Cum se face presa in trusturile mogulilor ”buni”
0 comentarii / 1609 vizualizări / 18 octombrie 2010
Dacă stenogramele obținute cu trudă profesională de la Parchet de către ”Evenimentul zilei” ne arată cum se dau indicațiile editoriale în trusturile mogulilor ”răi” (rușine, Sorin Vîntu!), musai să ridicăm un colț al plapumei și de pe trusturile mogulilor ”buni”, conform împărțirii făcute de deontologul de la Cotroceni.
Mai precis, să arătăm cum se supervizează, la trustul fraților Păunescu, direct de către patronul ne-jurnalist, pînă și cele mai inofensive produse mediatice, cu ajutorul dezvăluirilor făcute azi de siteul paginademedia.ro. Concret, siteul relatează că ediția din acest an a Top 300, realizat de săptămînalul economic Capital, nu a putut vedea lumina tiparului odată cu cel rival, realizat de Adevărul Holding, dintr-un motiv foarte simplu: nu își dăduse acordul Bobby Păunescu. Potrivit informațiilor siteului amintit, Bobby Păunescu este și cel care a modificat clasamentul miliardarilor, înlocuindu-l pe Dinu Patriciu, de pe prima poziție, cu Ion Țiriac. Contactat de paginademedia.ro, Bobby Păunescu a negat că ar fi modificat topul: “Când mi-a arătat Claudiu Șerban (șeful de la Capital n.n.) topul, înainte de tipar, Țiriac era pe primul loc”.
Dar a admis că din cauza lui s-a produs întîrzierea apariției pe piață. Astfel, aflat în pregătiri cu un nou film, Păunescu junior nu a avut timp să studieze Top 300 decît la 11 zile după ce i-a fost trimis: ”Când scriu la scenariu, nu răspund nimănui. Am văzut mesajul celor de la Capital pe email, la 11 zile după ce a fost trimis, dar se întâmpla acum o lună, o lună și jumătate”. Păunescu recunoaște și că topul nu putea apărea fără acordul său: “Este adevărat că am spus că vreau să văd și eu ce apare la mine. E vina mea. Dar, când scriu, sunt foarte greu de găsit, chiar și pentru cei din famile”. De ce ținea morțiș, însă, mogulul cel bun să vadă produsul final înainte de a fi trimis la tipar? Simplu “Am vrut să văd doar ce apare la mine. Mai exact, mă interesa ca poza să fie în regulă”.
Ghici-ghicitoarea mea: dacă un om care nu a făcut jurnalism în viața lui trebuie musai să aibă cuvîntul final pe un banal top economic, ce fel de indicații se dau la trustul fraților Păunescu atunci cînd, pe țeavă, e, să zicem la întîmplare, un interviu cu Traian Băsescu? Sau, eventual, un lot de stenograme livrat la pa(r)chet?
Comenteaza