CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum scapa pedeliștii Romania de marii infractori

0 comentarii / 2211 vizualizări / 14 aprilie 2011

Judecînd după cum au stat lucrurile în ultimii 7 ani, răspunsul la întrebarea din titlu e simplu: prin ”scăparea” lor peste hotare.

Recenta dezertare din fața legii a lui Dinel Staicu repune pe tapet incapacitatea campionilor anti-corupție veniți la putere, în 2004, cu acest mesaj lipit pe frunte de a băga marii infractori după gratii. În cel mai rău caz, marii corupți sunt pedepsiți prin refugiul peste hotare, dar, dacă și-au pus bani deoparte, din timp, nu e rău de trăit nici acolo.

Dinel Staicu a dezbrăcat regimul portocaliu de ultima haină care îi acoperea goliciunea morală; fuga lui, exact cînd trebuia să intre în pușcărie, nu a fost urmată de nicio demisie la vîrf, de niciun regret public exprimat al vreunui factor responsabil.
În ultimii șapte ani, mai toți mari corupți, teroriști, criminali șamd au fentat justiția trecînd prin granițe ca prin șvaițer; totuși, destui se miră că nu suntem băgați în spațiul Schengen. De ani de zile, românii sunt amăgiți că îi vor vedea curînd pe alde Hayssam, Popa, Bivolaru, Necolaiciuc, dar pînă cînd se va întîmpla asta singurul lucru concret care se petrece e fuga altora. Nu poți să nu te întrebi cum se face că marii interceptori ai neamului trag cu urechea și înregistrează tot ce mișcă – de aia și suntem prima țară membră NATO în care un serviciu secret e condamnat pentru ascultări ilegale – dar nimeni nu a știut ce pune la cale afaceristul oltean, și nici nu a părut cuiva nefiresc faptul că a decis să își schimbe numele. Pe undeva e normal, doar procurorul general e ocupat cu probleme mai importante, cum ar fi livrarea de documente ziariștilor de casă, deși asta ar fi treaba departamentelor de comunicare.

După integrarea României în UE, statisticile infracționale ale Poliției au început, brusc, să arate mult mai frumos, lăsînd impresia că băieții cu caschete chiar își fac treaba mult mai profesionist. În realitate, majoritatea infractorilor s-au grăbit să o tulească peste hotare, de unde se putea fura mai profitabil decît din sărăcia mioritică.
Se pare că puterea a rezolvat în stil asemănător problema corupției: îi lasă pe vinovați să o tulească peste hotare și mai bifează o ”reușită”, că doar pentru opinia publică important e că, după gratii ori după granițe, marii infractori să nu mai stea la vedere. (Dan Ioan Popescu – www.danioanpopescu.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998