CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Cum sunt prostiti in fata romanii de catre noul guvern Ciolos-Iohannis

3 comentarii / 6101 vizualizări / 22 noiembrie 2015

Dacă prima etapă a nașterii noului guvern a fost convingerea populației că e vorba de o emanație a străzii, după modelul FSN-ului emanat de Revoluție, a doua etapă constă în îmbrobodirea electoratului că noul cabinet e unul al moralei și al transparenței desăvîrșite. Efort pentru care nu se precupețește nimic, nici măcar tîrîrea în ridicol a miniștrilor încă de la prima ședință, după cum vom demonstra în cele ce urmează.

Un comunicat pompos al ONG-ului ”România curată”, încă necontrazis de guvern, ne informează că joi, în deshiderea primei ședințe de guvern, miniștrii lui Dacian Cioloș au semnat, în premieră la noi, o declarație pe propria răspundere conținînd criterii de integritate propuse de 35 de organizații civice.
Potrivit aceluiași comunicat, ”România Curată a luat act de aceste declarații și va sesiza autoritățile în drept în cazul în care constată că aceste criterii nu au fost, în fapt, îndeplinite”. De asemenea, suntem informați că actele ”au fost semnate joi, la prima ședință de guvern condusă de Dacian Cioloș, declarațiile de integritate figurând pe ordinea de zi”.

Iată cum sună textul Declarației de integritate

”Subsemnatul/subsemnata …., propus pentru funcția de ministru în Guvernul României,

Prin prezenta, declar pe propria răspundere că îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii de integritate:

Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în comiterea de infracțiuni sau cazuri de corupție, nu am fost condamnat(ă) și nici nu sunt trimis(ă) în judecată pentru astfel de fapte;
Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în migrații politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
Nu am ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu am fost informator (informatoare) și nu am făcut parte din fosta Securitate, nu sunt și nu am fost ofițer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete;
Nu am promovat și nu promovez discurs discriminatoriu, bazat pe ură.
De asemenea, declar că am cunoștință despre prevederile legale privitoare la falsul în declarații și cele privitoare la efectele legale (penale și civile) ale falsului în declarații”.

Și acum, să o luăm metodic.

Prima dezinformare gravă ar fi că joi, în prima ședință de guvern – la două zile de la depunerea jurămîntului de investire -, membrii cabinetului Cioloș au semnat declarații în care se prezintă drept ”propuși pentru funcția de ministru”. Ceea ce e fals, ei erau bine mersi, deja, miniștri.

În al doilea rînd, pe siteul de guvern, în comunicatul oficial de după ședința din 19 noiembrie, nu apare absolut nicio referire la operațiunea de semnare care s-ar fi aflat, așa cum pretinde ”România curată”, pe ordinea de zi. Cele patru puncte ale ordinii de zi au vizat cu totul alte teme.

Asta nu înseamnă că semnarea nu a avut loc, o recunoaște, de altfel, chiar Dacian Cioloș, într-un interviu dat, ulterior, RRA: „Această declarație de integritate pe proprie răspundere, da, a fost semnată de miniștri, nu le-am impus-o eu, ci LE-AM RECOMANDAT (s.n.). Sunt niște criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizații neguvernamentale din România care de mulți ani de zile lucrează pe aceste domenii. (…) De ce LE-AM SUGERAT (s.n.) să le semneze? Mi se pare că este important ca oamenii să-și asume aceste criterii, în măsura în care ei le îndeplinesc și, pe de altă parte, cred că este important să dăm și semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere, că anumite criterii de integritate vor fi respectate de toată lumea”.

Atenție, însă, la nuanțe.

Pe de-o parte, operațiunea de semnare nu a făcut parte din ordinea de zi oficială a guvernului, pe de alta, premierul Cioloș recunoaște că miniștrii nu au fost obligați să o semneze, ci doar li s-a ”recomandat”.

De ce?

Simplu: premierul știe că la mijloc e doar o cacealma de imagine.

”România curată” vorbește de sesizarea organelor de anchetă penală pentru fals în declarații dacă se descoperă că vreunul dintre semnatari a mințit.

Numai că, art.326 din Codul Penal, privind falsul în declarații, sună așa:

”Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Asta înseamnă că miniștrii lui Cioloș ar fi trebuit să semneze declarațiile ÎNAINTE de investire în funcții, pentru că doar atunci ar fi putut fi acuzați că au urmărit obținerea unei consecințe juridice, adică postul de demnitar.

Pe de altă parte, art.326 coroborat cu 175 din C.P. spune că declarația pe propria răspundere trebuie făcută în fața unui funcționar public sau a unității în care lucrează; atît timp cît premierul Dacian Cioloș ori guvernul nu își asumă oficial receptarea declarațiilor în cauză, ele se cheamă că sunt date în fața societății civile, deci se plasează în afara Codului Penal.

Sunt doar niște hîrtii fără valoare juridică, ci doar morală.

Nu ar fi rău nici așa, dacă premierul Dacian Cioloș ar fi anunțat explicit că încălcarea vreunui punct al declarațiilor respective se va solda cu demiterea imediată din guvern a respectivului, procedură pentru care nu e nevoie de nicio anchetă penală.

Numai că premierul nu a suflat o vorbuliță pe această temă.

Nici el, nici alt înalt oficial și nici măcar ”România curată”, care vorbește doar de sesizarea organelor penale și civile. O sesizare cu efecte nule, atît timp cît declarațiile sunt fără valoare juridică.

Să nu fi știut asta președintele Iohannis, premierul Cioloș, ONG-urile, miniștrii?
Evident că au știut, dar importantă nu e promovarea unui cabinet curat pînă în măduva oaselor – ar fi și greu atît timp cît premierul recunoștea public că habar nu are despre unii dintre membrii săi – ci ”împachetarea” electoratului, care trebuie să înghită noua operațiune de PR politic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Proverbe romanesti:

  „Si minciuna e vorba, dar vemea descopera adevarul.”

  „Cine spune minciuna o data, rareori mai are crezare.”

  „Cine spune minciuna e ca si cel ce fura.”

 2. Excelenta fotografia prezentata de dl. BTI !

  Prin dimensiunile sale, dl. Ciolos, plasat intre dl. Iohannis si dl. Vasile Dancu, pare raul cel mai mic.

 3. Si dl Ciolos a semnat panarama aia de hirtie sau el e scutit de Bruxelles? Ce de papitoi! Cit o sa mai dureze sa avem niste lideri adevarati si patrioti , sa apere interesele Romaniei si ale romanilor?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998