CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Cum s-au facut de ris marile juriste liberale Scantei si Gorghiu

6 comentarii / 5236 vizualizări / 30 aprilie 2022

Caz stupefiant într-un proiect de lege inițiat recent de două juriste de top ale PNL, Iuliana Scântei și Alina Gorghiu, ambele vehiculate în ultima vreme drept potențiali judecători la CCR, iar prima fiind chiar propusă oficial. Mai exact, cele două au inițiat introducerea într-o lege a unei prevederi noi, cu caracter revoluționar, care exista deja în legea respectivă.

Cele două juriste de top ale PNL au introdus recent în parlment un proiect de lege menit să stimuleze prezența pe listele electorale a femeilor și a tinerilor, uitînd, probabil, că propriul partid nu a trimis, spre exemplu, nicio femeie în guvernul actual. Ori poate tocmai de aceea.

Ce scriu cele două în expunerea de motive pentru modificarea legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice de la buget:

”Față de prevederea existentă în prezent, se propune pentru partidele politice care promovează femei, pe locurile eligibile, ca suma alocată de la bugetul de stat să fie majorată dublu proporțional cu numarul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”.

În virtutea acestui fapt, cele două propun ca noua formă a articolului privind finanțarea de la buget să sune așa:

”Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.”

Dușul rece vine de la Consiliul Economic și Social, care a avizat negativ, zilele trecute, propunerea de lege pentru un motiv foarte nostim: propunerea făcut de Gorghiu & Scântei deja există în lege:

Articolul 18
2) Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.

”În expunerea de motive se specifică faptul că prin inițiativa legislativă se propune, în plus față de prevederea în vigoare, că pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri · eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată la dublu, proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei. Modificările aduse sunt redundante, întrucât la art. 18 alin. (2) din Legea nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a carnpaniilor electorale, există deja această prevedere” se arată în avizul negativ al CES.

În plus, CES atrage atenția că o altă propunere a celor două senatoare, privind majorarea subvenției pentru partidele care promovează tineri pe liste, este inaplicabilă, întrucît nu se definește noțiunea de ”tînăr”, ceea ce lasă loc aprecierilor discreționare în scopul obținerii unor subvenții mai mari.

Partea bună în toată povestea e că dacă legea ar fi, prin absurd, votată, în ciuda neajunsurilor, ea ar putea fi corectată prin respingere de către Curtea Constituțională, cu Iuliana Scântei în noua componență. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. deci prevederea oricum exista?
  INSEAMNA CA PARTIDUKL A CANTARIT:
  ” costuri-beneficii ”
  (mu-ha-ha si voua
  2 p.proaste!)

 2. cum ar veni un partid cu
  elena ceausescu,imelda marcos,golda meir, ana pauker si
  margaret thatcher
  in guvern?!

 3. margaret thatcher a distrus mineritul din tara galilor
  aia oricum nu prea sunt engleji
  si a importat carbune direct din China
  nu din polonia,nu din germania,nu din ucraina;
  asa a ajuns China sa extraga anual 4’010’000’000 TONE CARBUNE,
  4 miliarde de tone anual
  tutele dracu!

 4. In loc de tineri trebuia mentionat plagiatori. Deci majorarea subventiei pentru partidele care promoveaza plagiatori pe liste. Cred ca si cretini merge. Sau ,,academicieni doctori ingineri”.

 5. SALTELISTELE VOR PE LISTE. AR AVEA CEVA ALEGATORI DUPA NUMARUL DE DARLAI CARE LE-AU DAT SUB COADA LA CATELE..
  GORGHIU A SARIT DIN PU..A IN PU..A, DE SI-A PIERDUT CAPUL SI ISAR, DIN CAUZA MANEVRELOR EI. ARE MANA BUNA, TUTA. UNU LA PUSCARIE, UNU CU CRANIUL SPART, ALTUL CU AYUHASKA, ALTUL O DEZMARITA CA POATE SE PLASEAZA SUB VREO SALTEA. IULIA ESTE MATROSCA LUI ION TIRIAC. TINTA EI E UNA: SA FIE BATRAN SI CU ZILE PUTINE. POLITICA SE FACE NUMAI DE CURVE BUNE LA SUPT…MINTEA-I SCURTA CA FURNICA. ASTA A LU TIRIAC MAI SCOATE SI INITIATIVE PENTRU PEDOFILI..O AVEA IN NEAM PE CAREVA OCUPAT CU SPORTUL ASTA…VORBA UNUI SENATOR : TREBUIE SA FU..EM SI NOI CEVA SI LA SERVICI! LOAZE SI PUTORETE…ZDRENTE PLATITE PENTRU CUR!

 6. Iuliana Scântei și Alina Gorghiu sunt juriste? Eu am auzit ca ele se ocupa cu altceva in PNL.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998