CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cutia cu secrete a lui Sebastian Ghiță

2 comentarii / 3517 vizualizări / 19 aprilie 2017

El, în sine, nu prezintă vreun interes maxim pentru societatea românească. În schimb, secretele pe care le deține și care ar putea fi făcute publice au o valoare uriașă. De aceea, în mod firesc, românii se întreabă în ce circumstanțe va fi deschisă cutia cu secrete a lui Sebastian Ghiță. Și dacă ea va fi deschisă vreodată. La această dilemă, încerc să răspund.
Până la un punct, ceea ce se întâmplă cu Sebastian Ghiță prezintă un grad ridicat de senzațional. Un tânăr om de afaceri a câștigat sume exorbitante adjudecându-și, într-un domeniu foarte bine remunerat, cele mai importante contracte cu statul. A avut și are acces, prin industria sa de IT, la secrete ale celor mai importante instituții de forță. Din România și, iată, după cum aflăm, chiar și din Serbia. În plus, Sebastian Ghiță a urcat în mare viteză și treptele politicii de la București. Ajungând secretar al Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. Legăturile sale cu SRI au fost și sunt de notorietate. Toate cele de mai sus nu îl califică însă pentru a se bucura de celebritatea de care se bucură. Și nici nu ar putea crea orizonturi de așteptări care există în mod real.
Nici măcar poziția sa, și ea de invidiat, de patron al trustului România TV și nici strânsa prietenie pe care a avut-o cu fostul prim-ministru Victor Ponta nu constituie în sine resursele uriașului interes stârnit de Sebastian Ghiță. Sursa atractivității ieșită din comun este în altă parte.
Sebastian Ghiță, după cum a declarat, și încă nimeni nu l-a contrazis, a avut în ultimii ani întâlniri săptămânale, chiar de două ori pe săptămână, cu doamna Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Direcției Naționale Anticorupție și fost procuror general al statului. La aceste întâlniri a participat, de fiecare dată, și generlaul cu patru stele Florian Coldea, până de curând șeful operativ al Serviciului Român de Informații. La unele dintre acestea a fost prezent și șeful justiției mai mulți ani la rând, Livia Stanciu, actualmente judecător la Curtea Constituțională. Și mulți alții. Între care chiar și șeful antenei CIA din România. E limpede că, la asemenea întâlniri, sute la număr, nu s-a discutat nici despre timpul probabil și nici nu s-au făcut pronosticuri cu caracter sportiv. Oamenii care au pretins că ei sunt statul, conducători ai celor mai importante instituții de forță, nu făceau altceva decât să pună țara la cale. Iar când pui țara la cale nu din interiorul sistemului democratic, ci din proximitatea acestuia, nu faci altceva decât să forțezi regulile democratice. De altfel, în asta constă și chintesența dezvăluirilor pe care Sebastian Ghiță le-a făcut până în prezent și pe care le-ar mai putea face. Reprezentanții instituțiilor de forță au încercat să se substituie instituțiilor democratice ale statului. Aruncând practic la gunoi voturile a milioane de oameni. În asta constă crima. O crimă pe care, dintr-un motiv sau altul, Sebastian Ghiță, un om, până mai ieri, din interiorul sistemului, a decis să o denunțe public.
În mod întemeiat sau nu, sistemul a reacționat, astfel încât Sebastian Ghiță, temându-se de nenumăratele acțiuni penale îndreptate împotriva lui sau poate chiar temându-se că va fi distrus fizic, a fugit din România și a fost, zilele trecute, identificat și reținut la Belgrad. Acum, întrebarea care se pune, din perspectivă interesului public, este dacă acesta va mai vorbi sau nu. Și dacă va mai vorbi, unde o va face? Mai degrabă la Belgrad? Sau mai degrabă la București?
În capitala Serbiei, el are șansa de a tergiversa foarte mult timp procedurile de extrădare. În acest scop, are două pârghii. O anchetă și eventual un proces împotriva sa pentru utilizarea de documente false, operațiuni care necesită în sine o perioadă îndelungată în care ar trebui să se consume diferite proceduri, și/ sau o eventuală solicitare de azil politic, care și ea, pentru a fi aprobată sau respinsă, înseamnă timp. Tot îndelungat.
În ambele scenarii de mai sus, Sebastian Ghiță își cumpără timp. Și presupun că asta și vrea. În tot timpul pe care îl va cumpăra, dacă dorește, el va putea călca în picioare sistemul. Sistemul care l-a produs , pe care el l-a servit și care apoi, dintr-un motiv sau altul, l-a abandonat. Este limpede că, de la Belgrad, va putea face dezvăluiri mult mai lejer, infinit mai lejer, decât din Beciul domnesc în care, cu certitudine, va fi azvârlit, chiar dacă încheie sau chiar dacă nu încheie un acord cu anchetatorii. La Belgrad, are chiar posibilitatea că, până la soluționarea cauzei, să aibă statutul unui om liber, cu interdicția de a părăsi țara. Sau un domiciliu forțat. Care, în orice caz, nu va fi Beciul domnesc.
Acolo, la Belgrad, nimeni nu îl va împiedica pe Sebastian Ghiță să își transforme spațiul în care trăiește într-un platou de televiziune. Într-un studio al propriei televiziuni. Iar dacă, așa cum mă aștept, a plecat cu informațiile la el, într-un amărât de stick, atunci am putea să ne așteptăm la un nou serial care să facă prăpăd în rândurile unor oficiali proeminenți ai așa-zisului stat de drept din România. Așa că putem aștepta cu un legitim interes să vedem ce mai iese din cutia cu secrete a lui Sebastian Ghiță. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Analiza pertinenta…

  2. O mica „erata”- nu au pretins ca ei sunt statul, chiar au fost si sunt; nu au incercat sa se substituie, chiar s-au substituit. Este o caricatura de tara, de stat, caruia in loc sa i se spuna mafiot, i se spune de drept, sau democartic. Cuvinte goale. Poporul, prost, ramane doar spectator, mancand popcorn la tv.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998