Daca va candida, Antonescu va merge fara PSD
0 comentarii / 1681 vizualizări / 10 noiembrie 2013
Consiliul National al PSD a limpezit lucrurile. E adevarat, fara sa fi existat vreo explicatie raspicata din partea premierului Victor Ponta. Si totusi au existat suficiente circumstante care transeaza controversata chestiune a prezidentialelor. Dintre acestea, sa ma opresc doar la argumentele prezentate de Mircea Geoana. Si necontrazise de nimeni.
Luand cuvantul de la tribuna Consiliului National al PSD, dincolo de obisnuitele inflorituri verbale ale unui discurs politic, Mircea Geoana a expus cu claritate un tip de rationament care ne poate conduce, aproape automat, la ideea ca PSD a luat, la varf, o decizie pe termen lung pe care, din motive de pragmatism, evita sa o oficializeze. Si anume sa mearga la prezidentiale cu un candidat propriu.
Mircea Geoana a pornit nu atat de la constatarea ca intre PSD si PNL exista o serie intreaga de neintelegeri deja la vedere si care se acutizeaza pe masura ce trece timpul, ci de la cateva argumente destul de rationale si de solide. Primul este ca, niciodata pana acum, PSD nu a impartit puterea, la paritate, cu un partid care, afirma el, este de doua ori mai slab. Aceasta zicere, necotrazisa de nimeni la Consiliul National al PSD, demonstreaza ca realitatea de mai sus ii nemultumeste, la unison, pe PSD-isti. Urmatoarul argument expus de Geoana este la fel de pragmatic. Si abia acesta inseamna sacrificarea intelegerii cu PNL privind prezidentialele. Este vorba de proiectul constitutional. Intre altele, revizuirea Constitutiei, in forma avizata de Comisia condusa de Crin Antonescu, prevedea ca, in viitor, presedintii sa aiba mandate de patru ani, la fel ca si mandatele parlamentarilor, primarilor, consilierilor si presedintilor de Consilii Judetene. Intrucat Traian Basescu a reusit sa influenteze Curtea Constitutionala in asa fel incat un referendum pentru Constitutia revizuita sa nu mai fie posibil in viitor, rezulta, asa cum a precizat politicianul social democrat, faptul ca, in urmatorul mandat prezidential, Romania va avea doua guverne. Cu alte cuvinte, in ipoteza in care Crin Antonescu va fi viitorul presedinte, tot el il va nominaliza, conform actualei Constitutii, pe viitorul prim-ministru. Si nu este deloc sigur ca acela va fi prim-ministrul dorit de PSD. Prin urmare, PSD, in modul cel mai practic, este interesat sa aiba in functia prezidentiala o persoana loiala acestui partid si care va face tot ce-i sta in putinta, utilizandu-si toate prerogativele conferite de actuala Constitutie pentru ca, desigur si in functie de rezultatele alegerilor parlamentare din 2016, sa insarcineze cu formarea noului guvern tot un lider PSD. Deci, daca la anul PSD nu isi nominalizeaza un candidat propriu, risca, conform lui Mircea Geoana, pierderea celui de-al doilea mandat de premier.
Subtext, fara sa fi dezvoltat ideea, Mircea Geoana mai sugereaza si fapul ca, spre deosebire de Constitutia revizuita, cea care va fi in vigoare la alegreile de la sfarsitul anului viitor si in urmatorii cinci ani ii confera presedintelui Romaniei atributii extrem de importante. Pe care Traian Basescu, ajutat de Curtea Constitutionala, a stiu sa le extinda la un nivel fara precedent. In aceste conditii, pentru PSD, un presedinte provenind dintr-un alt partid prezinta un mare risc.
Intrucat nimeni nu l-a contrazis pe Mircea Geoana, ba dimpotriva, au exista si alte voci cu mesaje asemanatoare, rezulta, dupa opinia mea indubitabil, ca Antonescu va trebui sa mearga in alegeri bizuindu-se pe locomotiva PNL, dar incercand sa adune voturi din intreg spectrul politic. Asta inseamna ca el va fi supus unui exercitiu politic extrem de complicat. Va trebui sa vorbeasca pe doua voci. Pe vocea liberalilor, dar si adaugand din ce in ce mai multe mesaje non-liberale, adresate altor categorii de electorat. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza