CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dacian Cioloș stinge lumina la PNL

0 comentarii / 1830 vizualizări / 21 iunie 2016

Extrem de ciudat. La alegerile locale, PNL a mers în picaj. Și le-a pierdut. Cât de dramatică este situația, vom afla în cursul acestei săptămâni. Odată cu scorul adevărului. Adică al majorităților din Consilii. Mulți dintre liberali au pus, pe bună dreptate, acest eșec pe seama guvernului. Pe care și l-au asumat. Protestele, în acest sens, se țin lanț. Și cu toate acestea, Cioloș este invitat la PNL. La o ședință de înfrumusețare.
Plăcile seismice din PNL se mișcă bezmetic. Cazanul dă în clocot sub o presiune prea mare și în special liderii locali acuză o prea mare apropiere dintre PNL și guvernul contraperformant, instalat la propunerea lui Klaus Iohannis și cu acordul deplin al liberalilor. Analiștii interni susțin, pe bună dreptate, că dacă Guvernul Cioloș nu ar fi fost atât de contraperformant sau în ipoteza în care PNL nu s-ar fi angajat atât de mult în susținerea Executivului, rezultatul alegerilor locale ar fi fost altul. Mai bun. Și ar fi permis rămânerea PNL în cursa pentru legislative, cu o șansă reală de a învinge PSD.
Dacă așa stau lucrurile, atunci premierul Cioloș nu ar putea fi invitat în fața conducerii PNL decât pentru a i se spune adio. Cu spectacolul de rigoare. Într-o manieră lipsită de echivoc. Astfel încât toți cetățenii nemulțumiți de modul în care se mișcă Executivul să știe că acesta nu se mai bucură de susținerea liberalilor.
Numai că lucrurile nu stau așa. Dacian Cioloș nu este chemat nici pentru a i se comunica faptul că nu mai beneficiază de sprijin politic liberal și nici măcar pentru a i se impune alte reguli ale jocului, de natură să-l tranforme într-un Executiv mai performant. Nici pomeneală. Dar atunci de ce a fost invitat Cioloș?
Dacian Cioloș a fost invitat în fața staff-ului liberal pentru a fi tămâiat și curtat. De ochii lumii, i se vor pune premierului câteva întrebări. Tot de ochii lumii, i se vor face două, trei sugestii. De sorginte liberală. În realitate însă, el a fost invitat pentru ca, în final, întreaga suflare liberală să primească un semnal lipsit de echivoc. Și anume că PNL sprijină acest guvern până la capăt și că acest guvern, departe de a fi unul rău, este, de fapt, un guvern performant. Care ar trebui mai mult susținut în Parlament în ceea ce privește proiectele sale legislative, dar și în plan local, sub aspect propagantistic. La capătul acestei zile, Cioloș va fi și mai asumat decât până acum.
Dar întâlnirea cu liberalii mai are și un alt motiv. Acela de a se transmite și semnalul, cât se poate de explicit, că domnul Dacian Cioloș urmează să fie primit în PNL cu brațele deschise. Și aproape sufocat de iubire. Purtat pe brațe. Către cea mai înaltă funcție. Cea de președinte.
În săptămâna neagră, în care rezultatele finale ale alegerilor locale și mai ales ale negocierilor pentru formarea majorităților în Consilii va înfățișa întreaga imagine a dezastrului liberal, PNL găsește de cuviință că trebuie lansată o nouă temă, cea a transformării, peste noapte, a “premierului tehnocrat” în primul președinte tehnocrat din istoria acestui partid.
Și ultimul. Pentru că, dacă se întâmplă așa, atunci liberalii e bine să știe că, la scurt timp după victoria zdrobitoare a PSD, așa cum se prefigurează ea la parlamentare, în Partidul Național Liberal se va stinge lumina. Iar cel care va apăsa comutatorul va fi exact domnul Dacian Cioloș, cel pe care, astăzi, liberalii se pregătesc să îl ridice pe brațe. Sfârșitul ultimului partid istoric se întrevede. Iar Dacian Cioloș este glonțul final. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998