CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cutremur în DNA

2 comentarii / 2724 vizualizări / 12 martie 2017

Motivarea Curții Constituționale dată publicității la sfârșitul săptămânii generează un adevărat cutremur în republica procurorilor. Pentru prima dată, într-un mod extrem de ferm și de explicit, sunt confirmate granițele între puterile statului. Cele prevăzute de Constituție. Și încălcate frecvent, tot mai grav, de unele instituții. Moment în care, inevitabil, sunt arătați cu degetul și vinovații. Cei care au abuzat. Cei din instituțiile de forță care, în goana după putere, au piratat instituțiile democratice, punând în pericol statul de drept. Iar acum este inevitabil. Vinovații trebuie să răspundă.
Luni sau marți, ministrul Justiției va solicita demiterea șefului DNA, Laura Codruța Kovesi. Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să își dea avizul. După care, acest litigiu extrem de scandalos va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis. Care va trebui să decidă. O demite sau o menține.
Sunt toate probabilitățile ca, simultan, să se solicite, din aceleași motive, și demiterea procurorului general, Augustin Lazăr. Pentru că, în oglindă, acesta, preluând mingea pasată de Laura Codruța Kovesi, a procedat la fel, susținând că membrii Guvernului trebuiesc anchetați.
Extrem de interesant este însă că și o bună parte din cei care trebuie să își dea avizul consultativ, respectiv reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, de-a lungul timpului, dar și în ultimele zile, au lansat în spațiul public declarații și au avut luări de poziții tot în sensul că trebuiesc cercetate penal atât aspectele legate de oportunitatea unor decizii ale Executivului, cât și modul în care au fost adoptate acestea. Este o situație destul de stranie. Conformându-se deciziei Curții Constituționale, cei care au greșit de la nivelul CSM sunt puși în ipostaza penibilă de a fi siliți să îi execute pe cei care au procedat la fel. Sau dimpotrivă, îi vor exonera de răspundere, expunând însă instituția unor critici extrem de dure.
Lectura motivării Curții Constituționale nu îi mai permite lui Liviu Dragnea și nimănui de la vârful PSD nici cea mai mică ezitare. Motivarea este mai dură și mai tăioasă decât decizia în sine. Ea pune capăt unei epoci extrem de periculoase pentru democrație. CCR a desemnat o linie roșie peste care nu se mai poate trece. Iar cine a trecut este chemat să plătească. De aceea au spulberat, în acest weekend, toate ezitările lui Liviu Dragnea. Ministrul Justiției va avea, așadar, spatele acoprit din punct de vedere politic pentru a solicita una sau două demiteri.
Într-o încercare disperată de a strânge rândurile în interiorul DNA – ar fi de neimaginat ca, acolo, să nu existe invidii, rivalități și dușmănii, unele personale, altele principiale –, doamna Laura Codruța Kovesi a organizat, relativ de curând, o mare chermeză la Cheile Grădiștei. Într-o splendidă și costisitoare stațiune de munte. Acolo, s-a băut și s-a mâncat pe săturate, s-a ascultat muzică, s-a petrecut și au fost ridicate osanale șefei DNA, la picioarele căreia au fost depuse și nenumărate jurăminte de credință. A fost o uriașă chermeză și sper din tot sufletul că toate costurile au fost suportate de participanții la petrecere. Masă, casă, băutură, muzică și deplasări în luxoase limuzine cu sau fără șoferi. Dacă nu, dacă ceea ce s-a făcut s-a făcut cumva pe banii statului, atunci mai există o problemă. Să nu uităm că precedentul procuror general a fost pus sub anchetă penală chiar de doamna Kovesi pentru că a utilizat, în folos personal, autoturismul Ministerului Public.
Luni sau marți, așadar, cade securea. Începând din acel moment, toate privirile se vor îndrepta către Klaus Iohannis. Și toată lumea va aștepta reacția acestuia. Va fi, cu certitudine, cel mai dur examen pe care președintele României îl va da. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Un scenariu super-optimist …

  2. Eu am inteles din interviul lui TT ca CSM ar putea sa-i demita ca necoresponzatori pentru aceste functii si de ce nu sa-i excuda din magistratura. Doane ajuta.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998