CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum pregateste PSD batalia pentru Bucuresti

0 comentarii / 1379 vizualizări / 25 septembrie 2011

PSD București, probabil cea mai mare organizație de partid din țară, e, în această perioadă, scena unor schimbări profunde, ca să nu spunem lupte intestine, cu bătaie chiar spre conducerea centrală a formațiunii. Apropierea alegerilor locale este cea care determină aceste schimbări, dar rezultatul lor ar putea să determine altele încă și mai importante, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

Numirea lui Miron Mitrea drept șef al campaniei USL pe București, după o lungă perioadă în care mai mult a stat pe linie moartă, a surprins pe mulți, mai ales că relațiile lui cu Ponta nu excelaseră, în timp. Ba chiar, dacă ne amintim, anul trecut, în mai, cînd fostul ministru al transporturilor a sugerat o apropiere de PNL, Ponta a declarat public că l-ar putea exclude din partid pentru asemenea idei nesănătoase.
De ce, totuși, l-a numit acum pe Mitrea într-un postură atît de importantă?
Răspunsul e simplu: Mitrea e arma perfectă anti-Vanghelie, omul pe care el însuși l-a creat politic, transformîndu-l dintr-un fost șef de protocol pe la sindicate într-un personaj care nu exclude, azi, candidatura la președinția țării, la un moment dat. Iar Ponta e decis să scape de ”Almanahe” cu orice preț.
Relația lui Mitrea cu Vanghelie e leit cea a lui Iliescu cu Năstase; al doilea va avea veșnic un complex în raport cu primul, tătucul creator.

Conform ultimelor informații care se vehiculează, prețul înfruntării lui Vanghelie e destul de piperat: Mitrea a cerut șefia PSD București în cazul unui succes la Capitală. El țintește, însă, chiar mai sus de atît: în condițiile în care Liviu Dragnea e pe făraș, căzut în dizgrația lui Ponta, locul de secretar general va rămîne, probabil, liber nu peste multă vreme.

Acum cîteva săptămîni, Liviu Dragnea a declarat, la B1TV, că Vanghelie nu mai deține funcția de președinte al PSD București și că pînă la finele lunii septembrie vor fi organizate alegeri pentru noua conducere, la care s-ar putea înscrie și Vanghelie. A avut dreptate numai cu prima parte; Ponta nici nu vrea să audă de alegeri pînă după locale, astfel că Vanghelie rămîne în afara conducerii pe termen încă nedefinit. Mai sunt cîteva zile din septembrie și nici vorbă de alegerile invocate de Dragnea.

Deocamdată, Mitrea, finul fostului lider al PSD București, Dan Ioan Popescu, își clădește, minuțios, echipa de atac. El i-a racolat, zilele trecute, pe fostul deputat Codrin Ștefănescu, un bun organizator și cu mare influență în rîndul grupărilor de revoluționari, ca și pe Mădălin Voicu, ei urmînd să aibă sarcini precise în perioada de pînă la alegeri. Mitrea este susținut tacit în acest moment, de asemenea, de Adrian Năstase și Ion Iliescu, ambii de părere că Vanghelie nu mai reprezintă o soluție de viitor. În perioada care urmează, Mitrea va trebui să își armonizeze noua echipă de campanie cu oamenii doctorului Sorin Oprescu, deja desemnați, dar și cu cei ai lui Andrei Chiliman, șeful PNL București. Bătălia pentru București se anunță teribilă, mai ales că e de așteptat ca tabăra Vanghelie, deși se subțiază pe zi ce trece prin ”reorientarea” multor susținători ai acestuia, nu va sta complet cu mîinile în sîn, astfel că se aștepată anumite reacții în zilele care vin. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998