CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Cum si de ce a inviat USRPLUS barza ”impuscata” de generalul Ciuca

8 comentarii / 6194 vizualizări / 6 ianuarie 2021

Analistul Ion Cristoiu remarcă azi, pe siteul său, o bizarerie de proporții, mai precis lupta la nivel de mari lideri politici pentru eliminarea și mai apoi recuperarea unei oengiste din componența Consiliului Economic și Social. ”Prima victorie a coaliției de dreapta” scrie analistul, sarcastic, despre readucerea Adrianei Radu în CES. O observație corectă pe marginea unor acțiuni aiuritoare, dar care ascund o miză mult mai mare, ideologică, fără a mai vorbi de niște uriașe semne de întrebare legate de prezența societății civile în CES. Semne care ar fi trebuit să ne apară de mai mult timp.

Să reamintim pe scurt.
Abia numit premier interimar, generalul Nicolae Ciucă face un gest ciudat: el invalidează desemnarea în componența plenului CES a Adrianei Radu, candidată din partea Asociației Sexul vs Barza și o înlocuiește cu un specialist în stingerea incendiilor.
Ce l-o fi apucat pe ditamai generalul să se preocupe de asemenea chestiuni cînd țara era sufocată de pandemie și de căderea economică?

Nu am apucat să căpătăm un răspuns că vine una și mai și: după validarea noului guvern, vicepremierul Dan Barna face presiuni pe noul premier Florin Cîțu, iar acesta o repune în funcție pe Adriana Radu.
Trei mari figuri politice, doi premieri și un vicepremier se războiesc politic pentru un amărît de loc în CES, organ consultativ și nu executiv.

De ce?

O ipoteză demnă de luat în seamă e că asistăm la o foarte interesantă bătălie ideologică.

Asociația Sexul vs. Barza e unul dintre acele ONG-uri pe care le-am putea numi progresiste. Militează, inclusiv prin clipuri video, pentru o educație sexuală aprofundată și pentru folosirea corectă a jucăriilor și acesoriilor sexuale, de la dildo pînă la batistele pentru sex oral (de la ei am aflat că există, azi).

Un logo al asociației e un bebeluș care scoate capul din vaginul mamei. Asociația acordă spații ample fenomenului LGBTQ și, în general, oferă informații utile despre sex, chiar dacă analistul Ion Cristoiu atrage atenția că granița dintre educație sexuală și pornografie e destul de subțire, uneori.

Spunem, deci, că munca Asociației Sexul vs. Barza e utilă pentru societate.
În același timp, observăm că asociația face parte din Coaliția pentru egalitate de gen, care grupează ONG-uri specializate în drepturile femeilor, ale minorităților sexuale și nu numai, și militează pentru egalitate între sexe, fără discriminare.
ONG-uri care, alături de alte cîteva zeci de la noi, duc o bătălie aprigă de multă vreme pentru introducerea educației sexuale în școli.
O temă a progresiștilor, dar foarte puțin pe placul conervatorilor, ea fiind puternic combătută, spre exemplu, de Coaliția pentru familie.

Iar Coaliția pentru familie, ne amintim, a semnat în 2016 un protocol oficial cu PNL pentru susținerea celebrului referendum de modificare a Constituției pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același gen.

Înaintea referendumului, chiar dacă Ludovic Orban a lăsat votul liberalilor pe seama conștiinței lor, a fost clară poziționarea favorabilă a PNL față de Coaliția pentru familie.

Cînd generalul Nicolae Ciucă a fost adus de Klaus Iohannis la cîrma guvernului, s-a vorbit intens și nu fără temei de preluarea șefiei PNL de către acesta.
Ori, prin eliminarea Adrianei Radu din CES, Ciucă a ținut să dea un semnal ideologic clar, în sensul unei poziționări conservatoare, de sorginte creștin-democrată. Un militar tradiționalist prin excelență la conducerea unei formațiuni care după integrarea în PPE încearcă să se tragă mai spre dreapta și să acopere locuri lăsate libere de formațiuni azi dispărute.

De cealaltă parte, pentru USRPLUS era crucială readucerea Adrianei Radu în CES, tot ca semnal ideologic.
”Alianta USR PLUS isi are radacinile in societatea civila si nu va uita niciodata acest lucru” jubila Dan Barna pe Facebook după anularea deciziei lui Ciucă.

Să o spunem de-a dreptul: CES nu e chiar un organism care să facă legea în stat, are un rol mai mult simbolic, iar prezența unui ONG-ist în componența sa nu înseamnă accesul la niscaiva pîrghii de putere.

Înseamnă, însă, altceva.
Înseamnă o creștere exponențială a prestigiului respectivului ONG, care se poate lăuda cu o recunoaștere guvernamentală.
Iar asemenea ONG-uri, ajunse de prestigiu, pot face mari servicii electorale unor formațiuni politice atunci cînd trebuie.

USRPLUS este apropiat de pozițiile Coaliției pentru egalitate de gen.
PNL, de pozițiile Coaliției pentru familie.

Lupta disproporționată pentru un amărît de loc în CES e, de fapt, lupta pentru afirmarea unor principii care se vor a defini PNL ori USRPLUS; de aceea ea a fost și purtată.
Au cîștigat progresiștii, profitînd de faptul că ”planul Ciucă” al Cotrocenilor a fost dat, deocamdată, peste cap.

Dincolo de asta, să spunem despre componența CES că e cel puțin dubioasă.
Legea nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic și Social, organism care avizează proiectele de acte normative iniţiate de Guvern şi propunerile legislative ale parlamentarilor, prevede în componență un număr de 15 membri din partea societății civile.

Numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea Ministerului Muncii, aceștia trebuie să acopere cu precădere structuri ale societăţii civile precum organizaţii ale drepturilor omului, din domeniul sănătăţii, al mediului, al protecţiei consumatorului, al profesiunilor liberale, al agriculturii organizaţii, al pensionarilor etc.

Ca să se dea o spoială de democrație, reprezentanții ONG-urilor sunt votați de către alte ONG-uri înscrise pe o platformă de votare, cîteva sute dintr-un total de peste 100.000 de fundații și asociații active în România, dacă e să vorbim de reprezentativitate. Totuși, votul e doar simbolic, legea CES neprevăzînd asemenea procedură, asta apropo de criticile la adresa lui Ciucă pentru numirea unui oengist care nu fusese votat pe respectiva platformă.

În actualul plen al CES regăsim nume precum Asociaţia Festivalul de Film Transilvania(?!!), Asociaţia Help Autism, Asociaţia Psihologilor din România, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii – FONPC, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România – ANOSR, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Federaţia Consiliului Tineretului din România.

Toate sunt demne de maximă apreciere pentru ceea ce fac, dar se ridică întrebarea cît de mult se regăsesc aceste ONG-uri în actele normative ale Guvernului și Parlamentului pe care trebuie să le avizeze înaintea lansării spre adoptare? Cîte legi reclamă competența specialiștilor în autism ori a realizatorilor de film?

Nu ar fi fost firesc să prevaleze ONG-uri cu specializări în problematici mai ample, precum justiția, drepturile omului, sănătatea, protecția mediului ori dezvoltarea muncii?

De ce lipsesc din componența CES cele mai prestigioase ONG-uri autohtone, Transparency International, Pro Democrație, Freedomhouse, ActiveWatch, World Vision România, Centrul de Resurse Juridice, GDS, IPP, SAR, Romani CRISS, ACCEPT, Alianța Civică șamd?

Sunt cîteva întrebări legitime, credem noi, și care meritau puse mai demult, încă de pe vremea cînd componenta civică a CES a început să devină o chestiune de mic litraj. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Bețivul securist Petrov l-a pus pe slugoiul securist mic și prost Emil Boc să ia credit de la FMI fără avizul Parlamentului.
  În noiembrie 2009 ne-a dat vestea bună a ieșirii din criză după ce un an întreg PDL a petrecut cu oi pe dealuri pe bugetul statului, iar după fraudarea alegerilor, același beți securist Petrov a adus la lumină ceva ce până atunci nu exista de facto, Consiliul Economic și Social, o făcătură care a avizat măsurile de austeritate scornite de prostovanul securist bețiv Băsescu Petrov.

  • Vezi ca ej tu insusti Parpanghele? Scrii numai prostii. Corect se spune: „Bețivul securist prost Petrov l-a pus pe slugoiul mic și cuminte Emil Boc să ia credit de la FMI fără avizul Parlamentului”

   • Securiste, atunci îl lingeai în cur pe Băsescu cum îi lingi în cur acum pe toți ceilalți securiști.

    Nu-ți pui și tu problema că mănânci căcat de când exiști?

    • Parpanghele, esti si prostovan si jigodie. Toata lumea stie ca Franklin a fost si este un antibasist notoriu, o stii si tu, dar faci pe desteptu’ ceea ce nu e cazul, pesedist asistat mic si irecuoerabil care esti.

     • Franklin a fost pupinbăsist până la finalizarea mandatelor lui Petrov.

      Jigodie, poluezi zona hotnew-contributors cu aceleași căcaturi securiste. te-ai născut comunist și ai ajuns un bolșevic stalinist. :)))))))))))))

 2. Toate ong-urile ar trebui luate la puricat, mai ales pentru a se afla sursa banilor. Probabil cea mai mare parte dintre ele sunt sorosiste. Chiar fac ceva in favoarea societatii romanesti sau sunt doar de umplutura pentru a fi activate „la nevoie”?

  • Să nu uităm că multe „dintre cele mai prestigioase ONG-uri autohtone” înșirate de autor:
   Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse Juridice, Societatea Academică din România [SAR], Institutul pentru Politici Publice [IPP], ActiveWatch, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani CRISS,
   au militat contra referendumului din octombrie 2018 pentru definiția căsătoriei. Ca să nu mai vorbim de ‘autohtona’ Freedom House, creația lui Soroș.
   Toate sunt în aceeași categorie cu asociația „Sexul vs. Barza”.

 3. bune intrebari Distins Jurnalist!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998