CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Cum ne mai aburesc politicienii in scandalul Schengen: gogorița naționalizării

22 comentarii / 4177 vizualizări / 11 decembrie 2022

Ca să intre bine în cap poporului că politicienii români, de la Iohannis la Aurescu, nu au nicio vină în ratarea Schengen, continuă diversiunea cu atacurile la Austria. O poziție îmbrățișată de suspect de multe voci pe care le-ai fi văzut mai degrabă protestînd la poarta Cotrocenilor decît la cea a OMV Petrom. Și ca să fie tacîmul ”revoltei” complet, din piepturi de politicieni, jurnaliști, influenceri etc, la pachet cu teza implicării Rusiei a izbucnit gogorița naționalizării unor mari companii austriece, cu Petrom în frunte, drept răzbunare. Multă isterie, puțină rațiune.

Să explicăm, ca atare, unde se ascunde prostia ori fariseismul unei asemenea propuneri.

Să ne luăm înapoi prin naționalizare companiile mari de la austrieci e tema eroică a zilei. OMV/Petrom, Erste Bank/BCR, Raiffeisen/fostă Banca Agricolă șamd. Și să naționalizăm și gazele, petrolul, pădurile pe care ni le-au luat austriecii.

Legat de partea din urmă, e cam greu să se naționalizeze ceva ce aparține, prin constituție, statului. Cel mult putem vorbi de anularea contractelor de concesiune.

Dar constituția mai are niște mici prevederi de care par să nu aibă habar politicieni precum George Simion, Viorica Dăncilă ori fostul ministru Daniel Funeriu, care bate cu pumnul în masă: ”Statul ar trebui să lovească rapid și nemilos, prin cele mai dure metode legale, toate interesele austriece. De exemplu să naționalizeze toate firmele strategice (petrol, gaze, asigurări”.

Nu e singurul.

Constituția României spune, însă, clar, la art.44:

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.

Naționalizarea unor companii doar pentru că sunt austriece se încadrează, deci la discriminare atît pe criterii etnice și politice, așa că e inoperabilă.

Asta nu înseamnă că nu se poate naționaliza doar OMV Petrom, să zicem.

Să vedem însă ce ar presupune asta. România are încheiate cu statele cu care are relații diplomatice acorduri privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.
Să vedem ce prevede cel încheiat cu Austria, în 1996:

Articolul 4
Despăgubirea
(1) Termenul expropriere desemnează, de asemenea, o naţionalizare sau orice alta măsura cu efect echivalent.
(2) Investiţiile investitorilor unei părţi contractante nu pot fi expropriate pe teritoriul celeilalte părţi contractante decît în interes public, pe baza unei proceduri legale şi contra unei despăgubiri.
(3) Despăgubirea trebuie să corespundă valorii investiţiei imediat anterioare momentului când exproprierea efectuată sau iminenta devine cunoscută public. Despăgubirea trebuie vărsată fără întârziere nejustificată şi dobinzile se vor plati până în momentul plăţii la rata bancară uzuală a fiecărui stat pe teritoriul căruia a fost efectuată investiţia; ea se va plati în valută liber convertibilă şi va fi liber transferabila. Fixarea şi vărsarea despăgubirii trebuie prevăzute într-o maniera adecvată, cel mai tirziu în momentul exproprierii.
(4) Dacă o parte contractantă expropriaza activele unei societăţi care, din aplicarea art. 1 paragraful (2) al acestui acord, este considerată ca fiind o societate a acestei părţi contractante şi la care un investitor al celeilalte părţi contractante deţine drepturi de participare, atunci ea va aplica prevederile paragrafului (2) în asa fel încât să fie asigurată despăgubirea corespunzătoare pentru acest investitor.
(5) Investitorul are dreptul să solicite reexaminarea legalităţii exproprierii prin autorităţile competente ale părţii contractante care a dispus exproprierea.
(6) Investitorul are dreptul să solicite reexaminarea cuantumului despăgubirii şi a modalităţilor de plată fie prin autorităţile competente ale părţii contractante care a dispus exproprierea, fie printr-un tribunal arbitral internaţional conform art. 8 al acestui acord.

Mai pe scurt, asta înseamnă că după anunțul deciziei naționalizării Petrom, statul român trebuie să scoată fără întîrziere din buzunare contravaloarea pachetului austriecilor de 51% din acțiuni la prețul din exact acel moment, adică vreo 3 miliarde de euro. Banul jos.

Mai mult, o naționalizare fără acordul larg al celui expropriat poate fi teribil de dificilă, pentru că acesta are dreptul să conteste motivarea oferită de statul român ori cuantumul despăgubirilor, iar judecarea la tribunalele comerciale internaționale poate dura ani mulți, chiar foarte mulți. În egală măsură, în cazul în care statul român nu ar putea dovedi în justiție că motivul naționalizării a ținut de interesul public, situația ar deveni dramatică, pentru că OMV ar putea cere despăgubiri imense pentru afectarea planului de afaceri pe termen mediu și lung, ba chiar a imaginii. (Nu în ultimul rînd, cel mai mare acționar la compania-mamă OMV Aktiengesellschaft este chiar statul austriac, cu cca.31%, ceea ce ar transforma conflictul într-unul între state. Adică între statul român și cel care ne-a barat în Schengen.)

E cazul să reamintim măreața afacere a concesiunii gazelor din perimetrul Neptun Deep, pe care statul a dat-o gratis Exxon, apoi a răscumpărat-o 50% prin Romgaz cu un miliard de euro?

Și ce s-ar întîmpla după ce Petrom ar reveni, ipotetic, la statul român?

Lucruri minunate: un Marcel Ciolacu, Marian Neacșu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Virgil Popescu ori Alina Gorghiu și-ar impune oameni de casă în Consiliul de Administrație, iar aceștia s-ar repezi să gestioneze compania în interesul poporului, nu-i așa?
Muncind zi și noapte pentru ca prețul gazelor și al benzinei să fie cît mai mic, pentru același popor.
Amuzant tablou.
Ori sinistru.

Niciun venetic nu a spoliat vreodată o companie românească mai rău decît a făcut-o statul român după revoluție. Unii vor fi uitat că Sidexul producea o pagubă bugetului de stat de un milion de dolari pe zi pînă la privatizare, bani de care beneficiau cca.1500 de firme ale politicienilor care căpușau combinatul. Ori cum Petromul de stat livra firmelor acelorași politiceni carburanți la preț redus. Și subvenționa un trust de presă mogulizat. Ori cum băncile de stat dădeau credite neperformante politicienilor și acoliților lor, pînă se consemna obștescul faliment.

Readucerea Petrom ori a altui colos austriac la statul român ar reclama, de asemenea, și o soluție legislativă.
Culmea, o asemenea inițiativă chiar s-a înaintat în parlament, în 2007, inițiată de peremiștii Corneliu Vadim Tudor și Olguța Vasilescu, pe vremea guvernului Tăriceanu.

Se numea ”Proiect de Lege pentru abrogarea Legii nr.555 din 02.12.2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului „Petrom” – S.A. Bucureşti şi rezilierea contractului de privatizare referitor la achiziţionarea de acţiuni ale Societăţii Naţionale a Petrolului Petrom S.A. nr. 5/2004 încheiat de Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de Vânzător, şi OMV Aktiengesellschaft Austria, în calitate de Cumpărător”.

Trecută tacit prin Senat, legea a fost făcută praf ulterior de toți: guvern, Consiliul Legislativ, comisiile parlamentare. Cînd a ajuns la votul final în Cameră, în 2013, doar 4 deputați au susținut-o. Între timp PRM ratase parlamentul, iar Olguța se transferase la PSD.

În fine, marea întrebare e dacă nu cumva o naționalizare a Petrom la prețul pieței ar fi chiar un cadou făcut austriecilor, în condițiile în care se vehiculează că OMV austriac ar putea fi preluat de norvegienii de la Aker, care nu vor, însă, și anexa din România, adică Petrom. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Ar trebui inceput cu o ancheta severa in legatura cu contractele de consultanta(CORUPTIE!) ale fostului prim-ministru Adrian Nastase si ale altor ministri. Conflict de interese evident.

  • A plecat de mult trenul ăla din stație. Dacă era justiție reală în țara asta Năstase era anchetat de mult pentru acele privatizări alături de cei care au cumpărat țara asta pe nimic.

   Dar cum nu avem justiție, ci un șmen ordinar poleit și vândut proștilor ca „luptă anti-corupție”, Năstase a fost anchetat pentru niște termopane.

   Lasă că o să treacă supărarea poporului acesta de iobagi în care s-a umflat dintr-o dată tărâța patriotică. Peste o lună apare alt subiect.

  • Aici ar intra si ziariciul BTI – platit de psdistul corupt vanzator de tara – Dan Ioan Popescu! Ce daca ne costa 3 mld recuperarea Petrom – cand el valoreaza 10 mld??? Scarbos mai esti, ba BTI-ule!!!

 2. Nationalizarea e solutia. Si nu numai a Petrom. A tuturor activelor privatizate prin coruptie, prin jaf politic. Avem nevoie de o resetare nationala. Altfel murim. Avem nevoie de cercetari serioase, securisti corupti ce sinteti, juristi de drumul mare…

  • Cu cine?! Si cu ce? Ei se imprumuta sa plateasca pensii si salarii, sa mai respiram, liber, un pic, pana se termina conflictul cu Ucraina si proprietarii ei se scobesc prin buzunare sa ne rascumpere si noua datoriile…Intre timp isi administreaza veniturile augmentate cu daruri de la Grinciul austriac…si numai…daca erau suedezii, olandezii, italienii, francezii, etc, (nemtii, nein!) cei care se opuneam, aveam acelasi circ…slugile nu-si aleg stapanii, doar presteaza…si suntem datori ola toti!

 3. Legea 25 /1991 si prezenta udmr (un ONG !!!!!) desfiinteaza constitutia unei tari inexistente !!! Legea 363 /1947 modificata in 1965 ESTE VALABILA !!!

 4. TBI a fost dezinformat grosolan. Petrom se poate recupera fara sa ii spui nationalizare, dpdv juridic, in multe feluri si fara sa platim pentru el.
  Pentru alte privatizari trebuie investigat punct cu punct, dar Petromul se poate lua inapoi in multe feluri.
  Ne ducem la contract, punem institutiile statului sa taxeze, sa amendeze, sa controleze, marim impozitele si taxele, pana cand devine o afacere neprofitabila.
  Captusim cu dosare penale pe metru patrat pe oricine daca e nevoie pentru a obtine Petromul inapoi. Se pot face multe, daca se vrea.

  Oricum, in numele „securitatii” (asa cum Austria a invocat) si Romania poate sa faca orice legal. Franta si Germania nationalizeaza deja de peste un deceniu. Occidentul nationalizeaza active rusesti de cand a inceput razboiul. Noi de ce nu putem? Pentru ca suntem slugi imputite intr-o colonie nenorocita?

  Un scenariu : Maine publica un serviciu conexiunile ombilicale Austria-Rusia si in baza razboiului de agresiune rusesc in Ucraina, Romania trebuie sa actioneaza pentru garantarea securitatii sale si a NATO. Oops. La Petrom se gasesc brusc niste sageti ale rusilor si niste rusi. Oops.

 5. Trebuie o ancheta cum a FOST privatizat petrom ! Sigur a FOST o spaga mare!

 6. ‘ E cazul să reamintim măreața afacere a concesiunii gazelor din perimetrul Neptun Deep, pe care statul a dat-o gratis Exxon, apoi a răscumpărat-o 50% prin Romgaz cu un miliard de euro?’
  D-l BTI este amnezic?Nu stie cine a dat gratis concesiunea gazelor celor de la Exxon? Numele Elena Udrea ( ea era statul!) va spune ceva? Recititi presa vremii sa aflati ce spunea parasuta asta nenorocita atunci!
  Nu nationalizarea este calea cea mai potrivita; cineva mentiona si alte posibilitati..
  O cale corecta dar mai anevoiasa este luarea la puricat a contractelor, a investitiilor nefacute.
  Toate capusele care au facut privatizari in Romania nu au respectat clauzele contractuale:;ca se numesc OMV, Enel, Eon , Cez au avut un singur scop, sa nu respecte contractele incheiate! Mi-e teama ca nu exista nici o institutie care sa duca la capat aceasta munca de Sisif.
  Luju lauda o casa de avocatura pentru nu stiu ce premiu; ii vedeti lucrand pentru a desteleni aceste afaceri?

 7. Nartionalizare, nu, dar verificarea respectarii contractelor, si aducerea redeventelor la valoarea corecta, asta da, se poate, dar cine sa faca asa ceva? Sclavii taratori, nasul klaun, popescu, sau alti vanduti?

 8. Constituția a fost terfelită și făcută drept hârtie igienică atunci când politicienii trădători de țară au vândut resursele și activele poporului.
  Când trebuie sa le luam înapoi ne împiedică un petic de hârtie ?
  Asta este o ipocrizie fara margini!

 9. la fel ca si amicul Cristoiu (descris foarte corecte de dl Vadim Tudor si de catre CNSAS) aveti aceleasi idei.
  Exista ANAF . Exista contract de privatizare , exista ridicarea concesiuii si mai ales exista boicotul popuatiei si scoietatilor de stat.
  Dupa cum se pare ca nu stii foarte multi clenti ai OMV si bancilor austirieci sunt societati si companii de stat
  Deci se poate mai ales daca muta banii toti odata din acele banci:))))).Plus o propaganda pt populatie in general ar areaduce cu picioarele pe pamant acele state naziste si narcomae

 10. Cand este vorba de nationalizarea companiilor rusesti cu sediul in alte tari, jubilăm! Cand e vorba sa ne luam inapoi ceea ce a fost privatizat fraudulos sau prin constrangerea promisiunii ca intram in UE (UN DEZASTRU!), nu se poate, ca nu ne lasa Constitutia, chipurile! Constitutia ne-a spus, dar noi am ignorat, ca ”bogatiile de interes public ale subsolului fac obiectul exclusiv al proprietatii publice”, iar ”bunurile proprietate publica sunt inalienabile”.Ori ca ”statul trebuie sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara”. Mai mult, ” exploatarea resurselor naturale se face in concordanta cu interesul national”. Cam astea sunt cu Constituția. Numai ca noua nu ne place deoarece initiativa aceasta vine din partea AUR. Cum sa aderăm la ideile lor? Apărăm politicile de vanzare sistematica a bunurilor statului si de jaf, practicat de clasa politica ani de zile. Nationalizarile ar putea avea un corolar: sa dea unii comisioanele inapoi!

 11. […] Ca să intre bine în cap poporului că politicienii români, de la Iohannis la Aurescu, nu au nicio vină în ratarea Schengen, continuă diversiunea cu atacurile la Austria. O poziție îmbrățișată de suspect de multe voci pe care le-ai fi văzut mai degrabă protestînd la poarta Cotrocenilor decît la cea a OMV Petrom. Și ca să fie tacîmul ”revoltei” complet, din piepturi de politicieni, jurnaliști, influenceri etc, la pachet cu teza implicării Rusiei a izbucnit gogorița naționalizării unor mari companii austriece, cu Petrom în frunte, drept răzbunare. Multă isterie, puțină rațiune. Să explicăm, ca atare, unde se ascunde prostia ori fariseismul unei asemenea propuneri.Să ne luăm înapoi prin naționalizare companiile mari de la austrieci e tema eroică a zilei. OMV/Petrom, Erste Bank/BCR, Raiffeisen/fostă Banca Agricolă șamd. Și să naționalizăm și gazele, petrolul, pădurile pe care ni le-au luat austriecii.Legat de partea din urmă, e cam greu să se naționalizeze ceva ce aparține, prin constituție, statului. Cel mult putem vorbi de anularea contractelor de concesiune.Dar constituția mai are niște mici prevederi de care par să nu aibă habar politicieni precum George Simion, Viorica Dăncilă ori fostul ministru Daniel Funeriu, care bate cu pumnul în masă: ”Statul ar trebui să lovească rapid și nemilos, prin cele mai dure metode legale, toate interesele austriece. De exemplu să naționalizeze toate firmele strategice (petrol, gaze, asigurări”.Nu e singurul.Constituția României spune, însă, clar, la art.44:(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor. Naționalizarea unor companii doar pentru că sunt austriece se încadrează, deci la discriminare atît pe criterii etnice și politice, așa că e inoperabilă. Asta nu înseamnă că nu se poate naționaliza doar OMV Petrom, să zicem.Să vedem însă ce ar presupune asta. România are încheiate cu statele cu care are relații diplomatice acorduri privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.Să vedem ce prevede cel încheiat cu Austria, în 1996: Articolul 4Despăgubirea(1) Termenul expropriere desemnează, de asemenea, o naţionalizare sau orice alta măsura cu efect echivalent.(2) Investiţiile investitorilor unei părţi contractante nu pot fi expropriate pe teritoriul celeilalte părţi contractante decît în interes public, pe baza unei proceduri legale şi contra unei despăgubiri.(3) Despăgubirea trebuie să corespundă valorii investiţiei imediat anterioare momentului când exproprierea efectuată sau iminenta devine cunoscută public. Despăgubirea trebuie vărsată fără întârziere nejustificată şi dobinzile se vor plati până în momentul plăţii la rata bancară uzuală a fiecărui stat pe teritoriul căruia a fost efectuată investiţia; ea se va plati în valută liber convertibilă şi va fi liber transferabila. Fixarea şi vărsarea despăgubirii trebuie prevăzute într-o maniera adecvată, cel mai tirziu în momentul exproprierii.(4) Dacă o parte contractantă expropriaza activele unei societăţi care, din aplicarea art. 1 paragraful (2) al acestui acord, este considerată ca fiind o societate a acestei părţi contractante şi la care un investitor al celeilalte părţi contractante deţine drepturi de participare, atunci ea va aplica prevederile paragrafului (2) în asa fel încât să fie asigurată despăgubirea corespunzătoare pentru acest investitor.(5) Investitorul are dreptul să solicite reexaminarea legalităţii exproprierii prin autorităţile competente ale părţii contractante care a dispus exproprierea.(6) Investitorul are dreptul să solicite reexaminarea cuantumului despăgubirii şi a modalităţilor de plată fie prin autorităţile competente ale părţii contractante care a dispus exproprierea, fie printr-un tribunal arbitral internaţional conform art. 8 al acestui acord. Mai pe scurt, asta înseamnă că după anunțul deciziei naționalizării Petrom, statul român trebuie să scoată fără întîrziere din buzunare contravaloarea pachetului austriecilor de 51% din acțiuni la prețul din exact acel moment, adică vreo 3 miliarde de euro. Banul jos. Mai mult, o naționalizare fără acordul larg al celui expropriat poate fi teribil de dificilă, pentru că acesta are dreptul să conteste motivarea oferită de statul român ori cuantumul despăgubirilor, iar judecarea la tribunalele comerciale internaționale poate dura ani mulți, chiar foarte mulți.În egală măsură, în cazul în care statul român nu ar putea dovedi în justiție că motivul naționalizării a ținut de interesul public, situația ar deveni dramatică, pentru că OMV ar putea cere despăgubiri imense pentru afectarea planului de afaceri pe termen mediu și lung, ba chiar a imaginii. (Nu în ultimul rînd, cel mai mare acționar la compania-mamă OMV Aktiengesellschaft este chiar statul austriac, cu cca.31%, ceea ce ar transforma conflictul într-unul între state. Adică între statul român și cel care ne-a barat în Schengen.) E cazul să reamintim măreața afacere a concesiunii gazelor din perimetrul Neptun Deep, pe care statul a dat-o gratis Exxon, apoi a răscumpărat-o 50% prin Romgaz cu un miliard de euro? Și ce s-ar întîmpla după ce Petrom ar reveni, ipotetic, la statul român? Lucruri minunate: un Marcel Ciolacu, Marian Neacșu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Virgil Popescu ori Alina Gorghiu și-ar impune oameni de casă în Consiliul de Administrație, iar aceștia s-ar repezi să gestioneze compania în interesul poporului, nu-i așa?Muncind zi și noapte pentru ca prețul gazelor și al benzinei să fie cît mai mic, pentru același popor.Amuzant tablou.Ori sinistru. Niciun venetic nu a spoliat vreodată o companie românească mai rău decît a făcut-o statul român după revoluție. Unii vor fi uitat că Sidexul producea o pagubă bugetului de stat de un milion de dolari pe zi pînă la privatizare, bani de care beneficiau cca.1500 de firme ale politicienilor care căpușau combinatul. Ori cum Petromul de stat livra firmelor acelorași politiceni carburanți la preț redus. Și subvenționa un trust de presă mogulizat. Ori cum băncile de stat dădeau credite neperformante politicienilor și acoliților lor, pînă se consemna obștescul faliment. Readucerea Petrom ori a altui colos austriac la statul român ar reclama, de asemenea, și o soluție legislativă.Culmea, o asemenea inițiativă chiar s-a înaintat în parlament, în 2007, inițiată de peremiștii Corneliu Vadim Tudor și Olguța Vasilescu, pe vremea guvernului Tăriceanu. Se numea ”Proiect de Lege pentru abrogarea Legii nr.555 din 02.12.2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului „Petrom” – S.A. Bucureşti şi rezilierea contractului de privatizare referitor la achiziţionarea de acţiuni ale Societăţii Naţionale a Petrolului Petrom S.A. nr. 5/2004 încheiat de Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de Vânzător, şi OMV Aktiengesellschaft Austria, în calitate de Cumpărător”. Trecută tacit prin Senat, legea a fost făcută praf ulterior de toți: guvern, Consiliul Legislativ, comisiile parlamentare. Cînd a ajuns la votul final în Cameră, în 2013, doar 4 deputați au susținut-o. Între timp PRM ratase parlamentul, iar Olguța se transferase la PSD. În fine, marea întrebare e dacă nu cumva o naționalizare a Petrom la prețul pieței ar fi chiar un cadou făcut austriecilor, în condițiile în care se vehiculează că OMV austriac ar putea fi preluat de norvegienii de la Aker, care nu vor, însă, și anexa din România, adică Petrom. Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 12. DACA ERAU RUSESTI NU ERA NICI O PROBLEMA VAI DE CAPUL LOR ERA DAR ASA CIND O ZBURA PORCUL [SALAMUL DE SIBIU ]UNII CARE SCRIU PE AICI CHIAR AU VISE EROTICE B.I. ARE DREPTATE .

 13. nu numai politicienii ne aburesc mai e si porcu ala de Gusa din postu pizdii ma sii de cacat Fm care cunoaste pe toata lumea dar nimeni nu-l cunoaste pe el

  • Eh, ma-ta cica il stie bine di tat!

 14. Naționalizarea e posibila dpdv tehnic (juridic). Dar nu si dpdv politic, si mai ales geopolitic. De treizeci de ani, Romania a renunțat la producerea de viziuni, leadership politic și capacitati institutionale care sa-i aduca competitivitate strategica. Romania a devenit ,,competitiva” in a ceda capabilități de toate felurile. Iar trendul asta nu se inversează peste noapte cu marionete politice si plagiatori de doi lei. Care doar dacă vor rosti cuvântul ,,nationalizare” vor fi sancționați de CNCD pentru ,,rasism economic” si ,,retorica non-europeana”. Iar de CE pentru transformarea tarii intr-o ,,democratie iliberala”.

  • Bine, sclavete! Stai jos!

   • Bine ca stai tu pe ,,argumente” si ,,civilizatie”!

    • Sclavete – tu suge-o in continuare pe „capabilitati”! Ce bou cu limba de lemn esti!!! Ce conteaza e ca nici macar nu realizezi asta!

 15. In vremea dinainte de privatizare,pe vremea glorioasei guvernari a lui Bombonel, Petrom-ul adinistrat de romanii cu par pe limba pierdea 1 milion de dolari pe zi.Stati blanzi ,or sa ne dea tinicheaua inapoi cand nu o sa le mai fie de folos.Dusmanilor Rusiei care lupta eroic din fata tastaturii le comunic un lucru care o sa ii enerveze,fara petrolul rusec sau kazah Petromul nu valoreaza nici doua parale fiindca au avut partenerii grija sa ne distrugem relatiile cu lumea araba,Africa sau Asia..Atunci il vom primi inapoi pe gratis .

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998