CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum schimonoseste Romania democratia

0 comentarii / 1599 vizualizări / 1 octombrie 2010

Observatiile de mai jos nu se refera doar la regimul Basescu. Cel mult, as putea afirma ca multiplele deficiente si vulnerabilitati ale mandatelor acestui presedinte au scos in evidenta, intr-o masura mai mare decat pana acum, gravele deficiente care tin de substanta procesului democratic.

In esenta, inventarul institutiilor si procedurilor democratice de care beneficiaza, in acest moment, Romania este cvasi-complet. Avem tot ce au si altii. Si atunci ce anume face diferenta? De ce noi nu functionam ca sistem democratic? Raspunsul meu este urmatorul: noi nu functionam ca sistem democratic pentru ca nu am implementat, cu adevarat, institutii si proceduri democratice. Ci doar le-am schimonosit. Am mimat democratia. Am pacalit-o. Si, mai departe, riscam sa o compromitem.
In decembrie 1989, Ion Iliescu s-a pus cu manuta lui, nu in coada, ci in fruntea unui FSN, vezi Doamne, organizatie civica emanata din revolutie. Dupa care, la scurt timp, spre stupoarea si revolta celor care sperau intr-o schimbare democratica, acelasi Iliescu a transformat FSN in partid politic. Siluind realitatea. Schimonosind esenta democratiei, conform careia un partid se formeaza de jos in sus, intr-un mod natural si avand o baza doctrinara. Aici, singura doctrina era dorinta de a lua puterea. La scurt timp, din acelasi motiv si din acelasi laborator, au inceput sa fie produse in serie partide politice. De apartament. Cu lideri de stransura. Dintre cei mai ciudati. Dintre cei mai excentrici. Scopul era acela de a suprima orice avant real al partidelor istorice. A fost a doua oara cand democratia a fost schimonosita. Dupa care, bietele partide istorice au fost infiltrate, supravegheate si deturnate masiv de la obiectivul lor real. In final, pe rand, toate au fost compromise.
Acelasi lucru s-a intamplat si in ceea ce priveste miscarea sindicala. Unde prima linie de rezistenta a fost mentinerea si favorizarea UGSR impotriva noilor organizatii aparute iar a doua linie de rezistenta a fost o combinatie intre cumpararea si compromiterea liderilor marilor centrale sindicale. Nici nu a fost greu. Lacomia unora nu se afla in concurs decat cu inteligenta lor in a face bani pe spinarea salariatilor. A fost a treia mare schimonosire.
A fost desfiintata Securitatea, vezi Doamne, pentru a se infiinta nenumarate servicii secrete. Care au sfarsit facand acelasi lucru. Adica politie politica. A fost a patra schimonosire.
Suntem in Uniunea Europeana si NATO si, ca sa intram, gazdele ne-au incurajat in sensul ca putem avea o economie functionala de piata. Nu avem asa ceva. Niciuna dintre trasaturile economiei functionale de piata nu este cu adevarat implementata in Romania. Este a cincea schimonosire, asupra careia am insistat intr-un demers editorial anterior. A sasea schimonosire este ca, pentru a dobandi ADN-ul comunitar, am infiintat toate institutiile necesare si indispensabile intr-o democratie moderna. Numai ca niciuna, absolut niciuna, nu functioneaza in mod real. Ci doar mimeaza faptul ca functioneaza.
In consecinta, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa luam totul de la capat. Oare vom avea parte de revolutie? De una adevarata? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998