CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum se smenuiesc la Bruxelles inaltele principii morale. Si un scandal ignorat de presa noastra

5 comentarii / 8879 vizualizări / 11 septembrie 2020

Scandal mare, ieri, în cadrul unei dezbateri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din cadrul PE, privind situatia rapoartelor MCV pentru București și Sofia. Un scandal despre înalte aranjamente murdare în numele unor interese politice de grup, și despre care presa de la noi nu suflă o vorbă, deși a acordat spații ample dezbaterilor. Noroc că mai există presă străină.

Concret, după cum relatează Politico.eu, comisarul european pentru valori și transparență, Věra Jourová, a fost pusă ieri la zid de către deputații europeni, care au presat Bruxellesul să dea socoteală legat de reacția aproape inexistentă la problemele Bulgariei privind statul de drept.

Se amintește, astfel, că protestatarii ocupă nervoși străzile din Sofia de două luni încoace, pe fondul unei crize de corupție în creștere, care scoate la lumină modul în care sistemul judiciar bulgar a fost politizat și deturnat de oligarhi pentru propriul beneficiu. Ar fi fost de așteptat, consideră deputații europeni, ca Bruxelles-ul să monitorizeze statul de drept bulgar prin intermediul MCV, dar în loc de asta a elaborat rapoarte mai degrabă pozitive, în timp ce situația se deteriora.

Mulți dintre opozanții premierului bulgar Borisov acuză Bruxellesul și Berlinul că închid ochii asupra corupției bulgare, deoarece premierul este un aliat cheie al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al cancelarului german, Angela Merkel, în Partidul Popular European de centru-dreapta pe scena europeană.

Și ieri i s-a aruncat exact asta în față, ceea ce a făcută-o să replice, iritată:
„Resping cu tărie acuzația dvs. că sunt complice al lui Borisov”, i-a transmis ea lui Clare Daly, europarlamentar irlandez care a atacat Comisia pentru că este „complice” în scandalul corupției Bulgariei. ”Vă rog, nu mă jigniți”, a răspuns Jourová.

„Mi se pare rușinos faptul că Comisia stă pe gard în acest caz, ea este complice la corupție și nu face suficient de mult”, a mai spus Daly.

„Avem în acest moment oamenii îngenuncheați, avem arestări în masă, oameni care sunt bătuți, împroșcați cu gaze, polițiștii care acționează fără a putea fi identificați, membri marcanți ai societății încarcerați, oameni aflați în grevă a foamei și noi vorbim despre monitorizare și progres”, a adăugat eurodeputatul.

Un alt europarlamentar, olandezul verde Tineke Strik, a acuzat Comisia că nu folosește arsenalul complet de instrumente la dispoziția sa și că ar putea căuta să sancționeze Sofia cu restricții bugetare sau cu proceduri de încălcare a dreptului comunitar.
Strik a subliniat „situația alarmantă” și „declinul constant al statului de drept în Bulgaria”, cu corupție pandemică, și un procuror șef „care este departe de a fi independent”. Strik a declarat că UE trimite un „semnal complet greșit” atunci cînd spune că este acum gata să închidă MCV.

Politico mai amintește că, zilele trecute, președintele Curții Supreme de Justiție, Lozan Panov, a declarat revistei germane Der Spiegel că a raportat la Bruxelles despre nesinceritatea reformelor din sistemul de justiție, dar că subvențiile UE au continuat să curgă și să alimenteze corupția:

„Într-o țară normală, în calitate de judecător, ar trebui să rămân în afara politicii. Dar și în cazul nostru trebuie să spun: Da, Bulgaria este un stat capturat. Asta este ceva ce politica europeană nu vrea să recunoască. De Ungaria și Polonia se vorbește mult în Europa, dar nu și de Bulgaria, din păcate”.

Trăgînd linie și adunînd, avem o țară, Bulgaria, în care se întîmplă evenimente de o maximă grozăvie în materie de justiție și stat de drept, pînă la ieșirea a zeci de mii de cetățeni în stradă, protestînd contra guvernului.

Numai că Bruxellesul tace mîlc și mîngîie pe cap guvernul doar pentru că – spun deputații europeni – premierul Boyko Borisov e membru al PPE-ului lui Merkel și mare susținător al șefei Comisiei Europene.

La fel cum s-a întîmplat și se întîmplă și în România lui Iohannis, unde Bruxellesul nu atinge regimul său nici cu o floare, tot pe motiv de mare familie popular-europeană.
Aproape am paria că raportul pe statul de drept, care va fi dat publicității în următoarele zile, va prezenta elogios diverse ”realizări” ale guvernului Orban și va sancționa tot guvernările anterioare pesediste.

Să te mai miri că, ieri, la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE, Ludovic Orban a făcut un anunț care merita mai multă atenție, conform căruia guvernarea de după alegeri va fi o afacere PPE 100%, adică PNL-PMP-UDMR, iar macroniștii de la USR-PLUS nu au decît să-și pună pofta în cui? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Mita pt.presa DE RAHAT ,CORUPTA SI INFECTA DIN ROMANIA este de 40 milioane de EURO!

 2. Cloaca UE; ce asteptari poti avea? Doar nu dreptate, justitie, respectarea legilor. Famiglia politica, atat si nimic mai mult. Merita apartenenta la asa ceva?

 3. este, cumva, ironic cum aceasta constructie denumita U.E. si-a arogat structura si comportamentul unui stat FARA a fi, insa, unul… si ma refer aici la organizarea U.E.: parlament, consiliul U.E., comisia europeana, consiliul european, curtea de justitie a U.E., curtea europeana de conturi, banca centrala europeana, parchetul (!) european, s.a.!

  daca privesti asa, mai superficial, esti tentat sa dai credit acestei organizari de tip statal insa un ochi ceva mai atent sesizeaza imediat faptul ca papusarii acestei pseudo-entitati [de tip statal] au lipsit-o pe aceasta de insasi fundamentul ei ideologico-administrativ: aceasta organizatie numita U.E. – desi se comporta ca un stat – NU este definita altcumva decat ca o „uniune politica si economica” (!)

  iar cel mai curios lucru este ca, aidoma pildei „imparatului gol”, nimeni nu pare a avea determinarea de a pronunta cu voce tare ceeace este evident pentru toata lumea: cand, oare, acestei constructii atat de stufoasa si de extinsa i se va turna (si) fundatia atat de necesara (si fara de care nicio constructie nu poate rezista in timp) si de clarificatoare ce priveste tipul de stat care U.E. se doreste a fi: confederatie (dupa modelul elvetian), republica federala (dupa modelul german), confederatie (dupa modelul american) etc.

  caci daca va ramane o simpla „uniune” este foarte posibil sa aibe – in viitorul foarte apropiat – soarta acelei uniuni care s-a vrut un model planetar si a esuat lamentabil din cauza discrepantelor socio-economice ale membrilor sai (imposibil de a fi acomodate in viata reala): uniunea sovietica.

 4. Mda, cica sa fie impartiala, sa nu se amestece in situatia poitica dintr-o tara, toate indicatii pe site=urile acestor organizatii internationale. Pai saraca cum sa fie cucurucucu in doua luntre ? Pe de alta parte, daca si ea a fost „aleasa” tot din sanul acelei „elite:, ce sa faca? Sa se dea de gol?

 5. […] site publică, pe 11 septembrie, un articol în care este descrisă o discuție recentă din Comisia pentru libertăți civile, justiție și […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998