CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum se face ”curatenie” in Politie in regimul Basescu

0 comentarii / 2718 vizualizări / 23 noiembrie 2010

Noul secretar de stat în MAI, Ioan Dascălu, și-a început cariera la vîrf, în Poliție, cu ajutorul neprețuit al primarului Aradului și al unui scandal cu iz politic. Și nu e singurul, după cum veți vedea în rîndurile care urmează.

Scurt remember: în 2005, la puțină vreme după ce regimul Băsescu și-a intrat în pîine, în Poliție s-a declanșat o mare campanie de schimbare din funcții a unor șefi de inspectorate județene, rămași din vremea PSD. Fiecăruia i se găsea cîte un schelet în dulap, ca motiv al schimbării, și nici Aradul nu a făcut exepție. Acolo, primarul Gheorghe Falcă a produs un scandal de pomină după ce l-a acuzat, în martie 2005, pe șeful poliției județene, chestorul Nicolae Gudiu, că acoperă presupuse ilegalități comise de pesediști. Mai precis, Gudiu era acuzat că a îngropat o anchetă privind scoaterea a 25 de computere din școlile municipiului pentru a fi folosite la alegerile interne din 2004, ale PSD, pe atunci partid de guvernămînt.

Că scandalul a fost unul intenționat o dovedește faptul că primarul Falcă a informat presa, ostentativ, de faptul că Gudiu și șeful poliției municipale, Gheorghe Tica, i-ar fi prezentat extrase din dosarul computerelor, deși legea nu le permitea acest lucru, o acuzație cam cusută cu ață albă, știută fiind pasiunea cu care politicienii își bagă nasul în diverse dosare, la noi. În plus, Tica a susținut că tocmai Falcă îl chemase la primărie ca să vadă dosarul respectiv. Imediat, primarul a anunțat ministerul de Interne să ia măsuri, considerînd că cei doi polițiști au încălcat grav legea. Să îi fi atras Falcă pe cei doi capi ai poliției arădene într-o capcană pentru ca, apoi, colegul Blaga de la București să aibă motiv să-i debarce, făcînd loc unor polițiști mai ”simpatici”, doctrinar vorbind? Posibil, chiar probabil, această ipoteză fiind susținută și de Gudiu, la acea vreme.

Înțelegînd că soarta sa e pecetluită, Gudiu a ales o retragere mascată de ieșirea la pensie pe motiv de boală (la fel și Tica), imediat fiind organizat un concurs pentru postul lăsat vacant. Cîștigător a fost Ioan Dascălu, pe atunci şeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din IJP Arad, dar, trebuie spus, concursul a fost cu scandal, o parte dintre concurenți contestînd (inutil) rezultatele. A fost momentul în care Dascălu și-a început, la doar 35 de ani, cariera la vîrf în Poliție, de la Arad el fiind transferat la Timiș, apoi de la Londra adus, iată, la vîrful MAI. În scurtă vreme, din poliția arădeană au fost eliminați aproape 40 de agenți, ceea ce a condus la o veritabilă criză de cadre, acoperită în pripă cu oameni aduși de la jandarmerie. Că poliția arădeană ajunsese un veritabil focar de infecție sau că a fost vorba de epurări cu oarece substrat politic puse în scenă de noua putere, e o întrebare la care e greu de răspuns, deocamdată.

Ceea ce e interesant de observat, însă, e faptul că actuala campanie de ”curățare” a inspectoratelor județene suspectate de legături cu interlopii este identică, efectiv, cu cea demarată în 2005. Acum scînteia care a aprins pulberea e asasinarea interlopului Mararu, atunci era cazul Gregorian Bivolaru, despre care se spunea că a reușit să fugă din țară cu largul concurs al unor șefi din poliție. Coincidență, în centrul acelei campanii se afla Dan Fătuloiu, șef al IGP, cel care a ”supervizat” o droaie de pensionări ale unor șefi din poliție, dar și anchetarea altora, în cazul Bivolaru. Și care acum este, el însuși, schimbat în urma unui scandal urît mirositor.

Au trecut, iată, cinci ani de la ”curățarea” Poliției de cadrele care aveau legături cu interlopii și avem parte de un scandal care pare să demonstreze că, de fapt, nu s-a schimbat nimic, iar șefii poliției din toată țara continuă, nestingheriți, să fraternizeze cu interlopii. Altfel spus, s-au înlocuit, cel mult, corupții ”lor” cu cei ai ”noștri”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998