CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cvorumul salvator sau cum a evitat USL ultima mare gafa politica a verii

0 comentarii / 1248 vizualizări / 27 august 2012

Punct final al unei acțiuni care a ”ars” întreaga vară: suspendarea președintelui Traian Băsescu. Hotărîrea Curţii Constituţionale referitoare la desfăşurarea referendumului a fost citită în plenul reunit al Parlamentului, acolo unde, finalmente, PSD și PNL au asigurat cvorumul de ședință. USL a evitat, astfel, ultima gafă monumentală pe care o putea face în legătură cu subiectul mai sus menționat și a arătat că știe să piardă cu eleganță.

Eroarea maximă pe care ar mai fi putut-o face USL, după eșecul referendumului, era să dea curs unor minți înfierbîntate din interiorul celor două partide, care cereau tărăgănarea ședinței parlamentului prin care să se deruleze procedura de revenire în funcție a suspendatului. Aceiași oameni care răcneau săptămîna trecută contra celor de la CSM, care nu fac cvorum pentru a da undă verde Monei Pivniceru, s-au strofocat în ultimele zile să strice cvorumul parlamentar în cazul revenirii lui Băsescu. De ce dubla măsură?

USL nu ar fi avut nimic de cîștigat dacă îl împingea pe Băsescu încă vreo cîteva zile pe tușă; răstimp, însă, poate că mulți români mai puțin impresionabili decît fanii liberali ori social-democrați și-ar fi putut pune o problemă majoră. Care este, la urma-urmei, diferența între fosta și actuala putere?

În ultimii opt ani, Băsescu și PDL au aplicat pe scară largă în politică mica șmecherie dîmbovițeană, stilul ”iuțeală de mînă și nebăgare de seamă”, într-un cuvînt, șmenul.
PDL a guvernat călcînd toate regulile în picioare, a guvernat prin fraude, prin ordonanțe pe bandă, prin asumări de răspundere, prin voturi fictive ori repetări de voturi în parlament la ceas de noapte, a păstrat în funcție premier demis prin moțiune de cenzură, a amestecat atribuțiile guvernului cu ale președintelui, a călcat Constituția în picioare etc.

Este alternativa la acest stil de a face politică unul identic, din partea USL?
Precum se știe, victoria cea mai mare a unui dușman e să te transforme în cineva aidoma lui, indiferent de motivație.
În mare măsură, PDL și Băsescu au reușit acest lucru, pe parcursul bătăliei pentru suspendare.
Spre stupoarea multora, USL a comis adesea exact greșelile pe care le imputa adversarilor.
”Principiul ochi pentru ochi ar naște doar o lume de chiori” observa marele Gandhi, acum cîteva decenii.
Schimbarea regulilor în timpul jocului, principalul abuz într-un stat de drept, a fost aplicată de către PSD și PNL în ultimele săptămîni.
Astăzi, în parlament, s-a evitat, din fericire, ultima din șirul acestor erori; bătălia cu Băsescu nu s-a încheiat și ar fi fost păcat ca USL să arate lumii întregi că, după ce nu știe să cîștige, nu știe nici măcar să piardă. Parlamentarii USL care au asigurat azi cvorumul nu sunt trădători, cum se grăbesc unii să îi acuze. Sunt doar un grup de politicieni care au înțeles, spre binele democrației, că ridicolul are și el, totuși, limitele lui, și pentru asta merită aplaudați, nu înjurați. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998