CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum s-a aruncat Monica Macovei in bratele jandarmilor mioritici

0 comentarii / 1486 vizualizări / 23 ianuarie 2012

Monicăi Macovei i-au fost suficienți cîțiva ani pentru a se dezice de principiile de altădată și a trece de cealaltă parte a pulanului jandarmilor, atunci cînd vine vorba de proteste de stradă. Astăzi, ea salută intervenția brutală a jandarmilor contra unor manifestanți adesea nevinovați, mai ieri se lupta pentru pedepsirea mînuitorilor de bastoane care brutalizau protestatarii.

Monica Macovei, la TVR Info, zilele trecute: ”Interventia jandarmilor la proteste a fost corecta. Sa stiti ca ar fi fost mult mai radicali in Germania, in Marea Britanie, in Franta. La noi jandarmii au parut ezitanti sambata si duminica”.

„Demonstraţiile şi protestele paşnice sunt o componentă a democraţiei, dar condamn violenţa. Şi toţi trebuie să ştim că nu vom primi rezolvări la problemele noastre aruncând cu pietre. Nu se poate construi nimic prin violenţă. Cei care manifestă paşnic şi au un mesaj de transmis trebuie să se dezică şi să se separe de cei violenţi, iar cei care instigă la violenţe au o mare răspundere”, și-a întărit ea poziția într-o declaraţie remisă ulterior Mediafax.
”Mitingurile au degenerat în Bucureşti, mai aproape de centrul politic al ţării şi atunci când s-au şi înmulţit declaraţiile politice de încurajare a protestelor din partea liderilor USL. Ponta şi Antonescu au salutat protestele, i-au îndemnat pe români să iasă în stradă, în timp ce ei îşi făceau noi calcule politicianiste despre cum să profite de pe urma lor”, a mai spus Macovei.

În nicio intervenție, Macovei nu a suflat un cuvînt despre victimele abuzurilor jandarmilor, care au bătut și băgat în dube oameni nevinovați, inclusiv un biet site de cultură, ca să-i cităm pe profesioniștii pulanului. Niciun cuvînt despre răspunderea pe care o au oamenii legii, pentru că nicăieri în lume un organ de ordine nu are dreptul să folosească o violență mai mare decît cea pe care trebuie să o stopeze.

Interesantă schimbare la Monica Macovei.

Pe vremea cînd nu era o vajnică reprezentantă și apărătoare a Puterii, Macovei se ocupa cu cealaltă jumătate a problemei.
În 1997, spre exemplu, în calitate de procuror în cadrul Parchetului General, la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică – Serviciul pentru drepturile omului și criminologie, ea îi înainta ministrului Justiției, Valeriu Stoica, un raport masiv privind abuzuri ale procurorilor care arestaseră manifestanți nevinovați în timpul protestelor din Piața Universității, în iunie 1990.
Un raport care cuprindea nici mai mult, nici mai puțin decît 72 de cazuri instrumentate de Macovei de abuzuri grosolane în raport cu protestatarii.
Ironia sorții făcea ca Macovei să se afle, pe atunci, de aceeași parte a baricadei cu Asociația Victimelor Mineriadelor, care înaintase plîngeri penale, între alții, actualului președinte, Traian Băsescu, pentru rolul avut în aducerea minerilor.

Reprimarea violentă a manifestațiilor din Piața Universității, în iunie 1990, a avut ca rezultat ample represalii internaționale la adresa statului.
Departamentul de Stat al SUA a apreciat că acțiunile ”au lovit în inima democrației”, CEE a înghețat acordul economic și financiar cu România, intrarea în Consiliul Europei a fost amînată, ca și includerea în programul de ajutor PHARE. FMI a condiționat acordarea împrumuturilor de progresele pe calea reformei. La cererea Consiliului Europei, s–a instituit o Comisie parlamentară de anchetă a evenimentelor din iunie 1990.

Astăzi, cînd USL denunță la P.E. derapajele democratice ale regimului Băsescu, inclusiv violența nejustificată contra manifestanților, Monica Macovei e indignată: „USL vrea izolarea politica si economica a Romaniei. Ne aduce inapoi inainte de anii 1989. USL face eforturi sa ne scoata din Uniunea Europeana”.

Un discurs de care Iliescu, Chițac și Cozma ar fi fost mîndri, în 1990. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998