CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Daca nu e valabil, sa-l facem valabil

0 comentarii / 1961 vizualizări / 24 august 2012

Pana in urma cu doua zile, aveam ca punct de reper un comunicat nesemnat. Al Curtii Constitutionale a Romaniei. In raport cu textul acestuia, s-au exprimat pe rand liderii partidelor politice, ziaristi, analisti, ambasadori si reprezentanti ai unor organizatii internationale. Ce aflasem noi din acel comunicat nesemnat? Ca Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni. Nu conta votul a 8,5 milioane de romani, nu conta nici votul celor 7,4 milioane care l-au trimis la plimbare, conta, pana la urma, decizia CCR. Pur si simplu pentru ca asa ne-am angajat. Sa respectam decizia. Dar situatia s-a schimbat.
Incepand de miercuri seara. Cand opinia publica a aflat care este continutul deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei. E adevarat, nici pana azi nu stim care sunt argumentele celor sau celui care a facut opinie separata. Dar, reactionand la un document de acum oficial, aflam doua lucruri surprinzatoare. Si naucitoare. Si care pot schimba complet situatia. Si rezultatul. In ciuda afirmatiilor facute pana acum de analisti, de politicieni, de lideri din tara si din strainatate.
Dispozitivul acestei decizii, care urmeaza sa fie citit in plenul Parlamentului luni, daca, asa cum si-au exprimat partidele vointa, va exista cvorum, cuprinde doua parti. O parte care, desi este puternic contestata, este acceptata si asumata inclusiv de USL. Este acea parte in care Curtea Constitutionala a Romaniei, intrunita in cvorum, considera ca referendumul s-a desfasurat in respect fata de Constitutie. Si ca la vot nu s-au prezentat suficienti romani pentru ca acesta sa fie valabil. Repet: noi stim ca aici este vorba de un truc. Ordinar. Ca lucram cu o cifra falsa. Ca numarul romanilor cu drept de vot nu este de 19 milioane, ci de 15 milioane. Stim ca ni s-a impus, si suntem singura tara in aceasta situatie, un prag de 50 la suta. Pe care, insa, fiindca am fost slabi si am cedat presiunii, l-am acceptat. Mai stim ca s-au exercitat presiuni asupra Curtii Constitutionale pentru a se obtine acolo un cvorum. Ca faimoasa Aspazia Cojocaru a fost santajata. Ca reprezentantul maghiarilor a declarat, in urma cu mai multe zile, textual si agramat, ca “cine il gaseste pe al cincilea judecator, eu voi fi al saselea”. Cu toate acestea, liderii USL s-au angajat sa respecte decizia Curtii. Si o respecta.
Decizia Curtii trebuie respectata chiar daca este nedreapta. Dar numai pana acolo unde CCR are competenta. CCR, conform legii, isi da un verdict asupra constitutionalitatii referendumului. Sub toate aspectele. Dar tot conform legii in baza careia functioneaza, Curtea Constitutionala nu are niciun drept de a lua decizii politice. CCR nu poate spune, asa cum o face in cea de-a doua parte a dispozitivului deciziei, ca presedintele interimar trebuie sa plece iar suspendatul trebuie sa se intoarca. Asta nu tine de competenta CCR.
Prin urmare, Parlamentul trebuie sa ia act de faptul ca CCR a declarat, textual, ca referendumul “nu este valabil”. Inseamna ca presedintele a fost suspendat valabil de catre Parlament, asa cum a constatat CCR, dar populatia nu s-a putut pronunta intr-un referendum valabil. Nu se stie, deci, daca Basescu trebuie demis sau nu. Pentru a afla raspunsul, este necesar un referendum valabil. Deci un nou referendum. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998