CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum terfelesc Basescu si PDL strategia nationala de aparare

0 comentarii / 2220 vizualizări / 23 iunie 2010

În timp ce una dintre prevederile noii strategii naționale de apărare stîrnește valuri cît casa, e vorba de presa ca factor de risc, alte cîteva prevederi ar merita studiate mai cu luare aminte, și asta dintr-un simplu motiv: propăvăduite de administrația Băsescu, ele sunt grosolan încălcate chiar de către cei dragi lui: pedeliștii, guvernul Boc ori chiar propria familie.

Spre exemplu, la capitolul ”Principalele riscuri și amenințări la adresa României”, noua strategie de apărare consemnează, pe un loc fruntaș, consumul și traficul de droguri. Stupefiant (ca să facem un joc de cuvinte), dar ,anul trecut, însuși fiica președintelui cerea legalizarea consumului de droguri, inclusiv prin difuzarea publică de informații false, precum cea că în campusurile universitare americane marijuana ar fi permisă. De asemenea, tot anul trecut, o ditamai comisia prezidențială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propunea dezincriminarea consumului de droguri. În fine, să notăm că în regimul Băsescu a explodat comerțul cu droguri așa-zis etobotanice, care a ajuns la cote record în Europa, stîrnind îngrijorare pînă la Bruxelles.

O altă amenințare severă este ”proliferarea unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste, care pot afecta drepturile și libertățile cetățenilor, coeziunea socială sau relațiile interetnice”.
Reamintim că, zilele trecute, la Bruxelles, grupul europarlamentarilor PDL a votat, în bloc, pentru validarea extremistului Laszlo Tokes în funcția de vicepreședinte al PE, personajul fiind cunoscut pentru contestarea Tratatului de la Trianon, pentru susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc șamd.

O amenințare gravă este considerată ”degradarea mediului înconjurător”, în condițiile în care PDL susține mineritul cu cianuri de la Roșia Montana și tocmai a dat undă verde, alaltăieri, prin ministerul Mediului, pentru reluarea autorizării proiectului.

La capitolul ”Vulnerabilități” se menționează, între altele ”politizarea excesivă a unor instituții”, fără nicio legătură, desigur, cu recentul scandal de la Curtea Constituțională, ca și ”diminuarea capacității de aplicare a legii de către unele instituții ale statului”, de asemenea, fără legătură cu expirarea mandatelor unor judecători ai Curții mai înainte de a fi propuși alții noi, cazul nefiind singular.

O altă vulnerabilitate este ”degradarea coeziunii familiilor ca urmare a fenomenului de migrație”. Reamintim că migrația căpșunarilor a reprezentat o afacere de sute de milioane de euro pentru firme apropiate PDL și pentru lideri marcanți ai partidului, iar Traian Băsescu a cerut personal, la negocierile de după alegerile din 2004, ca postul de secretar de stat responsabil cu Migrația Forței de Muncă să revină unui om de casă, Daniela Andreescu.

Vulnerabilitate e considerată și ”deficiența în protecția și funcționarea infrastructurii critice”, deși actualul președinte decreta, acum cîțiva ani, că ”România nu are nevoie de autostrăzi”, iar majoritatea drumurilor naționale sunt, astăzi, pe mîna bună a asfaltatorilor apropiați ai PDL. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998