CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Cum onoreaza Franta securistii si comunistii lui Ceausescu

4 comentarii / 3654 vizualizări / 26 iunie 2018

Înainte de 1989 erau stîlpii regimului comunisto-securist de odioasă amintire. După revoluție, au devenit stîlpii relațiilor la nivel înalt ale României cu lumea bună occidentală și onorați cu cele mai înalte distincții. Ce să mai înțeleagă românii de aici?

Consilierul preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi fost ministru de externe, Lazăr Comănescu, a fost decorat, ierii, cu Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Reşedinţa Franţei, ambasadoarea Michele Ramis notând că diplomatul este „printre cei care ştiu mai bine ce datorează România Europei, dar şi ce datorează Europa României”.
Ea a vorbit, conform Agerpres, despre ataşamentul lui Comănescu faţă de Franţa.
„În decursul carierei dumneavoastră aţi fost mereu ataşat de ideea de a întreţine şi dezvolta relaţia ce reuneşte România şi Franţa şi de a înscrie această relaţie într-o perspectivă europeană”, a punctat Michele Ramis.
Înainte de revoluție, Comănescu, a fost, reamintim, extrem de atașat de valorile comunismului, fiind ani de zile diplomat de frunte în MAE ceaușist. Desigur, civil.
Un alt mare decorat cu legiunea de onoare franceză e Șerban Mihăilescu, deconspirat acum cîțiva ani ca fost ofițer de Securitatea înainte de 1989. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Pai de aici, probabil, s-ar putea intelege doua lucruri:
  (1) exista decoratii de ‘convenienta’, date cu rolul de a transmite mesaje publice de sustinere a cuiva (acestea se dau, de obicei, cu mare PR prealabil, chemand televiziuni si tot felul de ‘despletite’ din on-line, astfel incat stirea sa nu cumva sa treaca neobservata nici macar in mediul rural, si reprezinta o forma de sustinere ‘la vedere’ a cuiva, din interese care nu sunt facute publice). Exemple: L.C. KOVESI decorata de o pletora de ambasade, doar-doar o pricepe tot poporu’ ca ca dansa nu (mai) gasim.
  (2) exista decoratii care consemneaza aportul consistent al unor persoane la planuri/teluri/actiuni/etc. majore, cu impact masiv in economie si/sau politica si/sau geostrategie, etc. Exemplu: miercuri, 03 Februarie 2013, Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucuresti, l-a decorat pe dl. Iulian VLAD ‘pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale Romania-China’, ceeace in limbajul diplomatic inseamna ca sub coordonarea dlui I. VLAD s-au petrecut lucruri cu impact major in economia R.P.Chineze (cei cu oarecare experienta international cunosc detaliile din perioada 1977-1984 cand acesta era secretar de stat in Ministerul de Interne, avand in coordonare si Departamentul Securitatii Statului; in acea perioada, ‘schimburile’ economice dintre Romania {cu acces in Occident} si China {fara acces in Occident, din cauza de nenorociri produse de Mao pana in ’76 cand a trecut la cele vesnice} aveau un singur sens, evident CATRE China, ceeace a permis Chinei punerea bazelor dezvoltarii sale economice ulterioare in multe domenii de activitate, fapt pentru care China este recunoscatoare si astazi Romaniei, insa ‘marii’ barbati de stat din Romania sunt prea ocupati sa inteleaga acest aspect, precum si profundele sale posibile implicatii benefice acestei tari). Ca dovada a faptului ca aceasta decorare, la fel ca si altele de acelasi fel, era una pentru merite clare si precise, puternic apreciate de cei care au oferit decoratia, sa amintim ca la data decorarii generalul VLAD se pregatea de cea de a optzecisidoua aniversare, cand nu mai putea prezenta niciun ‘interes’ meschin pentru cei care-i ofereau recunoasterea oficiala a meritelor sale.

  Tot secretul este ca cei care fac analize in aceasta speta, sa aibe informatiile necesare pentru a decela despre care tip de decorare se discuta in fiecare caz in parte…

 2. Putini inteleg faptul ca o pozitie publica inalta intr-unb regim nu inseamna automat ca ai servit regimul, mai ales cand este vorba de un regim autoritat/dictatorial. In primul rand ai servit tara, in conditiile conferite de legile in vigoare la acel timp. Noi , romanii, avem prostul obicei de a generaliza…..de vina sunt comunistii si securistii !! sa fim seriosi, nu poti sa ii iei pe toti la gramada.

  • Fiecare separat înseamnă comunist cu comunist și securist cu securist. E total diferit. Cum naibii să servești interesele unui stat autocrat și, pe urmă, al unui stat democrat.
   Doar dacă acel stat a fost și este în continuare unul securist.

 3. Fiecare separat înseamnă comunist cu comunist și securist cu securist. E total diferit. Cum naibii să servești interesele unui stat autocrat și, pe urmă, ale unui stat democrat.
  Doar dacă acel stat a fost și este în continuare unul securist.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998