CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Curtea Constitutionala joaca in echipa Basescu – Boc. Cu sprijinul opozitiei

0 comentarii / 1678 vizualizări / 29 septembrie 2010

Titlul de mai sus poate vi se pare straniu. Si contradictoriu. Dar el se potriveste manusa unei realitati. Iar realitatea este ca enunturile politice de pana acum ale opozitiei s-au bazat, mult prea mult, pe o Curte Constitutionala, mult prea mult, colorata politic. Inadmisibil de mult.

Pentru o institutie care ar trebui sa fie total independenta in luarea deciziilor. In continuare, opozitia va culege ceea ce a semanat. Iar tandemul Basescu – Boc isi cumpara, pe mana Curtii Constitutionale, un timp pretios. Voi arata de ce.
Legea pensiilor este cel mai flagrant caz din istoria nu recenta, ci moderna a Romaniei, prin care un act normativ, in intregul lui, a fost furat. De catre insusi presedintele Camerei. Un furt TV. La care a asistat, practic stupefiata, intreaga populatie. Inclusiv Presedintele Romaniei, care este garantul Constitutiei. Si al sigurantei nationale. Furtul unei legi este o chestiune de siguranta nationala. Dar si un atac impotriva Constitutiei. Pentru ca Legea fundamentala a statului garanteaza un sistem democratic, care le confera parlamentarilor dreptul de a se pronunta in numele alegatorilor. Furtul acestui drept este anticonstitutional.
Si atunci unde a gresit opozitia invocand acest caz in fata Curtii Constitutionale? A gresit de trei ori. O data fiindca in loc sa reactioneze in forta pe loc, fortand declansarea cercetarilor penale impotriva celor vinovati – in primul si in primul rand, Anastase si Voinescu – si sa boicoteze Parlamentul pana cand sa ia decizia imediata de a se discuta si vota actul normativ punct cu punct, a preferat sa paseze mingea Curtii Constitutionale. Presupunand, in mod gresit, ca ea se va pronunta miercuri, 29 septembrie 2010. Ceea ce nu s-a intamplat. S-a pierdut, astfel, o saptamana la care se adauga inca o saptamana, cat timp Curtea Constitutionala mai trage de timp. In al doilea rand, opozitia a intrat singura in cursa, pentru ca a apelat la Curte intr-o chestiune care nu este, oricat ar parea de straniu, de competenta Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala nu are in atributii verificarea legalitatii unei proceduri interne in Parlament, oricat de grav ar fi fost furtul savarsit. In consecinta, asupra acestei plangeri, s-ar putea, atunci cand Curtea Constitutionala se va pronunta, opozitia sa aiba o mare surpriza. In al treilea rand, opozitia a gresit atunci cand a anuntat ca va cere suspendarea Presedintelui Traian Basescu din functie, daca si cand acesta va promulga Legea pensiilor. Aceasta este cea mai mare pacaleala dintre toate. Pentru ca nu este deloc exclus ca, peste o saptamana, Curtea Constitutionala sa declare neconstitutionale doar cateva articole din Lege. Dupa care, va mai trece un timp pana cand va veni cu decizia scrisa. Iar apoi, 45 de zile in care Parlamentul are posibilitatea sa faca modificari. Abia apoi mai curge un termen in care Presedintele poate sa nu semneze. Si, astfel, sunt toate sansele sa intram in anul viitor, opozitia nemaiputand din acest motiv, fara a se dezice de propriile ei declaratii, sa-l mai suspende pe Basescu.
Si asta nemaipunand la socoteala faptul ca avem o Curte Constitutionala de partid, in care scorul PD-L este de 3 la 2. Daca nu cumva dreptatea o va imparti, din nou, reprezentantul UDMR. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998