă s-au făcut, nu au dus la niciun progres. Redevențele pe care le plătește OMV statului român sunt de 4%. Unele dintre cele mai mici în lume. În lume, nivelul redevențelor pe petrol și gaze se situeză între 16% și 22%. Este firesc să ne punem câteva întrebări. Ele sunt de bun simț.
De ce a scăzut producția? În definitiv, OMV dispune de întreaga avere pe care a deținut-o Petrom, atât pe teritoriul național, cât și în străinătate, unde de asemenea există zăcăminte exploatabile. Aceste zăcăminte nu au secat. Iar țițeul vine la pachet cu gazele de sondă, la care, pentru moment, nici măcar nu mă refer. Au dispărut pur și simplu an de an milioane de tone de țiței? Sau acestea sunt, într-un fel sau altul, subtilizate?
O a doua întrebare cheie este următoarea: cum se face că din cele 4,7 milioane de tone, mai puțin cu 1,3 milioane decât înainte de privatizare, în țară nu se prelucrează decât 1,8 milioane de tone la Rafinăria Brazi? Ce se întâmplă cu restul cantităților? Unde se topesc?
O altă întrebare este de natură politică. Ea ține de politica ambiguă a Austriei, stat neutru, ne-membru NATO, în raport cu Federația Rusă. În centrul Vienei există unul dintre cele mai impozante monumente din Europa, care glorifică Uniunea Sovietică. Este un simbol și atâta tot al unei axe care dăinuie, Viena-Moscova. Armata Română i-a scăpat pe austrieci – și pentru asta ar trebui să ne fie recunoscători – de revoluția bolșevică, dar nu a putut să-i scape și de complicitatea lor cu Kremlinul. Pentru o societate de dimensiunile OMV, care a devenit un jucător semnificativ pe piața europeană, o minimă transparență este obligatorie. Sunt capabili șefii OMV sau este capabil cancelarul Karl Nehammer să ne explice cum se împarte în realitate acționariatul acestei societăți? Da sau nu? Este bine să știm, cu atât mai mult cu cât una dintre condițiile plasate pe sub masa de la Cotroceni în schimbul primirii noastre în spațiul Schengen a fost nu numai coborârea redevențelor și sub pragul acela infim de 4%, ci și acordul României de a renunța la exercitarea dreptului de preemțiune, în condițiile în care acțiuni OMV urmează să fie vândute unei terțe entități.
A fost invocat în aceste zile cu insistență, ca justificare pentru refuzul încrâncenat de a i se acorda României votul pentru intrarea în spațiul Schengen, faptul că partidul din care face parte cancelarul, ÖVP, luptă împotriva migrației ilegale și că, din această perspectivă, granițele României ar fi mult prea permeabile. Evident că argumentul este cu totul și cu totul fals, nedemonstrat și neprobat în niciun fel, bazat, vezi Doamne, pe cercetarea unui număr de convorbiri telefonice purtate de cei care au solicitat azil, după ce au intrat ilegal în Austria. Atâta școală au și austriecii, încât au înțeles, inclusiv membrii și susținătorii acestui partid care se clatină din toate balamalele, că România nu are nici măcar un metru de graniță cu Austria. Prin urmare, dacă am fi ținut musai că plantăm migranți în această țară, ar fi trebuit să-i teleportăm. Sau să-i trecem terestru, aerian ori naval prin state Schengen.
Cerbicia dovedită de acest cancelar și dezaprobată, atenție, și de clasa politică din Austria, și de Guvern, și de toți europarlamentarii propriului său partid, determină, iată, ca în România să se declanșeze o veritabilă mișcare pentru recuperarea de către statul român a Petromului. Dacă există suficientă voință politică, argumente există cu prisosință, chiar și fără ca instituțiile în drept să mai facă cuvenitele săpături pentru a afla de ce a scăzut oficial producția și unde se volatilizează cea mai mare cantitate a țițeiului extras. E atât de simplu! Totul e să vrem.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

  1. & Al doilea război mondial, adaptare după Liviu Rebreanu, măcel cu proști, ?
    Ion Antonescu cu Her_delea, i-a bătut pe unii ca să o ia Mihai pe Ana și să meargă în Elveția ,ca să trăiască bine , ca să scape de sărăcie și europenii occidentali și ăia din blocul sovietic, ? Personajul Ion Antonescu dispare, Mihai care a fost și viteaz, rămâne cu Ana , nu cu Stanca, nici cu Iulia, cu care face niște treburi, ?

  2. & Altă treabă, după Hitler în Austria și Germania, cu puțină școală, este instalat la București tov. după ceva vreme, Nicolae Ceaușescu cu puțină școală și prigoniți „intelectualii” , în prezent ” ‘telectuali ” ,?

  3. & După cum se știe, Mihai Viteazul nu și-a mai plătit datoriile la creditorii austrieci, fiind decapitat probabil ca investiție proastă, probabil că revendicase și Transilvania, ?

  4. Nu e o noutate. Sa facem sa nu ne mai fure. Se poate? Da, dar cu cine? Cu sclavii tradatori de tara? Nu cred. Sa dea tonul nasul klaun.

  5. & Ce opine aveți domnule Roșca – Stănescu despre o guvernrae a mass-media, a patra putere în stat cum i se mai zice, cu o președenție a lui Ion Cristoiu, eventual Nistorescu ca prim ministru, dumneavoastră având impedimentul condamnării, probabil că se poate zice chiar și politică observând și unele efecte, cu CT Popescu cu un minister care ar putea include tehnologia, economia și mediul observând exprimările publice pe care le face, Chireac la externe, Gabriela Firea cu experiență politică îndelungată și alții, avându-l deja ciar și pe Helvig la SRI, ?

  6. & Dacă sunteți de părere că ați fost condamnat politic la descendența din securitate și la alternanța la putere, ?

  7. & Dacă sunteți de părere că în condițiile politice actuale de fost condamnat și colaborator al securității, vi s-a stabilit un statut de nereeabilitat pe termen lung și dacă sunteți de părere că depopularea și orientările politice este sunt factorii ce contribuie la subiectul articolului , ?

  8. & Deci, ,,sunt factori”, în loc de „este sunt factori”, voiam să scriu un singur factor și mai veniră și alți factori și nu întodeauna recitesc ca să corectez, ?

  9. & Dumneta erai cu Patriciu cu cazacii, ați căzut, au mai căzut și alții, și vin d’ăștia ca OMV să ocupe spațiile și piețele dispoibile, că d’ăia de-i susțin , din rezerve, ca la ,,bătălii”, ?

  10. ‘ Războaiele , ,,anticorupției” , ?

  11. & Deci după războaie, apar spații și „oportunități” cu care liderii să-i recompenseze pe glorioși, ?

  12. Domnule ?????? care nu ai curajul sa spui cine esti ! Explica clar punctul dumitale de vedere cu privire la articolul scris de Sorin Rosca Stanescu .Adica are dreptate sau nu in cele scrise.Eu zic CA are.Restul de 11 articole scrise de dumneata mai sus reprezinta o frectie la piciorul mesei.Adica zero.Adica creierul dumitale este tot zero.Mai scrie CA imi place cum nu iti functioneaza mintea…..

  13. & Despre ciclurile economice de la materia primă la produsul finit, care sunt influențele la sănătatea populației, demografie, durată de viață, dacă este vreo asemănare, vreo pondere a ciclurilor economice în indicatorii despre sănătatea populației, durată de viață, demografie, ?

  14. & Mișcarea populației e spre locurile unde sunt activități, cât rezistă și aceia care sunt lideri ai progresului societăților dezvoltate, ?

  15. & Alte cicluri, ciclul economic, ciclul de viață, cicluri naturale, mișcări ciclice, cicluri istorice, valoare istorică, valore documentară , valoare socială, valoare individuală, etc, ?

  16. & Ați observat și că Mihai I cu Ana lui „au nimerit” lângă Ana lui Manole și că „Manole” se iscălește Isărescu pe banii românilor, cele mai multe activități fiind despre construcții, ?

  17. & Resursele ,de regulă, urmează forța de muncă, ajungând îndeosebi acolo unde forța de muncă este mai calificată și există piață de desfacere a producției, indeosebi pentru mărfuri produse finite cu nivel crescut de prelucrare , care au inclusă mai multă manoperă calificată la costuri convenabile,?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998